- Publicitate -

Urbanismul ploieștean, aranjamentele din spatele autorizațiilor

orasanu-hertia.jpg

Ieri am aflat dintr-o anonimă semnată de domnul Marius Orășanu, dezvoltator imobiliar în Ploiești și prieten al doamnei, că arhitectul șef al Ploieștiului, Cristina Herția, s-a decis, în sfârșit să respecte legea și să anunțe parchetul că e parte/subiect/obiect al unor posibile infracțiuni. Astăzi, să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului și să vedem care este relația dintre arhitectul șef și dezvoltatorul imobiliar care a jucat rolul purtătorului de cuvânt și al apărătorului doamnei în fața ”presei care a criticat-o”.

Dacă ieri, din respect față de timpul dumneavoastră, nu v-am putut cere să ascultați lunga discuție pe care am avut-o cu domnul Orășanu, astăzi mă văd obligat să vă cer imperativ să ascultați această înregistrare compusă din discuțiile avute cu doamna Herția și domnul Orășanu pe tema: care este tipul de relație pe care îl aveți? Durează doar 3,55 minute, dar vă poate schimba fundamental percepția asupra imaginii de ”arhitect șef” al Municipiului Ploiești.

Da, ați auzit bine!!!, dar să recapitulăm pașii care ne-au dus la aceste discuții halucinante:

Pasul I:un cetățean oarecare”, trimite o anonimă prin care îi anunță pe jurnaliștii care ”au criticat-o pe doamna arh. şef al Ploieştiului fără a avea şi punctul domniei sale de vedere” că ”acum aveţi: un mega dosar penal contra celor ce au pornit şi susţinut „mega-investitorul”. Atașează acestei scrieri o poză după adresa prin care prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova o anunță pe o doamna Herția Cristina că plângerea domniei sale a fost înaintată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești (vezi foto la final). Cel mai probabil din greșeală, ”cetățeanul oarecare” uită că adresa de pe care trimite mailul conține fix numele și prenumele sale: Marius Orășanu, așa că anonimatul devine ușor amuzant pentru jurnaliștii care au primit adresa.

Pasul II este logic și obligatoriu pentru orice jurnalist care este intrigat de ce primește această informație de la ”un cetățean oarecare” și nu direct de la sursa ei – arhitectul șef al Ploieștiului? Așadar, pasul logic este să afli răspunsul la întrebarea: ”cine este Marius Orășanu”. Din fericire, Google a fost prietenos cu realizatorul documentării și, așa cum vă spuneam în articolul de ieri, l-am descoperit pe domnul Orășanu în postura de ”reprezentant vânzări Ploiești” pentru blocul construit pe strada Someșului, nr. 2, de un dezvoltator imobiliar trans-național – ESP Promotor Grup Spania (vezi foto).

WhatsApp Image 2018-03-13 at 10.50.31.jpeg

Pasul III cu o oarecare emoție dată fiind ușurința cu care a descoperit ”cetățeanul oarecare”, jurnalistul îl sună pe ”reprezentantul de vânzări” care îi răspunde și confirmă fără nicio reținere că el este cel care a trimis e-mailul.

Între jurnalist și Orășanu au loc mai multe discuții, din care aflăm că Marius Orășanu este, de fapt, ”director general” al firmei spaniole în Ploiești și că, în cadrul aceste companii, se ocupă în special cu ”obținerea avizelor și certificatelor de urbanism”.

Întrebat despre natura relației cu arhitectul șef, dezvoltatorul imobiliar îi spune jurnalistului că sunt ”apropiați” și că doamna arhitect șef ”se sfătuiește” cu dânsul.

Domnia sa spune că este unul dintre prietenii care, ”după ce a studiat dosarul”, a sfătuit-o pe doamna arhitect șef să depună plângere penală împotriva unui alt dezvoltator imobiliar, potențial concurent direct, care ar urma să construiscă în Ploiești, blocând astfel acordarea autorizației de construcție pentru acesta.

De asemenea, lucru de o gravitate extraordinară, domnia sa spune cu lejeritate că face parte dintr-un grup de dezvoltatori imobiliari ”și nu numai” care ”a făcut presiuni” asupra primarului pentru schimbarea fostei conduceri a Urbanismului din Ploiești.

Pasul IV având în vedere gravitatea afirmațiilor făcute de domnul Orășanu, care, în opinia noastră, ar trebui să genereze reacții imediate ale organelor abilitate, jurnalistul verifică poziția pe care acesta o deține în cadrul dezvoltatorului imobiliar spaniol ESP PROMOTOR

Grupo de Sociedades de Inversión.

