- Publicitate -

Cum au aprins Prahova și Ploieștiul, la 10 Iunie 1848, scânteia revoluției pașoptiste

Data:

Distribuie articolul:

Dacă în fiecare județ al tării s-ar preda și ceva istorie locală, oare elevii ar fi mai interesați să afle despre eroii care au dat numele străzilor pe care ei calcă? Știu, întrebarea este retorică. Dar ea rămâne totuși o întrebare deschisă adresată celor care scriu, editează și aprobă publicarea manualelor de istorie. Pentru că din păcate astăzi, nu a câștigat istoria României, ci “oferta cea mai ieftină”.

- Publicitate -

„Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este precum un copil care nu îşi cunoaşte părinţii”. Probabil că la asta se referea și marele gânditor Nicolae Iorga atunci când, acum mai bine de 80 de ani încerca să ii trezească pe români la realitate; se pare că n-a reușit. Câțiva dintre ei, căzuți atunci pesemne în somnul adânc al rațiunii, l-au împușcat în ceafă. Se întâmpla undeva în Prahova, la Strejnicu. Istoria este implacabilă, precum evenimentele nefericite sau fericite pe care le relatează.

Acum însă, este momentul să ne amintim de evenimentele fericite, pentru că astăzi se împlinesc 175 de ani de când o mâna de prahoveni destoinici au pus serios umărul la înfăptuirea primei revoluții din istoria acestei nații. Tot astăzi, unii i-au uitat pe acești părinți ai nației, precum niște domnișoare de pension își uită părinții, odată ce pun mâna pe dota grasă a unor soți înstăriți. Azi, în mileniul III al “României educate” cu dascălii în stradă, în epoca lui “tu știi cine sunt io, bă?” și “să moară familia mea”, haideți să ne amintim puțin și de părinții acestei nații!

10 -21 Iunie 1848. Freamăt și spirit revoluționar în Prahova și Ploiești

În ziua de 10 Iunie 1848, la intersecțiile Străzilor Armași și Buna Vestire din Ploiești, în casa carciumarului Duțu Criveteanu, căuzașii pașoptiști ai vremii se adunau, la ceas de seară, ticluind cospirativ, la lumină de ceară, in jurul unei străchini cu pește sărat și pesmeți marinărești, sorbind din câte-un țoi cu lichior de anason și bând la tutun de lulea, planurile de fătuire a Revoluției Române de la 1848.

- Publicitate -

Printre ei se aflau și negustorii mai rărsăriți ai urbei de atunci: Costache Chiritopol, Marin Sergheiescu, Gheorghe Cantacuzino-Rafoveanu, Costache Florescu, Panait Hagi Hristu Cantilli, Ion Hagi Hristu Cantilli, Dimitrie Hariton, Vasile Ioanidi, Constantin Telegescu, Neofit Duca. Vasile Mihailopolu, Matache Nicolau, Hristache Polihroniad, Ioan Hagi-Pitiș, Petrache Polihroniadis, Vasile Zaplan, și alții.

Planul lor părea simplu la prima vedere, însă greu de realizat într-o lume în care nu existau nici bolizi de viteză și nici grupuri de WhatsApp. Distanțele stăteau doar în galopul calului sau în aburii locomotivei iar urechile dușmanului clampăneau prin pereții blajini de paiantă. Dar ei aveau cu toții un vis, o Românie unită, vis pe care l-au și realizat până la urmă.

Cum spuneam, planul era ca a doua zi, la 11 Iunie 1848, Nicolae Bălcescu să se strecoare pe ascuns din București, unde era urmărit zi și noapte de oamenii colonelului Banov, și să se ascundă mai întâi în conacul boierului Filipescu din Filipeștii de Târg. Acolo împreună cu Telegescu și Duca trebuia să aibă o întâlnire tainică cu Căpitanul Alexandru Cristofi, comandantul trupelor ce păzeau ciocanașii din ocna de la Telega.

