Călin Georgescu, candidatul suveranist care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, a lansat în spațiul public nu doar informații controversate, precum sucurile care conțin nanoboți, ci și unele cât se poate de false, cu scopul de a convinge cât mai mulți votanți.
Printre acestea se numără și alocația pe care statul român o plătește unui copil din Ucraina.
„Știți cât costă o alocație pentru un copil din Ucraina? Ce îi oferă România, statul român? Vă spun eu – 3.700 lei, iar pentru un copil român costă 248 lei aceeași alocație, la aceeași vârstă” a declarat Călin Georgescu la o emisiune TV.
Fragmentul de mai jos a fost postat și pe unul dintre conturile sale de tik-tok, unde s-a viralizat rapid și a generat numeroase mesaje de ură la adresa refugiaților din Ucraina.
Informația lansată în spațiul public de Căllin Goergescu este însă una 100% FALSĂ! Nu o spunem noi, ci o instituție a statului, respectiv Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Prahova.
Observatorul Prahovean a solicitat AJPIS Prahova să ne transmită care este valoarea unei alocații de stat plătită de statul român pentru un minor din Ucraina și să specifice cadrul legal.
Răspunsul AJPIS:
Ținând cont de dispozițíile art. 1, 2 si 3 din Legea 61/1993, modificată și completata, se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare, beneficiind de alocaţie de stat pentru copii şi copiii cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie rezidenţi, în condiţiile legii, în România, dacă locuiesc împreună cu părinţii.
Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2024, alocaţia de stat pentru copii, indiferent de cetățenie, se stabileşte în cuantum de:
a) 719 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 292 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora, precum şi tinerilor cu handicap care urmează o formă de învăţământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.;
c) 719 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Așadar, unui refugiat minor din Ucraina statul plătește aceeași alocație ca și pentru un copil român, nu de zece ori mai mare așa cum a mințit, cu bună știință, Călin Goergescu, doar pentru a stârni o emoție din care a și beneficiat la votare.
Cum ți se pare subiectul?
Banii platiti pentru cei din Ucraina vin de la Uniunea Europeana oricum, nu din bugetul statului Romaniei, „domnul” abereaza pe unde apuca.