orasanu-hertia.jpg

Ieri am aflat dintr-o anonimă semnată de domnul Marius Orășanu, dezvoltator imobiliar în Ploiești și prieten al doamnei, că arhitectul șef al Ploieștiului, Cristina Herția, s-a decis, în sfârșit să respecte legea și să anunțe parchetul că e parte/subiect/obiect al unor posibile infracțiuni. Astăzi, să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului și să vedem care este relația dintre arhitectul șef și dezvoltatorul imobiliar care a jucat rolul purtătorului de cuvânt și al apărătorului doamnei în fața ”presei care a criticat-o”.

Dacă ieri, din respect față de timpul dumneavoastră, nu v-am putut cere să ascultați lunga discuție pe care am avut-o cu domnul Orășanu, astăzi mă văd obligat să vă cer imperativ să ascultați această înregistrare compusă din discuțiile avute cu doamna Herția și domnul Orășanu pe tema: care este tipul de relație pe care îl aveți? Durează doar 3,55 minute, dar vă poate schimba fundamental percepția asupra imaginii de ”arhitect șef” al Municipiului Ploiești.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Da, ați auzit bine!!!, dar să recapitulăm pașii care ne-au dus la aceste discuții halucinante:

Pasul I:un cetățean oarecare”, trimite o anonimă prin care îi anunță pe jurnaliștii care ”au criticat-o pe doamna arh. şef al Ploieştiului fără a avea şi punctul domniei sale de vedere” că ”acum aveţi: un mega dosar penal contra celor ce au pornit şi susţinut "mega-investitorul". Atașează acestei scrieri o poză după adresa prin care prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova o anunță pe o doamna Herția Cristina că plângerea domniei sale a fost înaintată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești (vezi foto la final). Cel mai probabil din greșeală, ”cetățeanul oarecare” uită că adresa de pe care trimite mailul conține fix numele și prenumele sale: Marius Orășanu, așa că anonimatul devine ușor amuzant pentru jurnaliștii care au primit adresa.

Pasul II este logic și obligatoriu pentru orice jurnalist care este intrigat de ce primește această informație de la ”un cetățean oarecare” și nu direct de la sursa ei – arhitectul șef al Ploieștiului? Așadar, pasul logic este să afli răspunsul la întrebarea: ”cine este Marius Orășanu”. Din fericire, Google a fost prietenos cu realizatorul documentării și, așa cum vă spuneam în articolul de ieri, l-am descoperit pe domnul Orășanu în postura de ”reprezentant vânzări Ploiești” pentru blocul construit pe strada Someșului, nr. 2, de un dezvoltator imobiliar trans-național – ESP Promotor Grup Spania (vezi foto).

WhatsApp Image 2018-03-13 at 10.50.31.jpeg

Pasul III cu o oarecare emoție dată fiind ușurința cu care a descoperit ”cetățeanul oarecare”, jurnalistul îl sună pe ”reprezentantul de vânzări” care îi răspunde și confirmă fără nicio reținere că el este cel care a trimis e-mailul.

Între jurnalist și Orășanu au loc mai multe discuții, din care aflăm că Marius Orășanu este, de fapt, ”director general” al firmei spaniole în Ploiești și că, în cadrul aceste companii, se ocupă în special cu ”obținerea avizelor și certificatelor de urbanism”.

Întrebat despre natura relației cu arhitectul șef, dezvoltatorul imobiliar îi spune jurnalistului că sunt ”apropiați” și că doamna arhitect șef ”se sfătuiește” cu dânsul.

Domnia sa spune că este unul dintre prietenii care, ”după ce a studiat dosarul”, a sfătuit-o pe doamna arhitect șef să depună plângere penală împotriva unui alt dezvoltator imobiliar, potențial concurent direct, care ar urma să construiscă în Ploiești, blocând astfel acordarea autorizației de construcție pentru acesta.

De asemenea, lucru de o gravitate extraordinară, domnia sa spune cu lejeritate că face parte dintr-un grup de dezvoltatori imobiliari ”și nu numai” care ”a făcut presiuni” asupra primarului pentru schimbarea fostei conduceri a Urbanismului din Ploiești.

Pasul IV având în vedere gravitatea afirmațiilor făcute de domnul Orășanu, care, în opinia noastră, ar trebui să genereze reacții imediate ale organelor abilitate, jurnalistul verifică poziția pe care acesta o deține în cadrul dezvoltatorului imobiliar spaniol ESP PROMOTOR

Grupo de Sociedades de Inversión.

Domnul David Garcia, ”patron și beneficiar al lucrărilor din Ploiești”, confirmă că domnul Orășanu ”este constructor, angajat în baza unui acord de asociere în participatiune intre 2 societăți comerciale, acord în baza căruia domnia sa răspunde de investițiile noastre în România”. (vezi fotografi ale lucrărilor la finalul articolului)

De asemenea, domnia sa mai subliniază că: ”domnul Orasanu a ținut în permanență legătura cu conducerea companiei” referitor la demersurile făcute. Textul integral al mailului l-am publicat în articolul de ieri, pentru cei care vor să îl revadă.

Pasul IV Având în vedere gravitatea acestor afirmații, jurnalistul o contactează pe arhitectul șef al Ploieștiului pentru a o întreba în ce calitate ”se sfătuiește” cu domnul Orășanu. Așa cum ați văzut, răspunsul este de-a dreptul halucinant: ”în calitate de avocat”.

Doamna refuză să răspundă întrebărilor legate de calitatea asumată public de domnul Orășanu – aceea de director general care se ocupă se ocupă în special cu ”obținerea avizelor și certificatelor de urbanism” pentru o construcțiile pe care o firmă spaniolă le face în Ploiești.

Pasul V Cum siguranța cu care afirmă doamna arhtiect șef că domnul Orășanu este avocatul dânsei ar pune pe gânduri și pe cel mai sigur pe el om, așa cum ați auzit, jurnalistul îl sună înapoi pe domnul cu pricina.

Acesta confirmă că nu este avocat, ba chiar în discuții anterioare subliniază că nu are studii juridice, și își reafirmă poziția din companie: ”eu fac documentațiile necesare pentru obținerea autorizațiilor de construire”. Punct!

Ce atitudine adoptă doamna arhitect șef Herția atunci când este întrebată cât de etic sau legal este să se consulte cu un dezvoltator imobiliar asupra deciziei pe care să o ia în cazul unui alt dezvoltator imobliara? Se supără rău pe jurnalist, firește, și îl amenință cu instanța. Evident, păstrând aceeași abordare pe care o are și atunci când vorbim de chestiuni de legalitate: o să aplice legea (sau să-și exercite dreptul legal) atunci când o să-i fie oportun.

Ascultați discuția, că merită.

Până atunci, încă netimorat de ”un cetățean oarecare” și nici de arhitectul șef, jurnalistul vă va propune pentru puțin mai târziu lecturarea unui document emis de Direcția Juridică a Primăriei Ploiești care desființează pur și simplu activitatea Direcției de Urbanism și a Arhitectului Șef al Ploieștiului. Rămâneți aproape că merită.

WhatsApp-Image-2018-03-13-at-101502
WhatsApp-Image-2018-03-13-at-101234
WhatsApp-Image-2018-03-13-at-1011412
WhatsApp-Image-2018-03-13-at-1011411
WhatsApp-Image-2018-03-13-at-101141
WhatsApp-Image-2018-03-13-at-101006
WhatsApp-Image-2018-03-13-at-101005

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
jurnalist
Mai multe despre autor și articolele sale
Jurnalist de presă scrisă locală din 1993.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg