Menopauza, o tranziție într-o nouă fază a vieții

0
Portrait Of Mature Female Friends Walking Through Field On Camping Vacation

Menopauza începe când ciclul menstrual se termină. Menopauza nu este o problemă de sănătate, ba chiar unele femei o experimentează ca un moment de eliberare. Cu toate acestea, modificările hormonale și alți factori implicați pot provoca disconfort. Menopauza începe, de obicei, între 40 și 58 de ani în țările dezvoltate, unde vârsta medie la care aceasta apare este de 51 de ani. La unele femei aceasta poate apărea mai devreme, fiind efectul secundar al unei afecțiuni, al unui tratament sau al unei intervenții chirurgicale, cum ar fi îndepărtarea ovarelor.

În perioada menopauzei, multe femei prezintă simptome fizice, cum ar fi bufeuri, transpirații nocturne, uscăciune vaginală și apetit sexual redus. De asemenea, poate duce la anxietate sau schimbări bruște de dispoziție. Aceste simptome pot începe înainte de sfârșitul menstruației și pot dura câțiva ani. Impactul asupra calității vieții unei persoane poate varia de la ușor la sever. Cu toate acestea, există modalități de gestionare a acestor simptome.

Fiecare femeie va experimenta menopauza în mod diferit. Multe persoane au o viață plină și activă pe tot parcursul tranziției și după aceea, în timp ce altele se simt ușurate de faptul că nu mai au de-a face cu menstruația sau controlul nașterilor. Menținerea unei diete sănătoase și mișcarea regulată pot ajuta o persoană să se simtă mai bine și să-și îmbunătățească starea generală de sănătate pe termen lung.

Menopauza este etapa vieții care urmează după sfârșitul ciclurilor menstruale. Trecerea la menopauza poate dura câțiva ani și se face în trei etape:

  • Perimenopauza este timpul de tranziție care începe înainte de menopauză și include cele 12 luni care urmează ultimei menstruații.
  • Menopauza începe fie la 12 luni de la ultima menstruație, fie când aceasta a încetat din motive clinice, cum ar fi îndepărtarea ovarelor.
  • Postmenopauza se referă la anii de după menopauză, deși poate fi dificil de știut când menopauza s-a încheiat.

Modificările apărute în perimenopauză și menopauză includ:

  • Fertilitate scăzută – Pe măsură ce o femeie se apropie de sfârșitul etapei de reproducere, dar înainte de începerea menopauzei, nivelul de estrogen începe să scadă. Acest lucru reduce șansele de a rămâne gravidă.
  • Menstruație neregulată – Primul semn că se apropie menopauză este de obicei un ciclu menstrual neregulat. Oricine are probleme cu modificările menstruale ar trebui să se prezinte la un medic, deoarece aceste modificări pot indica, de asemenea, sarcină sau unele probleme de sănătate.
  • Uscăciune și disconfort vaginal – Uscarea vaginală, mâncărimea și disconfortul pot începe în timpul perimenopauzei și pot continua până la menopauză. O persoană cu oricare dintre aceste simptome poate prezenta disconfort în timpul sexului. Vaginita atrofică, care implică subțierea, uscarea și inflamația peretelui vaginal, poate apărea uneori în timpul menopauzei. Diverse creme hidratante, lubrifianți și medicamente pot ameliora uscăciunea vaginală și problemele asociate.
  • Bufeuri – Bufeurile sunt frecvente în timpul menopauzei. Acestea se manifestă cu o senzație bruscă de căldură în partea superioară a corpului. Senzația poate începe la nivelul feței, gâtului sau pieptului și poate progresa în sus sau în jos.

Un bufeu poate provoca, de asemenea, transpiraţie sau pete roșii care se formează pe piele. Unele femei se confruntă cu transpirații nocturne și bufeuri reci sau frisoane, pe lângă sau în locul bufeurilor.

Bufeurile apar de obicei în primul an după încheierea menstruației, dar pot continua până la 14 ani după menopauză.

Citește articolul integral pe tratamente-turcia.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău