Cum depistăm cancerul la sân, a doua cauză de deces după cel pulmonar

0

Cancerul de sân sau mamar este cea mai comună formă de cancer invaziv la femei și cea de a doua cauză de deces cauzată de cancer, după cel pulmonar. Datorită evoluției în tratament, însă, rata de mortalitate cauzată de cancerul de sân a scăzut de la 1989. Conștientizarea simptomelor și a nevoii radiografiilor sunt un mijloc important în reducerea riscului. În cazuri rare, și bărbații pot fi afectați de cancer de sân, însă articolul de față se axează pe cancerul de sân la femei.

Radiografiile regulate au o importanță deosebită în reducerea riscului apariției cancerului de sân. Primele simptome ale cancerului de sân apar, de obicei, ca o îngroșare a țesutului în sân sau un nodul în sân sau axilă.

Alte simptome includ:

 • durere în zona axilei sau a sânilor, care nu este influențată de menstruație
 • adâncituri sau roșeață a pielii în zona sânului, similar suprafeței unei portocale
 • iritații în jurul sau pe unul dintre mameloane
 • scurgeri din mamelon, care pot conține și sânge
 • un mamelon adâncit sau inversat
 • schimbări în dimensiunea sau forma sânului
 • exfolierea sau descuamarea pielii sânului sau a mamelonului

Majoritatea nodulilor sânului nu sunt canceroși. Totuși, este indicat ca femeile să viziteze un medic specialist pentru o examinare dacă observă un nodul pe suprafața sânului. Medicul încadrează cancerul într-un anumit stadiu, în funcție de mărimea tumorii și dacă aceasta s-a extins sau nu și asupra ganglionilor limfatici sau a altor părți ale corpului.

Există mai multe stadii ale cancerului de sân. Aceste stadii variază între 0 și 4, cu subdiviziuni la fiecare număr din acest interval. Descrierile fiecărui stadiu, dintre cele 4, sunt enumerate dedesubt, deși substadiul cancerului poate depinde și de alte caracteristici specifice ale tumorii, cum ar fi statusul receptorului HER2.

 • Stadiul 0: E cunoscut sub denumirea de carcinom ductal in situ (DCIS), în care celulele sunt limitate înăuntrul ductelor și nu au invadat tesuturile înconjurătoare.
 • Stadiul 1: În acest stadiu, tumora poate ajunge până la 2 centimetri (2cm) de la o margine la cealaltă. Încă nu a afectat ganglionii limfatici, sau există mici grupuri de celule canceroase în ganglionii limfatici.
 • Stadiul 2: Tumoarea are fie 2cm de la o margine la cealaltă și a început să se extindă și la nodulii din jur, fie are între 2 și 5 cm de jur împrejur și nu s-a extins și asupra ganglionilor limfatici.
 • Stadiul 3: Tumoarea ajunge să aibă 5cm de jur împrejur și se extinde la mai mulți ganglioni limfatici, sau poate avea mai mult de 5cm și să nu afecteze la fel de mulți ganglioni.
 • Stadiul 4: Cancerul s-a extins și asupra organelor îndepărtate, adesea asupra sistemului osos, ficatului, creierului sau plămânilor.

După pubertate, sânul constă în grăsime, țesut conjunctiv și mii de lobuli. Aceștia sunt mici grande care produc lapte pentru alăptare. Mici tuburi, sau ducte, transporta laptele către mamelor. Cancerul provoacă înmulțirea incontrolabilă a celulelor. Aceste celule nu mor în punctul obișnuit al ciclului lor de viață. Această creștere excesivă a celulelor cauzează cancerul, deoarece tumoarea folosește nutrienți și energie, privând restul celulelor din jurul său de acestea. Cancerul de sân debutează, de obicei, în căptușeala interioară a canalelor de lapte sau în noduli care le aprovizionează cu lapte. De acolo, se poate extinde la alte părți ale corpului.

Citește continuarea pe tratamente-turcia.ro

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău