mihnea stan

În data de 19 iulie, CSM Ploiești anunța printr-un comunicat decesul unui sportiv promițător de la secția Judo, Mihnea Stan. Copilul, în vârstă de 14 ani, a murit după ce s-a electrocutat, la o partidă de pescuit la balta Blasova din județul Brăila.

 

Potrivit familiei, copilul legitimat la CSM Ploiești, secția judo, se afla în județul Brăila la o partida de pescuit împreună cu tatăl său, pe balta Blasova. Balta este cunoscută printre împătimiții pescuitului datorită capturilor mari de aici, iar anual mii de persoane ajung pe malul ei.

Mama copilului, Elena Stan, susține că după tragedie a aflat că, de-a lungul timpului, au fost raportate multiple cazuri de electrocutare pe balta Blasova și pe canalul de irigații din apropiere, loc unde au pescuit și Mihnea împreună cu tatăl său, iar acest lucru a fost confirmat și de IPJ Brăila.

Fiind bucuros că se afla în vacanță, Mihnea și tatăl său au plecat la pescuit. În acea zi fatidică, Mihnea a aruncat undița în apă, iar în momentul în care a simțit că ceva s-a agățat în ac, a ridicat bățul, moment în care s-a produs arcul electric. Asta deoarece cele mai multe undițe sunt făcute din fibră de carbon (conțin particule de metal pentru rezistență), iar acest lucru le face bun conductor electric. Practic, sportivul a murit electrocutat!

 

Cu toate că pericolul de electrocutare este cunoscut în zonă, mărturie fiind nenorocirile care s-au petrecut pe malul apei, nimeni nu a luat nicio măsură. Potrivit familiei băiatului care a murit, pe malul apei nu există nici măcar o simplă plăcuță care să anunțe riscurile la care se expun pescarii, iar de îngrădirea zonelor periculoase nici nu se pune problema.

Pe balta Balsova și pe canalul de irigații din apropiere au fost raportate mai multe decese, cauzate de faptul că firele de înaltă tensiune din apropierea bălții se află la o înălțime joasă, iar în momentul în care undițele sunt ridicate de pescari se produce un arc electric, care le este fatal oamenilor. Așa s-a întâmplat și în ziua în care Mihnea a plecat dintre noi.

După tragedie, polițiștii din Brăila au deschis un dosar de cercetare penală pentru ucidere din culpă, dar, din păcate, acesta ar putea primi soluție de clasare având în vedere modul în care s-a produs evenimentul. Și asta pentru că, în România, mortul este de vină!

 

Surse din cadrul instituției mai sus amintite au precizat pentru observatorulph.ro că zona, respectiv canalul de irigații unde s-a produs nenorocirea, ar aparține societății Insula Mare a Brăilei.

Observatorul Prahovean a solicitat un punct de vedere și luarea de măsuri de către IPJ Brăila, ISU Brăila și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.