Ar putea fi realizat un vaccin universal anti-COVID?

Cercetătorii britanici lucrează la un vaccin universal anti-COVID care să atace nucleul virusului, și nu proteina spike, ceea ce ar proteja și în cazul mutațiilor pe care le suferă coronavirusul. Ștefan Dascălu, cercetător român la Universitatea Oxford, crede însă că va mai dura ceva timp până la obținerea unui astfel de vaccin.

„Principiul acesta de vaccin universal există de foarte mult timp și se încearcă împotriva diverșilor agenți infecțioși. Un vaccin care trebuie actualizat periodic, cum se întâmplă la vaccinul antigripal, de exemplu, țintește asupra unor proteine de la suprafața virusului care, din păcate, prin natura mutației, se pot schimba în timp.

Din acest motiv, pe o durată de un an de zile, la următorul sezon gripal, deja apar noi tulpini care nu mai răspund la vaccinul respectiv. (…) În general, aceste proteine de suprafață, cum este proteina Spike inclusă în vaccinurile COVID actuale, reprezintă una din componentele virusului care se schimbă în timp în urma procesului de mutație și pot apărea variante care scad din eficacitatea vaccinului”, a explicat la Digi24 Ștefan Dascălu, cercetător român la Universitatea Oxford.

Citește articolul integral pe digi24.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău