timken.jpg

Pe 12 iunie, cu doar o zi înaintea de vizita ambasadorului SUA la Ploiești la inaugurarea unei noi unități de producție Timken în parcul industrial privat West Park, un angajat al fabricii Timken din Ploiești a murit , după ce picase din picioare la locul de muncă. Medicii de pe ambulanță solicitați la fața locului l-au transportat la spitalul județean în stare gravă însă, din păcate, bărbatul a fost declarat decedat. Tragicul eveniment a stârnit indignare în rândul angajaților Timken. Salariații au reclamat pe adresa redacției condițiile de muncă, programul de lucru, dar și faptul că sunt nevoiți să lucreze în sărbătorile legale.

 

Angajații acuză conducerea companiei Timken că sunt nevoiți să lucreze într-un mediu toxic (secția forjă și secția rectificare) și că li s-a tăiat rația de lapte, beneficiu primit în trecut pentru munca depusă în mediu poluat. Mai mult, deși spațiile de muncă au instalații de ventilație acestea ar fi subdimensionate și nu fac față. Muncitorii acuză că respiră praf de carbon și gaze endo. Potrivit acestora, la secția ”rectificare” de exemplu nu s-ar respecta cantitatea de acid folosită în tratarea metalului (se folosește mai mult), oamenii fiind expuși unui real pericol.

Angajații susțin că cei din conducerea fabricii nu le plătesc sporurile de noapte și cele pentru sărbătorile legale lucrate și că le cere să lucreze peste program, până la epuizare. Într-o astfel de situație s-ar fi aflat și bărbatul care și-a pierdut viața în data de 12 iunie. Potrivit colegilor, acesta lucrase până în ziua în care s-a produs tragicul eveniment peste 100 de ore suplimentare.

 

Tot colegii bărbatului decedat acuză că nu de puține ori se întâmplă ca salariaților să li se facă rău și să se leșine la locul de muncă. În astfel de situații aceștia sunt duși acasă de șefii de secție sau alți colegi, ambulanța fiind solicitată doar în condiții excepționale, cum a fost tragicul eveniment.

Observatorulph.ro a solicitat societății Timken Ploiești un punct de vedere și informații suplimentare care să facă lumină cu privire la aceste aspecte.

Din cele cinci întrebări adresate conducerii Timken cu privire la numărul accidentelor de muncă produse în ultimii 8 ani, a numărului de angajați îmbolnăviți din cauza condițiilor de muncă, a investițiilor companiei pentru a reduce poluarea, a numărului de procese intentate de angajați fabricii, dar și a faptului că persoane din conducere fabricii din Ploiești sunt angajate de fapt la o filială a aceleiași societăți, dar din Cipru, am primit răspunsuri doar pentru trei din cele cinci solicitări.

”Câte accidente de muncă s-au produs la Timken Ploiești în ultimii 8 ani, în ce au constat și cine s-a făcut vinovat de producerea lor. Totodată vă rugăm să ne transmiteți câți angajați Timken Ploiești și-au pierdut viața în timpul orelor de program?

Timken: Suntem extrem de marcați și de îndurerați de decesul colegului nostru, eveniment ce a avut loc în data de 12 iunie 2017. Decesul nu a survenit în urma unui accident de muncă. Gândurile noastre sunt alături de familia sa.

Până în prezent, în cadrul orelor de program, nu au existat decese datorate unor accidente de muncă în cadrul fabricii din Ploiești. 

Cati angajati Timken s-au imbolnavit în ultimii 8 ani din cauza mediului în care își desfășoara activitatea si a condițiilor de muncă?

Pentru compania Timken siguranța condițiilor de muncă și sănătatea angajaților reprezintă o prioritate atât în România cât și la nivel global.  Ne tratăm angajații cu corectitudine și respect și suntem mereu în căutarea unor soluții pentru un mediu de lucru în condiții de siguranță deplină. Astfel, instruirea și accentul pus pe prevenire sunt unele din cele mai eficiente soluții.

Ce investitii au fost făcute în ultimii 8 ani la fabrica din Ploiești pentru a reduce poluarea?

Compania Timken rămane un bun ambasador al protecției mediului înconjurător și al mediului de lucru, înregistrând o bună performanță în această direcție. Investim continuu în programe de îmbunătățire a acestor performanțe. Fabrica noastră din Ploiești, România, este certificată pentru a respecta standardele guvernamentale de asigurare a calității mediului de lucru.”

Citește și: Un fost angajat al companiei Timken a dat în judecată firma pentru concediere abuzivă

Observatorulph.ro a transmis solicitări privind aspectele reclamate de angajații companiei Timken de la Ploiești atât Gărzii de Mediu Prahova și Agenției pentru Protecția Mediului Prahova (APM Prahova), cât și Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova.

Până la data publicării prezentului articol, doar APM Prahova a dat curs solicitării redacției noastre, precizând că ”TIMKEN SA deține autorizația de mediu nr. PH-60/05.02.2010 revizuită în 30.03.2016. Substanțele emise în atmosferă în urma proceselor tehnologice desfășurate sunt: CO, SOx, NOx, pulberi și COV care se monitorizează cu laboratoare acreditate, în conformitate cu prevederile autorizației de mediu, cu frecvență anuală. ”

APM Prahova mai precizează că ”în ultimii 8 ani nu s-au constat valori validate depășite la indicatorii menționați. ”

Observatorul Prahovean va publica și celelalte informații solicitate Gărzii de Mediu și Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova pe măsură ce vom primi răspunsurile. 

Vă reamintim că în data de 12 iunie un angajat al Timken Ploiești a fost transportat cu o ambulanță SAJ în stare critică de la locul de muncă la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. La scurt timp medicii au declarat decesul bărbatului.

Evenimentul a fost încadrat ca accident de muncă, iar polițiștii alături de inspectori din cadrul ITM Prahova au demarat o anchetă, sub coordonarea Parchetului,  pentru a stabili cauzele și împrejurările care au dus la producerea decesului.