Sidonia Susanu, este un medic chirurg din Iași care a efectuat numeroase intervenții chirurgicale de reconstrucție care au salvat mebrele amputate în urma unor accidente grave a peste 50 de copii.
Acest tip de intervenție durează mai bine de 20 de ore și e nevoie de până la 20 de medici pentru a fi dusă la bun sfârșit cu succes.
„I-am spus că atunci când vei avea primul salariu din munca ta, ai să ai voie să îmi cumperi o floare. Peste ani copilul devenit adult a terminat studiile superioare, s-a angajat și din primul ei salariu mi-a cumpărat o floare și a venit să-mi mulțumească pentru că în urma cu mai bine de zece ani am ajutat-o într-o situație delicată din viata ei”, unul dintre cele mai emoționante gesturi făcute de unul dintre pacienții săi.
Sidonia Susanu realizează „într-o medie de cinci replantari pe an, probabil că sunt deja în jur de 50 de membre replantate, aici neîncadrându-se segmentele de membre mici, degete amputate.”
Citește și La Muzeul de Istorie și Arheologie din Ploiești a fost expus Tezaurul din pădurea de la Cocoșești
„În mod standard protocolul presupune ca un singur membru sa fie replantat, cel care este cel mai puțin afectat.”, a transmis Sidonia Susanu pentru Digi24.
„E cred că un prim pas spre un management complex al pacienților și în România sperăm să avem cat mai puține cazuri la care sa fim nevoiți sa recurgem la aceste gesturi destul de extreme în terapie intensivă.”, a declarat Lavinia Ionescu, medic ATI.
„Cel mai plin de încărcătură, pozitivă este acel moment în care chiar dacă ești în mijlocul intervenție știi sigur ca segmentul respectiv va fi revascularizat, va avea viabilitate.”, a completat Sidonia.
„Este o presiune foarte mare, nu doresc niciunui alt coleg din terapie intensivă să fie pus în fața unor decizii atât de la limită.”, a adăugat Lavinia Ionescu.