Artrita reumatoidă, boala care schimbă viața pacienților!

0

Artrita reumatoidă (AR) este o boală autoimună cronică, progresivă și invalidantă. Aceasta provoacă inflamații, umflături și dureri în articulații și în jurul acestora, dar poate afecta și alte organe ale corpului. Artrita reumatoidă afectează, de obicei, mai întâi mâinile și picioarele, dar poate apărea la nivelul oricărei articulații, de obicei implicând aceleași articulații pe ambele părți ale corpului. Simptomele obișnuite includ articulații rigide, mai ales atunci când te trezești dimineața sau după ce te-ai așezat o vreme. Unii oameni simt oboseală și un o stare generală de rău.

Artrita reumatoidă (AR) afectează până la 1% din populația lumii, este o boală autoimună sistemică, ceea ce înseamnă că poate afecta întregul corp. Aceasta apare atunci când sistemul imunitar al unei persoane confundă țesuturile sănătoase ale corpului cu celule bolnave. Pe măsură ce sistemul imunitar răspunde, inflamația apare în țesutul sau organul țintă. În cazul artritei, aceasta se poate localiza la articulații, plămâni, ochi și inimă.

Semnele și simptomele AR includ:

  • durere, umflături și rigiditate în mai multe articulații
  • implicare articulară simetrică
  • deformarea articulației
  • instabilitate la mers
  • o stare generală de rău
  • febră
  • pierderea mobilității
  • pierdere în greutate
  • slăbiciune

Simptomele afectează de obicei aceleași articulații de pe ambele părți ale corpului. Acestea tind să apară și să dispară, iar în timpul unei remisiuni, acestea pot dispărea, devenind mai apoi foarte severe în timpul unei erupții.

Nimeni nu știe ce face ca sistemul imunitar să funcționeze defectuos și să ducă la AR. Unii oameni par să aibă factori genetici care influențează apariția bolii. O teorie este că bacteriile sau un virus declanșează AR la persoanele care au această caracteristică genetică.

În AR, anticorpii sistemului imunitar atacă sinoviul, care este căptușeala netedă a unei articulații. Când se întâmplă acest lucru, apar durerea și inflamația. Inflamarea determină îngroșarea membranei sinoviale. În cele din urmă, dacă nu este tratată, boala poate invada și distruge cartilajul – țesutul conjunctiv care face legătura între capetele oaselor. Tendoanele și ligamentele care mențin articulația in condiții optime de funcționare, se pot slăbi și se pot întinde. Îmbinarea își pierde în cele din urmă forma și configurația, iar efectele pot fi grave.

Citește articolul integral pe tratamente-turcia.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău