De ce medicamentul Favipiravir pentru tratarea formelor ușoare de covid nu poate fi cumpărat din farmacii

0

Unul dintre medicamentele din schema națională de tratare a bolnavilor de covid, Favipiravir, nu se găsește în farmaciile cu circuit deschis. Pentru a beneficia de acest tratament, bolnavii cu forme ușoare și medii trebuie să ajungă la un medic specialist, care să-i elibereze o rețetă ce poate fi onorată exclusiv de farmaciile spitalelor cu circuit închis.

Fostul ministru al Sănătății susține că Favipiravir nu poate fi vândut la ”liber” din cauza efectelor adverse. Ioana Mihăilă acuză PNL de fake-news și susține că decizia privind tratamentul respectiv a fost luată la recomandarea specialiștilor.

Citește și Ce fac dacă ies pozitiv la testul covid: stau acasă sau vin la spital? Dr Bogdan Nica: ”Putem să le dăm favipiravir acasă!”

Postarea Ioanei Mihăilă, fost ministru USR al Sănătății, pe Facebook:

”Cei de la PNL au distribuit un video în care spun că am oprit distribuția medicamentului Favipiravir în farmacii. Toate deciziile pe care le-am luat în legătură cu acest medicament le-am luat strict prin decizia specialiștilor:

Favipiravir este un medicament care se utilizează la scară mică, un medicament cu potențial teratogen (malformații).
Favipiravir prezintă risc de creștere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) și de afectare hepatică/apariție a leziunilor hepatice induse medicamentos, precum și risc de hiperuricemie.
!!! Este absolut necesar controlul strict al eliberării, sub stricta supraveghere a medicilor.
„Favipiravir rămâne o alternativă terapeutică pentru formele ușoare sau medii de COVID-19, în situația în care toate condițiile menționate pentru administrarea în siguranță sunt îndeplinite. El poate fi utilizat în spital și în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis/oficina cu circuit închis, la recomandarea medicului specialist din cadrul unității sanitare cu paturi.” Sursa: Protocul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/247389)”

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău