- Publicitate -

Ce sunt Sânzienele și de ce se sărbătoresc pe 24 iunie. Tradiții și obiceiuri

Sânzienele sau Drăgaica este numele dat în popor sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoare marchează începutul verii agricole pentru români și este încărcată de semnificații și tradiții.

În calendarul creștin ortodox, următoarea sărbătoare mare după Rusalii, este Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzinele, cum mai este cunoscută în popor.

Citește și: Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: “Profesorii trebuie să fie atenți la problemele elevilor și să găsească, acolo unde se poate, soluții”

După Sânziene, în calendarul ortodox urmează Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, o altă sărbătoare de vară cu mare însemnătate pentru creștinii ortodocși.

Când se sărbătoresc Sânzienele

Sărbătoarea de Sânziene are loc pe 24 iunie 2022 și este asociată cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul şi a Aducerii Moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

În calendarul creștin orodox, sărbătoarea este trecută cu cruce roșie, ceea ce înseamnă că preoții țin slujbe și creștinii sunt așteptați pentru a merge să se roage pentru iertarea păcatelor.

Citește și: Ministrul Agriculturii demisionează din funcție și se autosuspendă din PSD

„În noaptea Sfântului Ion de vară Dumnezeu a orânduit pace între toate animalele, jigăniile și paserile. Le dă și lumina înțelegerii pentru acel răstimp, ca să grăiască întocmai așa cum grăiesc oamenii. Oriunde s-ar afla toate se strâng în sobor și stau la sfat.

Și când se aude zvon în poiană, toate sălbătăciunile se bulucesc și așteaptă numai semn de sus, ca să le vină grai omenesc și să deschidă soborul zicând: «Domnul Dumnezeu să fie binecuvântat, căci ne dă un ceas de pace și înțelegere, cum nu-l au oamenii. Domnul să fie binecuvântat!», au mormăit fiecare cu viersul său.” Mihail Sodoveanu – Nopțile de sânziene

Ce sunt Sânzienele

Conform tradiție populare sânzienele sunt considerate niște femei frumoase cu puteri vindecătoare care ajută la înmulțirea plantelor și animalelor, alină bolile oamenilor și suferințele și apară culturile de grindină și de vijelii.

Potrivit tradiției, în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid, iar Sânzienele sau Drăgaicele, personaje mistice nocturne, apar în grupuri, de obicei în număr impar, cântă şi dansează pe câmpuri.

Citește și: Câmpina – zero lei de la Consiliul Județean. „Fără cuvinte!”, remarca primarului Alin Moldoveanu

Sânzienele sunt considerate zâne bune, însă dacă oamenii nu respectă tradițiile pot devenei rele, asemeni ieleleor, persoaneje misticie asociate cu sărbătoarea de Rusalii.

În dicționarul roman sânziana este o planta erabacee cu frunze lungi înguste și cu flori galbene-aurii cu miros plăcut, iar în funcție de zonele țării este cunoscută sub denumirea de drăgaică.

Astfel, în Oltenia, Banat, Transilvania, Bucovina, Maramureş și în nordul Moldovei oamenii folosesc denumirea de sânziană, iar în Dobrogea, Muntenia și în sudul Moldovei oamenii folosesc termenul de drăgaică.

De ce sărbătorim azi Sânzienele

Pe 24 iunie, românii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele.
Nașterea Sfantului Ioan Botezatorul a avut loc cu șase luni înainte de cea a lui Iisus Hristos.

Sfântul Ioan Botezătorul este cunsocut de credincioșii pentru că obișnuia să pregătească poporul pentru venirea lui Iisus Hristos. Mesajul principal pe care il transmitea Sfantul Ioan era “Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia cerurilor!”, potrivit creștinortodox.ro

Cununi împletite

În satul Coruia în Maramureș, sărbătoarea de Sânziene este marcată de împletilul coronițelor, un obicei stăvechi, ținut de fetele tinere. Conform tradiției fetele trebuie să se îmbrace în rochii albe și să meargă pe câmp ca să adune flori din care să împletească cununi.

În timp ce împletesc cunununile, fetele trebui să se gândesc la cel cu care vor să se căsătorească.

După ce împletesc coronițele trebuie să le lase pe râu și potrivit obiceiului dacă se vor opri în crengi sau în bolovani înseamnă că vor avea o cununie reușită.

Flori de Sânziene sub pernă – semnificația

Un alt obicei spune că în noaptea de miercuri spre joi, fetele nemăritate vor așeza florile de sânziene sub pernă pentru a-și visa alesul.

Întâlnire la Straja

În fiecare vară la Straja, cu ocazia sărbătorii de Sânziene, locuitorii cătunelor de munte din Valea Jiuli se întâlnesc la Straja.

