Am fost în noul hipermarket Carrefour, deschis la noi, în centrul Prahova Value Centre din Democrației, și am fost surprins să descopăr alături de produsele internaționale sau românești de la brandurile consacrate, multe produse proaspete, din regiune. Fie că este vorba de produse alimentare sau vinuri, printre cele 50.000 de produse disponibile la raft, m-am bucurat să găsesc gusturi românești pe care ploieștenii le vor îndrăgi.
Descoperirile mele în materie de produse alimentare
Deși poate pare nefiresc, primul meu popas a fost dulciurile de la Cofetăriile Delice. Cele la care eu mereu apelez atunci când mă duc pe la prieteni – pentru că știm cu toții că nu te poți duce cu mâna goală – sau chiar și pentru Crăciun, pentru câte o gustare delicioasă în familie, între mesele tradiționale.
În plus, am găsit chiar și mâncare proaspătă, pregătită în laboratoarele Carrefour de către cei mai pricepuți bucătari. De la salate sănătoase, preparate românești, cartofi franțuzești, până la preparate cu paste sau orez, toate acestea sunt de găsit în zona Gastro. Eu mi-am luat, de exemplu, o friptură de pui cu cartofi franțuzești, iar alături, murături asortate. Așa, ca de sezon. Totuși, nu m-am putut abține și am încercat și o gustare asiatică, niște colțunași preparați ca în Coreea, la colțul Bibigo To Go. A fost greu să mă decid, pentru că am găsit acolo de toate, de la noodles delicioși la salate sau cutii cu gustări.
Mergând mai departe printre raioane, am zărit o mulțime de sortimente de pește proaspăt și fructe de mare. Și am fost plăcut surprins să aflu că anumite feluri de pește vin direct de la producătorii noști locali mult îndrăgiți: Păstrăvăria Valea Stânii Zăganu și Păstrăvăria Doftana.
Iar dacă ești pasionat de combinații exotice de fructe și legume și ai chef să redescoperi simplitatea rețetelor știute din copilărie, așa cum sunt și eu, ai acces la o gamă variată de produse proaspete BIO. Am găsit o mulțime de fructe și legume din Filiera Calității Carrefour, ce sunt crescute local și care nu călătoresc mai mult de câteva ore până ajung în coșul de cumpărături, deci sunt foarte proaspete. Iar dacă timpul sau programul nu îți permit să dai o fugă până la magazin, află că ele sunt disponibile și prin intermediul aplicației Bringo. Eu deja planific să îmi refac stocul din frigider cu o comandă prin Bringo.
Îți mai povestesc puțin despre câțiva producători locali și regionali ale căror produse le poți găsi în noul hipermarket Carrefour: Ferma Cățean, de exemplu, este o îndeletnicire de familie ce păstrează secretele fabricării brânzeturilor și creșterii animalelor de mai bine de cinci generații. Brânzeturile lor delicioase sunt făcute din lapte crud, după niște rețete locale, cu ustensile tradiționale din lemn. Abia aștept să le încerc! Pei cei de la Agrisol îi știm bine, ei au o tradiție de mulți ani de zile pe piața românească, iar din carnea lor proaspătă de pui sau porc putem să facem feluri de mâncare care mai de care mai spectaculoase sau mai tradiționale, de sărbătorile de iarnă. Il Prestigio a creat belșug în farfurii de fiecare dată când am avut mese festive în familie, atât prin produsele de calitate din carne proaspătă, dar și pentru mezelurile lor mega savuroase.
„Noul Carrefour este un magazin deschis producătorilor locali mici și mari. Am încercat să colaborăm cu cei mai îndrăgiți antreprenori din zona Prahovei ce oferă produse cu tradiție în zonă și sunt foarte apreciați de către ploieșteni, deoarece ne dorim să le aducem pe mese cele mai sănătoase preparate. Astfel, suntem foarte mândri că pe rafturile hipermarketului nostru se regăsesc produse de la producătorii din regiune, cum ar fi: Cofetăriile Delice, Păstrăvăria Doftana, Ferma Cățean sau Agrisol. În plus, ploieștenii pot găsi vinuri din dealurile Munteniei, incluse în Deschidem Vinul Românesc, program național ce a fost dezvoltat pentru a-i sprijini pe producătorii români de vin să crească, să se dezvolte și să ajungă pe rafturile magazinelor Carrefour. Ne dorim ca vinurile de calitate să ajungă cât mai ușor în casele și în paharele localnicilor, astfel că aceștia vor recunoaște nume de crame precum Domeniul Muntean, Licorna Winehouse, Gramofon Wine, Domeniile Blaga, Pietroasa Veche sau Velvet Winery.”, mi-a povestit Marius Tudor, Director Hipermarket Carrefour Ploiești Democrației.
Mic popas în zona WineSquare
Luându-mă după cele declarate de directorul magazinului, am descoperit o altă zonă care susține producătorii locali. Ea se numește WineSquare și promovează vinuri din programul Deschidem Vinul Românesc ce a fost creat de Carrefour pentru a sprijini producătorii români din toate regiunile viticole ale țării. Putem găsi vinuri de la 31 de crame mici și mijlocii din 7 regiuni, crame alese pentru atenția pe care o arată procesului de producție, grija pentru vin și valoarea pe care afacerea lor o aduce în comunitate. Ca să mă raportez la zona noastră, dintre vinurile regionale, în noul Carrefour Ploiești Democrației, am găsit o selecție bună de sortimente din Muntenia de la Domeniul Muntean, Licorna Winehouse, Gramofon Wine, Domeniile Blaga, Pietroasa Veche sau Velvet Winery.