- Publicitate -

Bălcescu trebuia să-l convingă pe Cristofi să treacă de partea revoluției și să permită ocnașilor să stârnească o revoltă atât de mare încât să se amplifice până la Ploiești, unde negustorii amintiți mai sus, pregăteau la rândul lor, în mare taină, o altă revoltă populară, ce urma astfel să se unească cu cea a ocnașilor revărsați dispre Telega și astfel să ratoarne guvernul local, instaurat de Vodă Bibescu, omul otomanilor. Toată acțiunea condusă de Bălcescu urmă să se desfășoare sub oblăduirea și îndrumarea directă a doi mari români ai vremii Vasile Alecsandri și Ion Ghica.

Acțiunea a fost o reușită deplină, patru zile mai târziu, la 15 Iunie 1848, guvernul provizoriu anunțând schimbarea administratorului județului Prahova, în funcție fiind numit pictorul I. D. Negulici iar secretar al administrației devenea scriitorul Costache Chirițopol. Noua conducere ființează astfel un club, numește comisari de propagandă și mobilizează populația prin discursuri și manifestații întru apărarea libertății dobândite. La câteva zile de la numirea noii conduceri, o delegație de ploieșteni, purtând steagul tricolor, se deplasează la București pentru a felicita guvernul revoluționar provizoriu.

A doua zi, revoluționarii ajung în capitală, în frunte cu membri guvernului provizoriu, fiind întâmpinați cu entuziasm de populația Bucureștiului. Noul guvern provizoriu va fi condus de mitropolitul Neofit Duca și îi va avea ca membri pe: Ion Heliade Rădulescu, Nicolae Golescu, Ștefan Golescu, Christian Tell, Gheorghe Magheru, C.A. Rosetti, Nicolae Bălcescu și Ion C. Brătianu.
Reacționarii uzurpatorului Bibescu încearcă la 19 Iunie 1848 o contra-lovitură, însă aceasta fu anihilată imediat de revoluționari, cu sprijinul populației. În fruntea apărătorilor guvernului se afla Ana Ipătescu și Nicolae Golescu iar Gheorge Magheru primea conducerea armatei și sarcina constituirii bazei armate a revoluției în Oltenia.

- Publicitate -

Armatele ruso – turce au înăbușit revoluția. Sună cunoscut!?

O lună mai târziu însă, rușii vor invada Moldova iar turcii, Țara Românească. Nu le placea deloc o Românie unită! De teama represaliilor din partea celor două imperii, componența guvernului se reașează rapid, acesta incluzând de acum, pe lângă radicalii revoluționari și câțiva moderați. Guvernul revoluționar trimite imediat o delegație la cartierul general al comandantului trupelor turce, Soliman Pașa, asigurându-l de relațiile cordiale ale guvernului revoluționar față de turci. Soliman cere dizolvarea guvernului însă acceptă până la urmă ca acesta să își schimbe denumirea în “locotenență domnească” având în frunte pe Ion Heliade Rădulescu, Cristian Tell și Nicolae Golescu, noua formulă păstrând membri guvernului, dar punând astfel în față, trei persoane considerate moderate, pentru adormirea vigilenței turcilor.

Pașa Soliman este bine primit în București, unde, diplomat fiind, nu întră în oraș cu armata. Se dau reprezentanții în cinstea lui iar acesta recunoaște locotenența domnească drept guvern legal. Urmare acestei recunoașteri, țările europene cu excepția rușilor, recunosc și ele la rândul lor, guvernul legal. Rușii reclamă mituirea lui Soliman și incapacitatea acestuia de a pricepe ce se întâmplă în țară și cer sultanului înlocuirea lui Soliman cu Fuad Pașa; un personaj cazon dur, obtuz și încuiat.

Inevitabilul se produce… dar scânteia fusese deja aprinsă

După 3 luni, la 13 septembrie 1848, momentul nefericit al intrării trupelor otomane în București din ordinul de Fuad Pasa, duce la incidente ce declanșează eroica Bătălie din Dealul Spirii dintre turci și Compania de Pompieri condusă de Pavel Zăgănescu, bătălie ce se va fi terminat cu un rezultat defavorabil revoluționarilor români.

- Publicitate -

La 30 noiembrie 1848, în ajunul întrării în Craiova a primei divizii otomane, comandată de Hussein-Pașa și evaluată la 10.000 de soldați, sute de săteni din jurul Craiovei împreună cu locuitori ai orașului, înarmați cu puști, sulițe, topoare și coase, încearcă să țină piept trupelor otomane, ignorând eroic superioritatea numerică covârșitoare a acestora. Rezultatul a fost din nou defavorabil românilor. Prima revoluție a românilor fusese înăbușită…

…dar scânteia libertății naționale era deja aprinsă în piepturile lor iar para asta va arde mocnit acolo preț de un deceniu, până ce tot ei, cu răbdare și inteligență vor fi făptuit nemijocit, Unirea Principatelor Române sub domnia lui Al. Ioan Cuza.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Trei zile de festival în Parcul Bucov. Republik Fest primul festival fusion-simfonic din România

Ne-am dorit să avem o comunitate în care evenimentele de top să devină atracții naționale, să ne bucurăm de muzică de calitate într-o atmosferă civilizată. Și vom avea!

Climatizare la costuri cu până la 30% mai mici, dotare standard a unor apartamente scoase la vânzare în centrul Ploieștiului

Soluțiile inteligente ale unui constructor pentru a proteja de caniculă locatarii celui mai nou bloc din Ploiești

VIDEO: Au secat irigațiile din Prahova. În timp ce la Buzău culturile sunt verzi, la noi recolta este compromisă

Lipsa precipitațiilor din această vară, pe fondul unei canicule...

Am stat de vorbă cu proprietarul grădinii plină cu palmieri care face furori pe internet. ”Mulți nu cred că este din România și mă...

În fotografiile care fac furori pe internet apar numeroși palmieri, din diferite specii, dar și bananieri și alte specii tropicale.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Trei zile de festival în Parcul Bucov. Republik Fest primul festival fusion-simfonic din România

Ne-am dorit să avem o comunitate în care evenimentele de top să devină atracții naționale, să ne bucurăm de muzică de calitate într-o atmosferă civilizată. Și vom avea!

Actrița Shannen Doherty, îndrăgita ”Brenda” din serialul Beverly Hills 90210, a încetat din viață la 53 de ani

Actrița a fost diagnosticată cu cancer la sân în februarie 2015, iar în 2017 a anunțat că boala a intrat în remisiune. Însă în 2019, cancerul a reapărut și s-a extins.

Petrolul debutează luni, în noul sezon al Superligii, contra celor de la FC Buzău

Partida se va juca luni, de la ora 21:30, pe “Ilie Oană”.

Au fost identificate cu 60% mai multe mașini furate, care ajung în vămile din România, anul acesta față de 2023

Verificați întotdeauna dacă mașina second pe care o cumpărați nu figurează ca fiind furată!

Dosar penal în cazul bărbatului împușcat mortal de un polițist. Victima atacase cu toporul un jandarm

Cercetarea vizează comiterea unei infracţiuni de omor şi a două infracţiuni de ultraj în urma evenimentelor de sâmbătă.
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Tânără ucisă de urs în Prahova. Noi detalii despre tragedia din Bucegi

Împușcarea urșilor este o soluție la această criză care provoacă noi victime?

Vor avea ploieștenii căldură la iarnă?

Primarul încă în funcție, Andrei Volosevici, a declarat: ”Intuiţia îmi spune că nu prea vom avea căldură la iarnă”
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Trei zile de festival în Parcul Bucov. Republik Fest primul festival fusion-simfonic din România

Ne-am dorit să avem o comunitate în care evenimentele de top să devină atracții naționale, să ne bucurăm de muzică de calitate într-o atmosferă civilizată. Și vom avea!

Actrița Shannen Doherty, îndrăgita ”Brenda” din serialul Beverly Hills 90210, a încetat din viață la 53 de ani

Actrița a fost diagnosticată cu cancer la sân în februarie 2015, iar în 2017 a anunțat că boala a intrat în remisiune. Însă în 2019, cancerul a reapărut și s-a extins.

Petrolul debutează luni, în noul sezon al Superligii, contra celor de la FC Buzău

Partida se va juca luni, de la ora 21:30, pe “Ilie Oană”.

Au fost identificate cu 60% mai multe mașini furate, care ajung în vămile din România, anul acesta față de 2023

Verificați întotdeauna dacă mașina second pe care o cumpărați nu figurează ca fiind furată!
- Publicitate -