Cu doar o săptămână în urmă, se isca un scandal de proporții, legat de o eventuală preluare a Spitalului CF Ploiești, din patrimoniul Ministerului Transporturilor, în cel al Consiliului Județean Prahova, eventual al Primăriei Ploiești. A fost doar un prim pas al celor care regizează adevăratul scenariu, atenție!, scenariul unei pseudo-eficientizări, a întregii rețele naționale de spitale CF.
Totul a pornit după ce am aflat că Ministerul Transporturilor, printr-o adresă, dorea să obțină un acord de principiu, de la autoritățile locale din Prahova, CJ și Primăria Ploiești, în privința preluării în patrimoniul acestora a Spitalului CF Ploiești, recunoscut ca fiind o unitate medicală etalon pentru Prahova. Detaliile scandalului AICI.
Reacția imediată și vehementă a opiniei publice, părea să îi determine pe reprezentanții Ministerului Transporturilor să facă un pas în spate, pentru o săptămână așternându-se liniștea. Avea să fie liniștea de dinaintea furtunii, care pare să preceadă un mega-tun național.
Terenul a fost minuțios pregătit, prin modificarea Legii parteneriatului public-privat, care se extinde acum și în domeniul serviciilor publice, adăugându-se domeniului de investiții în construcții și infrastructură.
Pentru cei mai puțin familiarizați cu interpretarea acestor prevederi legale, parteneriatul public-privat în domeniul serviciilor publice presupune încredințarea managementului unităților de stat, unor parteneri privați.
Cu alte cuvinte, tocmai a fost realizat cadrul perfect care să permită preluarea nu doar a Spitalului CF Ploiești, ci a întregii rețele de spitale CF din România. Astfel, solicitarea declarării intenției de preluare a spitalului Ploieștean a fost doar debutul menit să asigure ceea ce se pregătește cu adevărat. Cum altfel să interpretăm un document adresat autorităților publice, atât timp cât ele urmează să fie împroprietărite cu ceva ce oricum nu vor și administra?
Marți, 22 mai, vicepremierul Viorel Ștefan a prezentat public o serie de proiecte de insfrastructură, tip parteneriat public-privat. Pe lângă așteptatele autostrăzi, veșnic în stadiu de proiect, a strecurat și intenția de schimbare a statutului rețelei de spitale CF. (Declarația completă în materialul video de la final.)
Sunt 15 spitale în rețeaua CF din țară, având 3899 de angajați. Despre acestea, vicepremierul Viorel Ștefan a afirmat în conferința de presă că ”starea lor nu este în condiții foarte bune, deși acolo există o resursă foarte importantă de medici și asistenți, cu pregătire foarte bună.”
Viorel Ștefan ori nu cunoaște situația de la Spitalul CF Ploiești, reabilitat integral și dotat la standarde care i-au adus aprecierea și recunoașterea, sau știe, dar a fost nevoit să pregătească terenul unuia dintre cele mai răsunătoare tunuri. Ștefan susține că nu vor fi spitale private, dar vor fi administrate privat, deși veniturile vin tot de la Casa Asigurărilor de Sănătate…
Poate nu toate spitalele CF sunt la standarde excepționale, ca ale celui de la Ploiești, dar scenariul general devine unul de noaptea minții.
Oficial nu se face vreo referire la cei care vor administra privat această rețea, însă vă propunem o pistă demnă de urmărit, atât de opinia publică, dar mai ales de structurile care pot să prevină ce va urma.
Pe site-ul Guvernului României, gov.ro, a fost publicat raportul vizitei pe care premierul Dăncilă a efectuat-o în Israel, alături de Liviu Dragnea. Să ne oprim asupra următorului paragraf din raport: ” Premierul român a exprimat satisfacție pentru interesul acordat de partea israeliană la propunerea părții române privind încheierea unui parteneriat România-Israel în domeniul noilor tehnologii, care va permite elaborarea de proiecte comune în principalele domenii ale acestuia, respectiv cercetare, SĂNĂTATE, telemedicina, inovație antreprenorială pentru domenii high-tech și care va stimula interesul reciproc al comunităților de afaceri din cele două țări. In acest context, au fost abordate si aspecte privind cooperarea in domeniul militar, strategic si al securitatii cibernetice.”
Nimeni nu și-a imaginat că doar subiectul relocării Ambasadei României a fost tema deplasării, ci o serie de alte interese, nu neapărat benefice țării.
Clădirile spitalelor și terenurile pe care se află acestea au șanse să ajungă de la Ministerul Transporturilor la Consiliile Județene, însă acestea vor fi împroprietărite doar imobiliar, pentru că adevăratul business va fi în sfera privată, pe segmentul managementului medical.
,,La prima ședință de Consiliu Județean va fi un proiect pentru acordul de principiu privind preluarea Spitalului General CF Ploiesti”, a precizat astăzi Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, pentru observatorulph.ro. Consiliul Judetean a transmis deja la Ministerul Transporturilor un acord de principiu cu privire la preluarea acestei unități medicale, deși în astfel de parteneriate admnistrațiile locale au rol mai degrabă decorativ.
O cercetare atentă a autorităților, care pot ancheta asemnea ”tunuri”, ar putea pleca de la lipsa studiilor care să arate că spitalele respective reprezentau o povară pentru statul român, de unde și necesitatea de a ”scăpa” de ele.
Revenim cu acest subiect, care poate prefigura o nouă mega-excrocherie, pusă la cale de reprezentanți ai statului român, împotriva intereselor românilor. Este suficient doar să vă amintiți de miile de ”privatizări de success”, de după 1990 și de starea în care au ajuns acele obiective, unele strategice. Este drept că acum nu se mai numesc privatizări, ci îmbracă haina generoasă a parteneriatului public-privat.