Vă prezint, pe scurt, poveștile pe care le-am aflat despre cele 6 crame prezente în zona WineSquare din noul hipermarket Carrefour.
Domeniul Muntean – Dan Muntean a lucrat peste 30 de ani în industria vinului din România și e cunoscut pentru faptul că cea mai mare parte a carierei sale a fost directorul general al companiei Halewood – actualmente parte a Alexandrion Grup, redenumită Iconic Estate. În anii 1990, Halewood devenise unul dintre principalii jucători de pe piață, deținând podgorii în Dealu Mare și Sebeș-Apold, un centru de vinificare a vinurilor spumante la Azuga (Rhein) și un combinat pentru prelucrarea strugurilor în Ploiești. În 2017, Dan Muntean și-a fondat propria companie, Domeniul Muntean, care are în proprietate 70 de hectare de viță-de-vie la Dealu Mare.
Licorna Winehouse – Crama a fost deschisă în 2013, însă locul s-a îmbogățit de poveste mulți ani înainte ca Licorna să fie o inspirație pentru nume. Localnicii spun că mai bine de 100 de ani în urmă, soții Nicolae și Elena Nicolau au hotărât să-și construiască o cramă pe acest loc. Centrul de vinificație a fost construit tot în 2013, cu o capacitate de prelucrare a strugurilor de 150 tone anual. Este echipat cu tehnică de vinificație din cea mai nouă, iar accentul este pus pe vinificația vinurilor roșii. Conacul ce face parte din complexul Licorna Winehouse a aparținut familiei Nicolau și reprezenta pentru aceștia locul unde își înnobilau producția de struguri pe care o realizau în timpul anului și a fost construit între anii 1907 – 1909.
Gramofon Wine – Saxofonistul Marcel Pascu, întors pe plaiurile de origine după o carieră muzicală care l-a dus prin toată lumea, nu putea să-și numescă domeniul viticol fără să facă apel la o metaforă muzicală. „Conceptul Gramofon Wine este de a transmite armonia vinului în cel mai simplu și natural mod”, sună ideea călăuzitoare a cramei. Marcel Vulpoi, al doilea asociat, este profesor la ASE și managerul unei firme de contabilitate și consultanță financiară, care mai întâi a avut Gramofon drept client. Gramofon Wine se găsește în zona Dealu Mare, în apropierea orașului Urlați, satul Moceşti, comuna Iordăcheanu.
Domeniile Blaga – O companie de familie creată în 2010 din pasiunea proprietarilor – Mihai Blaga și tatăl său, Aurel Blaga – pentru vinuri bune. Pasiunea pentru vin a lui Mihai Blaga e veche și, la început, el a făcut vin pentru prieteni, din struguri cumpărați. După 1990 s-a hotărât să își cumpere o podgorie, iar o vizită în zona Ceptura l-a convins că Dealu Mare e locul unde să „prindă rădăcini”. A cumpărat treptat, parcelă după parcelă, până a ajuns la 50 de hectare. Abia atunci a înțeles că hobby-ul său trebuie să se transforme în afacere.
Pietroasa Veche – Staţiunea Didactică de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa – Istrița a fost înfiinţată în anul 1893, după un atac al filoxerei. Azi, aparține Univesității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și se ocupă de viticultură și pomicultură, dar are și o cramă care procesează strugurii și vinde vinul. Înainte de 1900 au fost aduse aici, din toată lumea, peste 700 de soiuri cu viță-de-vie pentru struguri de masă și vin, care au stat la baza unor soiuri și clone noi. În 1932 a fost creată prima „şcoală de pivniceri” din ţară.
Velvet Winery – Din pasiunea pură pentru vin și vie a fost făurită și povestea cramei Velvet Winery, o cramă mică, de tip boutique, dar care a reușit să își lase amprenta asupra vinului românesc de calitate. Crama este situată în inima regiunii viticole Dealu Mare, podgoria Tohani, într-o zonă cu o bogată tradiție viticolă, recunoscută pentru producerea unor vinuri expresive și complexe, cu tanini fini bine integrați și arome proaspete și intense. Tehnologia modernă de prelucrare a strugurilor și de elaborare a vinurilor de creație cu care este dotată crama reușește să păstreze atât aromele primare ale strugurilor, cât și tipicitatea de soi specifice contextului pedo-climatic favorabil de care beneficiază domeniul cramei.
Pe mine m-au cucerit poveștile și abia aștept să încerc sortimentele din cramele menționate mai sus. Tu?
În prezent, Carrefour oferă în Ploiești Democrației un univers de opțiuni de shopping, ce poate fi accesat prin:
- Hipermarketul propriu-zis – Piața 1 decembrie, nr. 1, Ploiești, deschis de luni până duminică, între 07:00 – 22.00; peste 50.000 de produse la prețuri accesibile; o suprafață de vânzare de 4.140 mp; aprox 800 de locuri de parcare gratuite; 5 case tradiționale, 7 case rapide Self Checkout cu plata prin cash/card și 5 case Self Checkout cu plata exclusiv prin card; Click & Collect; WI-FI gratuit; Telefon: 0374.300.910;
- Aplicația Carrefour care include programul Act For Good;
- carrefour.ro;
- BRINGO.
(P)