Domnul David Garcia, ”patron și beneficiar al lucrărilor din Ploiești”, confirmă că domnul Orășanu ”este constructor, angajat în baza unui acord de asociere în participatiune intre 2 societăți comerciale, acord în baza căruia domnia sa răspunde de investițiile noastre în România”. (vezi fotografi ale lucrărilor la finalul articolului)

De asemenea, domnia sa mai subliniază că: ”domnul Orasanu a ținut în permanență legătura cu conducerea companiei” referitor la demersurile făcute. Textul integral al mailului l-am publicat în articolul de ieri, pentru cei care vor să îl revadă.

Pasul IV Având în vedere gravitatea acestor afirmații, jurnalistul o contactează pe arhitectul șef al Ploieștiului pentru a o întreba în ce calitate ”se sfătuiește” cu domnul Orășanu. Așa cum ați văzut, răspunsul este de-a dreptul halucinant: ”în calitate de avocat”.

Doamna refuză să răspundă întrebărilor legate de calitatea asumată public de domnul Orășanu – aceea de director general care se ocupă se ocupă în special cu ”obținerea avizelor și certificatelor de urbanism” pentru o construcțiile pe care o firmă spaniolă le face în Ploiești.

Pasul V Cum siguranța cu care afirmă doamna arhtiect șef că domnul Orășanu este avocatul dânsei ar pune pe gânduri și pe cel mai sigur pe el om, așa cum ați auzit, jurnalistul îl sună înapoi pe domnul cu pricina.

Acesta confirmă că nu este avocat, ba chiar în discuții anterioare subliniază că nu are studii juridice, și își reafirmă poziția din companie: ”eu fac documentațiile necesare pentru obținerea autorizațiilor de construire”. Punct!

Ce atitudine adoptă doamna arhitect șef Herția atunci când este întrebată cât de etic sau legal este să se consulte cu un dezvoltator imobiliar asupra deciziei pe care să o ia în cazul unui alt dezvoltator imobliara? Se supără rău pe jurnalist, firește, și îl amenință cu instanța. Evident, păstrând aceeași abordare pe care o are și atunci când vorbim de chestiuni de legalitate: o să aplice legea (sau să-și exercite dreptul legal) atunci când o să-i fie oportun.

Ascultați discuția, că merită.

Până atunci, încă netimorat de ”un cetățean oarecare” și nici de arhitectul șef, jurnalistul vă va propune pentru puțin mai târziu lecturarea unui document emis de Direcția Juridică a Primăriei Ploiești care desființează pur și simplu activitatea Direcției de Urbanism și a Arhitectului Șef al Ploieștiului. Rămâneți aproape că merită.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Avarie la rețeaua de apă a municipiului Câmpina. Explicația Hidro Prahova

Municipiul Câmpina, al doilea ca mărime din județul Prahova, a rămas, joi seară, fără apă potabilă. Societatea care administrează sistemul de alimentare cu apă...

Minor de 16 ani, din Breaza, dispărut dintr-un centru de plasament. L-ați văzut? Sunați la 112

Un minor în vârstă de 16 ani din Centrul de Plasament Breaza a dispărut, joi seară, din incinta adăpostului. Potrivit IJP Prahova, lipsa acestuia...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Avarie la rețeaua de apă a municipiului Câmpina. Explicația Hidro Prahova

Municipiul Câmpina, al doilea ca mărime din județul Prahova, a rămas, joi seară, fără apă potabilă. Societatea care administrează sistemul de alimentare cu apă...

Minor de 16 ani, din Breaza, dispărut dintr-un centru de plasament. L-ați văzut? Sunați la 112

Un minor în vârstă de 16 ani din Centrul de Plasament Breaza a dispărut, joi seară, din incinta adăpostului. Potrivit IJP Prahova, lipsa acestuia...

Cezar, „The voice”, alături de copiii talentați care provin din medii defavorizate. „Nu vând iluzii! Dacă un copil are potențial, îi sunt alături, dar...

Este unul dintre primii 5 contratenori ai lumii și singurul din România. Vocea sa inconfundabilă impresionează. Artistul ploieștean, Cezar „The voice” Ouatu a avut...

Ce obligații vor avea polițiștii, jandarmii și armata pentru combaterea pestei porcine africane. Câți bani se vor acorda pentru reducerea efectivelor de mistreți –...

Un proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere, prevede noi obligații pentru polițiști, jandarmi și armată când vine vorba despre măsurile de control...

Prefectura Prahova cere mobilizarea primarilor în contextul codului galben de ninsori, vânt și polei

Prefectul județului Prahova, Virgiliu Daniel Nanu, a solicitat, joi, mobilizare în contextul fenomenelor meteorologice periculoase anunțate de meteorologi. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...
Parteneri
MindArchitect
- Publicitate -