Probleme cu vaccinul Astra-Zeneca. Italia nu-l recomandă persoanelor peste 55 de ani, Germania nu-l va administra populației peste 65 de ani

0
Image: 557581148, License: Royalty-free, Restrictions: Contributor country restriction: Worldwide, Worldwide. Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods. Contributor media restriction: {A8BFD86D-8D5B-4741-B0D7-0A6F40E518DB}, {A8BFD86D-8D5B-4741-B0D7-0A6F40E518DB}., Model Release: no

Problemele legate de vaccinare par să nu se mai sfârșească, alimentând teoriile care nu circulă doar în România, ci în întreaga lume. Se întâmplă asta pentru că nu a existat o perioadă suficientă pentru testare, în care să se știe cu exactitate ce efecte au sau unde nu produc efecte.

Vaccinul AstraZeneca, autorizat vineri de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), este privit cu reticență în țări precum Italia și Germania din punctul de vedere al eficienței în cazul persoanelor în vârstă. 

Momentan acesta este motivul invocat de oficialitățile din cele două țări, cel al ineficienței la anumite categori, nevorbindu-se despre alte reacții adverse. Este însă suficient pentru a eroda și mai mult încrederea. Și nu vorbim despre teorii nefundamentate, răspândite în mediul online, ci despre poziții oficiale.

Agenţia italiană a medicamentelor (AIFA) a autorizat sâmbătă vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 pentru toţi adulţii, dar a recomandat alternative pentru persoanele în vârstă de peste 55 de ani, informează AFP, preluată de Agerpres.

„AIFA autorizează vaccinul AstraZeneca pentru prevenirea bolii COVID-19 la persoanele de peste 18 ani, în conformitate cu recomandarea EMA”, dar există „un grad de incertitudine” legat de eficienţa sa pentru cei în vârstă de peste 55 de ani, a anunțat agenția italiană, care argumentează că această grupă de vârstă este „slab reprezentată” în testele făcute pentru omologarea vaccinului.

În consecinţă, în așteptarea mai multor informații, agenţia italiană a recomandat „folosirea preferenţială a vaccinului AstraZeneca pentru subiecţii cu vârste între 18 şi 55 de ani” şi propune „folosirea preferenţială a vaccinurilor ARN mesager (Pfizer, Moderna – n.r.) pentru subiecţii mai în vârstă şi/sau mai fragili”.

Și în Germania însă, după un prim aviz dat joi, autoritatea pentru vaccinare din această țară şi-a repetat vineri recomandarea de a nu se folosi vaccinul AstraZeneca pentru bătrâni. Și aici experţii apreciază că nu există suficiente date pentru a stabili eficienţa vaccinului la persoanele de peste 65 de ani.

La recomandarea specialiştilor, guvernul german intenţionează să renunţe la prioritatea acordată celor în vârstă de peste 65 de ani la vaccinarea împotriva coronavirusului cu produsul AstraZeneca, a anunţat sâmbătă ministrul sănătăţii, Jens Spahn, citat de AFP.

Compania britanico-suedeză AstraZeneca a provocat furia Uniunii Europene după ce a anunțat că vor fi întârzieri în livrarea vaccinurilor promise. Autorităţile europene, care suspectează că ar fi favorizată Marea Britanie, au publicat contractul semnat cu această firmă pentru a-i reaminti angajamentul său de a produce 300 de milioane de doze de vaccin, „fără a obţine profit sau a suferi pierderi”.

surse: AFP, Agerpres, Digi24

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău