Senatorul PSD, Iulian Bădescu, l-a interpelat pe ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş cu privire la lipsa de transparenţă a primarului Ploieştiului, Andrei Volosevici.
Citiţi mai jos textul interpelării:
Domnule Ministru,
Deşi reprezentanţii Instituţiei Prefectului Judeţului Prahova cunosc şi au fost sesizaţi, de către consilieri locali ploieşteni – în repetate rânduri -, cu privire la lipsa de transparenţă manifestată de către edilul şef al municipiului Ploieşti, până în prezent nu s-a luat nici o măsură.
Concret şi punctual, una dintre principalele teme din campania electorală a actualului primar al municipiului Ploieşti, domnul Andrei Liviu Volosevici, a fost: „ALEGE O PRIMĂRIE TRANSPARENTĂ”:
• Uşa primarului va fi în permanenţă deschisă. Voi deschide în fiecare cartier birouri ale primarului – săptămânal îmi doresc să stau de vorbă cu ploieştenii.
• Respectarea termenelor din contractele care au ca obiect infrastructura stradală a municipiului va fi atent monitorizată (iar site-ul oficial al primariei va oferi în timp real informaţii despre stadiul execuţiei lucrărilor).
• Organizarea licitaţiilor publice se va face în prezenţa reprezentanţilor mass-media şi a oricăror persoane interesate să participe la aceste licitaţii.
• Carta Albă a municipiului Ploieşti – la finalul fiecărui an mă voi prezenta în faţa ploieştenilor cu acest material prin care voi explica ce s-a făcut şi ce mai avem de făcut.”
1. Deci, dialogul permanent cu cetăţenii!
Până prezent, toate aceste promisiuni au fost încălcate. Mai mult, prevederile Legilor nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică şi nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public sunt ignorate cu bună ştiinţă de actualul edil şef al municipiului Ploieşti.
De pe sit-ul primăriei municipiului Ploieşti au dispărut sau nu mai sunt active (?!) tocmai rubrici dedicate cetăţenilor şi mass-media. Bineînţeles, că nici la Raportul primarului pentru anul 2010 ploieştenii nu au nici acum acces, deşi suntem atât de aproape de 1 aprilie 2011, data anunţată de premier ca moment al ieşirii din criză.
Oare de ce tocmai comunicarea cu cetăţeanul şi jurnaliştii să aibă de suferit?
2. De asemenea, sunt încălcate cu bună ştiinţă şi cu acceptul protector al reprezentanţilor Instituţiei Prefectului Prahova prevederile Legii nr. 215/2001 administraţiei publice locale.
De mai bine de un an, primarul municipiului Ploieşti participă sporadic la şedinţele de Consiliu Local, deşi apare ca iniţiator al multor proiecte, iar în această calitate este de datoria sa să ofere precizări consilierilor interesaţi.
Nu în ultimul rând, au devenit practici curente situaţiile în care:
– consilierii locali intră în posesia materialelor şedinţelor de Consiliu Local (sau acestea sunt publicate pe sit-ul Primăriei municipiul Ploieşti) cu câteva ore înainte de şedinţe;
– locaţia în care sunt ţinute şedinţele se schimbă (fără ca membrii Consiliului Local şi reprezentanţii mass-media să fie anunţaţi) cu câteva minute înainte de şedinţe;
– pe ordinea de zi a şedinţelor extraordinare se află peste 30 de puncte;
– proiectele de hotărâre sunt aprobate fără a avea avizul Comisiilor de specialitate;
– convocările la şedinţele de Consiliu Local sunt revocate la scurt timp.
În situaţia în care aceste practici vor continua în cadrul Consiliului Local al Primăriei municipiului Ploieşti există riscul ca activitatea Consiliului să fie blocată. Deja la şedinţa extraordinară de la sfârşitul lunii februarie, pe a cărei ordine de zi s-au aflat 32 de puncte, mai bine de o treime din consilieri a refuzat să participe. Recent, chiar şi unul dintre consilierii partidului de guvernământ şi-a prezentat demisia din Consiliul Local.
Domnule ministru,
Având în vedere lipsa de transparenţă manifestată, acestea sunt doar câteva dintre aspectele pe care am reuşit să vi le semnalez.
Cu siguranţă, dumneavoastră, dispunând de prerogative în administraţie, veţi reuşi să dispuneţi readucerea pe făgaşul normal a activităţii în cadrul Consiliului Local Ploieşti.
Cu stimă,
senator Iulian Bădescu