Conform obiceiului vechi de aproape 500 de ani, tineri bărbați își iau armăsarii și pornesc într-o întrecere pentru a impresiona fetele. Pentru a se feri de accidente, preoții stropesc caii și călăreții cu apă sfințită. La finalul cursei, lumea se adună la o masa mare pe care sunt așezate mâncăruri tradiționale, mici și bere.

Obiceiul Drăgaica

Conform tradiției, în unele zone, Zeița agrară sau Drăgaica protejează lanurile de grâu și femeile nemăritate.

În sudul Munteniei, o fata nemăritată joacă rolul zeiței și este îmbrăcată într-o rochie albă de mireasă și poartă pe cap o cunună din flori de sânziene, după care iese la joc în sat alături de alte fete îmbrăcate tot în alb. Conform tradiției, acest ritual reprezintă chemarea Drăgaicei și fata care joacă rolul zeiței se va mărita curând.

Citește și: Acțiuni de îndepărtarea ambroziei în Ploiești: Unde intervin angajații SGU în perioada următoare

În alte zone, fata aleasă să joace rolul Drăgaicei este cea mai cuminte, cea mai frumoasă și cea mai bună la inimă dintr-un grup de șapte fete. Drăgaica este aleasă, fiind cea mai cuminte, cea mai frumoasă şi cea mai bună la inimă dintr-un grup de şapte fete.

După ce este aleasă, fata este împodobită cu spice de grâu şi împreună cu celelalte fete îmbrăcate în alb, porneşte prin sat și la fiecare răscruce de drum fac câte o horă.
Superstiții de Sânziene

Noaptea de 24 iunie se spune că este asemeni nopții de Crăciun și dacă ești atent poți înțelege ce spun animalele.

Citește și: Cu cât se vând legumele la poarta producătorilor din Balta Doamnei. ”Avem o producție record”

Tot în noaptea de 24 iunie se spune că răsare floarea albă de ferigă și cel care o culege va avea noroc tot anul și va putea citi gândurile oamenilor.

Pentru că sărbătoarea de Sânziene are loc la câteva zile după solstițiul de vară, atunci este cea mai lungă zi din an, oamenii celebrează soarele prin focuri uriașe pe culmile dealurile.
Aceste focuri sunt cunoscute în tradiția populară ca “ Focuri de Sânziene”.

Potrivit tradiției, în momentul în care se aprind focurile, oamenii trebuie să poarte brâuri de pelin, iar la sfârșit să le arunce în foc pentru a arde necazurile. În unele zone, oamenii trebuie să sară pste foc, iar cei care reușescă să facă asta vor fi feriți de duhurile rele pe tot parcursul anului.

Citește și: Mai noi ori mai vechi? – VIDEO

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți de acord ca elevii să fie obligați să poarte uniforme școlare?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare – una dintre cele mai mari sărbători din an pentru creștini

Astăzi, creştinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Ceilalţi sunt pomeniţi o singură dată pe an, şi anume în ziua adormirii lor,...

Mâine, pe 15 august, se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului. Se urează sau nu „La mulți ani!” în această zi?

Peste 2,2 milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria, dintre care peste 1,8 milioane de femei și 400.000 de bărbați. Aproape 1,4...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Viitoarea conducere a noii societăți Termo Ploiești. Cine va fi noul director

Consiliul Local Ploiești a aprobat, joi, cu mare scandal, înființarea unei societăți, Termo Ploiești, care să aibă ca obiect de activitate producerea, distribuția și...

Criza apei calde, pe tapet, cu scandal, la Consiliul Local. Primăria Ploiești își face firmă de termoficare – VIDEO

În plină criză legată de lipsa apei calde, Consiliul Local Ploiești a aprobat, joi, solicitarea către Consiliul Județean Prahova privind trecerea CET Brazi în...

Am fost în Anglia și mi-a plăcut. ISLE OF WIGHT – este locul unde aș reveni pentru un concediu de neuitat

Pentru excursia aceasta, îți trebuie minim 5 zile pentru că sunt multe de vizitat. Ai nevoie de mașină, de un card bine alimentat , oameni...

Mesaj RO-ALERT în Bușteni din cauza prezenței unui urs

Joi, 25 august, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova a anunțat că a fost emis un mesaj RO-ALERT, după ce a fost semnalată prezența unui...

Curioși cum trebuie să arate fierul beton dintr-un bloc din Ploiești proiectat să reziste la un cutremur de 9,2 grade pe Richter? Cam așa

Lucrările de construcție la Bucegi 12, blocul cu apartamente și spații de birouri premium din centrul Ploieștiului, au intrat într-o nouă fază. Imagini impresionante...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -