Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a anunțat, ieri, că se instituie „stare de alertă epidemiologică” din cauza numărului mare de cazuri de gripă. La Spitalul Județean de Urgență Ploiești se mențin aceleași măsuri ca până acum, aparținătorii pacienților fiind obligați, pe timpul vizitelor, să poarte mască, halate și botoși de unică folosință.
Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a anunțat că incidența infecțiilor respiratorii a depășit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane.
De altfel, ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a anunțat, ieri, că se instituie stare de alertă epidemiologică din cauza numărului mare de cazuri de gripă.
În contextul noii situații legate de numărul mare de infecții respiratorii, La Spitalul Județean de Urgență Ploiești se mențin aceleași măsurile pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii.
Astfel, există obligativitatea purtării echipamentul de protecție (măști, mănuși, halate) de către personalul medical, dar și pentru alte persoane care intră în contact cu pacienții.
„Nu s-au luat măsuri speciale. Orele de vizită sunt aceleași. Se mențin măsurile privind purtarea măștii, a halatelor de unică folosință și a botoșilor de unică folosință”, a precizat dr. Violeta Tănase, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Ploiești.
Potrivit datelor statistice publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor, în săptămâna 22.01.2024 – 28.01.2024, Prahova figurează pe locul trei la nivel național cu un număr de 582 de cazuri, cele mai multe cazuri fiind raportate la București (1301) și în Cluj (1032).
Măsuri de prevenire a cazurilor de gripă
- Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun;
- Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel atunci când strănutați și aruncați-l după utilizare. Nu reutilizați batistele sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate;
- Dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu pliul brațului;
- Aerisiți zilnic încăperile în care desfășurați activități;
- Evitați locurile aglomerate , iar dacă acestea nu pot fi evitate, este recomandată purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare etc.;
- Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medicului dumneavoastră de familie;
- Nu duceți copilul în colectivitate și în alte locuri aglomerate dacă are semne și simptome de gripă, până la dispariția acestora și adresați-vă medicului de familie pentru recomandările necesar a fi urmate
- Cea mai eficientă și sigură metodă de protecție împotriva gripei este vaccinarea antigripală.