Cine este Nicolae Ciucă, și ce se va întâmpla cu România cu un militar de carieră în fruntea guvernului

1

Nicolae Ciucă, premierul desemnat de președintele Iohannis să conducă guvernul minoritar PNL-UDMR, este nou apărut pe scena politică românească. El s-a înscris în PNL în octombrie 2020 și a fost ministru al apărării, atât în guvernul Orban cât și în guvernul Cîțu.

Nicolae Ciucă are 54 de ani și este general în rezervă. El și-a câștigat gradele în teatrele de operațiuni. În prezent este unul dintre puținii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial.

În plan politic, Nicolae Ciucă este un apropiat al președintelui Iohannis, acesta din urmă chiar intrând într-un conflict în 2018, cu premierul de la vremea respectivă, Viorica Dăncilă, deoarece i-a prelungit cu încă un an lui Nicolae Ciucă mandatul normal de 4 ani de șef al Statului Major al Armatei.

Șeful Statului Major al Armatei este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. Nicolae Ciucă a ocupat această funcție din 2015.

Deci, evident, relația dintre Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis este mai veche și fără nicio legătură cu Partidul Național Liberal.

Odată cu desemnarea lui Nicolae Ciucă la conducerea guvernului, președintele Iohannis și-a asigurat controlul total al guvernului, generalul fiind un fidel al președintelui.

Ce va face România cu un militar de carieră la conducerea guvernului? Aici e posibil să avem o problemă. În ultimii 30 de ani, la șefia guvernelor statelor democratice nu s-au aflat militari.

Dacă ar fi doar o problemă de imagine, nu ar conta prea mult. La ce probleme de imagine are România în Uniunea Europeană, chiar guvern condus de un militar, nu ar conta atât de mult.

Ideea este să fie doar o problemă de imagine.

Rămâne de văzut dacă Nicolae Ciucă va „da milităria jos din pod”…

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

1 COMENTARIU

  1. Ciuca este un mercenar, care s-a evidentiat pe leafa mare in razboaiele altora, iar acum grija lui cea mare, dupa vizita partenerului, este sa asigure cei 2% din PIB pentru cumpararea de fiare vechi. Nu intelege cum se conduce un guvern, n-are cunostiinte despre economie, e doar un yesman. Pe de alta parte, trebuie sa lucreze cu materialul clientului. Daca va uitati la lista ministrilor, va lamuriti. E vai de noi!

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău