Cum ”fentezi” aglomerația de pe DN 1 – Valea Prahovei? Vizitează Zimbrăria Neagră de la Bucșani, o oră de mers cu mașina de Ploiești – FOTO

0

Atunci când vine weekendul și avem o zi liberă, primul gând este: Unde putem fugi, dar nu pe Valea Prahovei? De când vremea s-a încălzit, cam avem săptămâna și ieșirea. Pentru weekendul acesta am ales Zimbrăria Neagră de la Bucșani. În primul rând pentru că este foarte aproape, cam o oră cu mașina din Ploiești, și în al doilea rând pentru că nu văzusem niciodată zimbri. FOTO la finalul articolului.

Recunosc, ideea ne-a venit cam cu o săptămână în urmă de AICI. Am dat o căutare rapidă și am decis: Săptămâna viitoare mergem la Zimbrărie! Așa că, sâmbătă dimineață ne-am urcat toți, cu mic cu mare, în mașină și am pornit-o spre Bucșani.

Drumul până acolo este cel spre Târgoviște până la un moment dat când se face stânga spre Zimbrărie. Ultimii cinci kilometri sunt mai grei, drumul este forestier dar mai mult decât practicabil. Cum noi am nimerit după câteva zile de ploaie, era mult noroi dar nu ceva de speriat. Ca și atmosferă, deși pentru șofer drumul este cam greu, pentru pasageri este o plimbare cu mașina prin inima pădurii. La propriu asta este senzația.

Am avut ceva de furcă pe drum cu niște căruțe încărcate cu bușteni (nu știu dacă era chiar legală chestia asta), care erau trase fix pe mijlocul drumului, dar au fost trase rapid pe margine așa că ne-am putut continua drumul liniștiți.

Am ajuns la zimbrărie exact la momentul potrivit: ora 10.40. Bine, e adevărat, dacă ajungeam cu 10 minute mai devreme, era și mai bine. Dar chiar și așa am putut vedea întreaga turmă de zimbri atunci când este hrănită.

Ca să îi puteți vedea cel mai bine este să ajungeți dimineața pe la 10.00-10.30. La ora aceea li se dă de mâncare așa că ies toți din pădure și așteaptă căruța.

Noi am ajuns exact când căruța intrase în țarcul lor și mergea spre locul de „servit masa”. Zimbrii sunt animale pașnice, sfioase chiar. Nu trebuie să faci zgomot în prezența lor deoarece se sperie. Deși au o statură impunătoare nu au deloc o figură fioroasă. Pentru copii a fost o adevărată încântare să îi privească.

De la intrare și până la turnul de observație sunt cam 200 de metri. Pe partea stângă sunt țarcuri. Când am fost noi era un singur exemplar separat de ceilalți, unul singur care nu a plecat cu turma să mănânce. Inițial am crezut că opresc prin rotație câte unul ca să poată fi văzut indiferent de momentul vizitei. Ulterior însă ne-am dat seama că respectivul exemplar era bolnav și, probabil, din această cauză fusese separat de restul turmei.

Înainte să plecăm am citit mai multe recenzii despre această zimbrărie. Nu puțini au fost cei care s-au plâns că au fost și „este o mare bătaie de joc”. Au plecat foarte dezamăgiți că au reușit doar să zărească în depărtare vreo 2-3 exemplare, în rest nimic. Au dreptate… într-un fel.

Deși programul de vizitare este de la ora 9.00 la ora 15.00, în general, după ora 11.00 mergi cam degeaba.

Pentru cei care nu știu, zimbrăria nu este o grădină zoologică. Nu există țarcuri mici, delimitate. Zimbrii se feresc de căldură. Ei stau în pădure. Rezervația de zimbri se întinde pe 162 de hectare, cea mai mare parte este pădure. Dacă vrei să îi vezi, trebuie să te adaptezi programului lor.

Dimineața devreme, zimbrii ies din pădure și vin la marginea țarcului așteptând să fie hrăniți. De la ora 9.00, de când se deschide poarta pentru vizitatori, îi poți vedea cu ușurință. Pe la ora 10.30 li se dă mâncare. Și atunci îi poți vedea. După ce au terminat de mâncat, se retrag la umbra copacilor din pădure, așa că ai mici șanse să mai zărești vreunul.

Dacă vrei cu adevărat să vezi acest animal pe cale de dispariție, atunci trebuie să te trezești devreme. Atâta tot.

În incinta zimbrăriei de la Bucșani, în capătul aleii pietonale, există un așa-zis turn de observație pe două niveluri. Este cel mai bun loc de unde poți observa zimbrii atunci când mănâncă.

În ceea ce privește taxa de intrare, este 6 lei de adult și 3 lei de copil. Când am ajuns noi, tocmai pleca o căruță cu mâncare pentru zimbri. Nu era nimeni la poartă. Am intrat și, după ce ne-am terminat vizita, am vrut să plătim. La poartă din nou nu era nimeni. Ne-am oprit și ne-am uitat de jur împrejur.

În cele din urmă a apărut un domn cu o casă de marcat mobilă, din aceea, ca la parcări. Am achitat taxa pentru 2 adulți și 3 copii și am întrebat ce se întâmpla dacă cineva pleacă fără să plătească. „E după bunul simț al fiecăruia, știți…”, ne-a răspuns domnul respectiv pe un ton resemnat.

Nu aș concepe să vizitez un asemenea loc fără să plătesc. În fond și la urma urmei și taxa de vizitare contribuie la întreținerea acestor animale superbe. Ceea ce s-a făcut la Zimbrăria Neagră de la Bucșani merită cu siguranță acea taxă modică de intrare. Ca să putem merge în continuare, ca locul să arate așa cum arată acum, trebuie ca fiecare să contribuie așa cum poate. Că au fost unii care au plecat fără să plătească, asta este, din păcate, de la sine înțeles. Și apoi ne mirăm că nu avem unde ne petrece zilele libere.

Acestea fiind zise, vă recomand din suflet să vizitați Zimbrăria Neagră și, să nu ratați mica expoziție cu exponate aflată chiar în clădirea din dreapta de la intrare.

Este o alternativă frumoasă, mai ales atunci când vremea este favorabilă, unei ieșiri pe aglomerata Vale a Prahovei. Drumul până acolo este foarte bun, chiar și ultimii 5 kilometri sunt mai mult decât „practicabili”. Vizită plăcută!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău