- Publicitate -

Cum au votat și ce cred parlamentarii de Prahova despre incriminarea abuzului în serviciu peste pragul de 250.000 de lei

Abuzul în serviciu este o infracțiune. Profitând de poziția publică pe care o are, un angajat al sistemului public poate dispune de alocări de sume pentru diverse activități sau servicii, poate favoriza prin poziția sa acțiuni care prejudiciază statul român. Printr-o decizie inadmisibilă a coaliției guvernamentale, parlamentarii puterii au fost puși se reînvie celebra ”Ordonanță 13”, care a dus la revolte și care pentru o perioadă a dărâmat puterea politică din perioada ”dominației absolute a PSD”.

- Publicitate -

Plenul Senatului a votat miercuri amendamentul pentru introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu, cu voturile PNL, PSD și UDMR.

Art 297 Cod Penal (pct 1 și 2): ”Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

 Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.”

Fără a intra în detalii tehnice, care poate ar fi mai greu de asimilat de public, votul de ieri, din Senat, s-ar traduce cam așa… dacă ”smecheriile” făcute pe bani publici a căror cuantificare nu trece de pragul de 250.000 de lei (2 miliarde și jumătate în bani vechi), atunci nu este nicio problemă, nu reprezintă o faptă penală. Spre exemplu, prin poziția sa, un primar poate face zilnic o grămadă de abuzuri, cu prejudiciu de maxim 249.000 de lei, fără să pățească nimic.

Ca traseu legislativ, legea merge acum la Camera Deputaților, care are rol decizional

Speriați de valul de reacții negative, imediat după votul din Senat, liderii coaliției, Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL) par să fi admis că pragul este un stimulent pentru furt și alte nelegiuiri, așa că au promis că la Cameră proiectul va fi amendat și pragul va fi de 9000 de lei.

Chiar și așa este mult, o spune un europarlamentar al puterii, Rareș Bogdan (PNL): ”Ieri a fost cea mai RUŞINOASĂ zi de când am intrat în nenorocita asta de politică, în urmă cu 4 ani. Nu credeam că voi trăi să văd cum OUG 13 este reinventată cu concursul propriului meu partid, PNL. O mizerie fără seamăn!

- Publicitate -

Pentru un om de rând, simplu, cu resurse modeste de existenţă, pragul de 9000 lei este mare! Foarte mare. Nesimţit de mare. Adică abuzul care produce o pagubă de 8999 lei nu mai este abuz? Faptul ca CCR se dovedeste încă o dată ticăloasă nu mai este o surpriza pentru nimeni. De două ori a anulat demersul tăierii pensiilor speciale în 2020, cu largul concurs al Avocatului Poporului, apoi a introdus obligativitatea unui prag la HOŢIE, un prag ce urmează a fi stabilit in Parlament. Tare! Excepţional. Ca la noi, la nimeni.”

Am contactat o parte dintre parlamentarii de Prahova, din ambele Camere, solicitându-le să comenteze votul din Senat și ce urmează să se întâmple în Camera Deputaților

PNL, PSD, UDMR au votat în Senat, pe linie, pentru, USR împotrivă, AUR s-a abținut.

Pe surse, ridicarea pragului la 250.000 de lei fusese decisă cu o seară înainte, de liderii coaliției, iar la vot, a doua zi, senatorii ar fi votat ”ca fazanii”.

- Publicitate -

Laura Moagher, senator PSD: „Am votat „pentru” toți membrii Coaliției PNL-PSD-UDMR, iar decizia a fost una corectă în opinia mea având în vedere cerințele Curții Constituționale. Dacă ar fi trecut tacit sau nu ar fi existat un prag ar fi fost un proiect neconstituțional.

Amendamentul a venit din Coaliție, la propunerea domnului Predoiu. Nu s-a stabilit pragul în Comisie. Atât noi, cât și reprezentantul Ministerului, care am participat la ședință, am fost de acord cu amendamentul.”

Aurel Oprinoiu, senator USR: Am votat împotriva propunerii legislative L1/2023, noul OUG 13 într-o variantă mai gravă. Prin acest proiect a fost dezincriminată fapta de abuz în serviciu pentru sume mai mici de 250.000 lei.

- Publicitate -

Proiectul este o mizerie legislativă marca PNL-PSD, iar USR este singurul partid care a votat împotriva acestei modificări, propuse “noaptea ca hoții” prin amendamentele depuse doar cu câteva zile înainte ca proiectul să treacă prin plenul Senatului.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției și deputat de Prahova: „Nicio decizie a CCR și niciun aviz al Comisiei de la Veneția nu face referire la un anumit prag valoric, de asemenea, nici în procesul de avizare inter-ministerială și nici în punctul de vedere exprimat de CSM, nu au fost formulate propuneri privind un astfel de prag.

În urma dezbaterilor care au urmat votului din Senat asupra pragului la infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art.297 din Codul penal, Ministerul Justiției a formulat propunere de prag de 9.000 de lei, raportându-se la un număr de aproximativ 2 salarii medii pe economia națională.”

- Publicitate -

Singura indicație orientativă a fost în alte reglementări care există în prezent, în zona de legislație penal-fiscală, unde în zona de infracțiuni privind evaziunea fiscală, de exemplu, sunt valori comparative, ba chiar praguri mai mari.

Acest lucru era firesc să înceapă de la o propunere. În ultimele săptămâni, inclusiv în săptămâna precedentă, au fost două ședințe care au avut pe ordinea de zi aceste chestiuni, legea pensiilor și coduri, pentru că au termen în PNRR.”

Adrian Axinia, deputat AUR: „Coaliția majoritară PSD – PNL – UDMR calcă în picioare orice procedură parlamentară, orice prevedere în vigoare la nivelul Parlamentului. Acest proiect de lege a apărut ca din spuma mării pe ordinea de zi a plenului Senatului. Nu s-a știut nimic de el, nu a avut raport din partea Comisiilor de specialitate. Raportul a venit abia înaintea ședinței plenului.

- Publicitate -

Cam așa înțelege majoritatea PSD – PNL – UDMR să treacă proiectele prin care vor să treacă modificarea, pe sub masă, la legi importante ale Codurilor Penale. Ceea ce vedem este că PSD nu a renunțat la obiceiul Dragnea, iar PNL vedem că s-a adaptat din mers. Presupun că trebuie introdus un prag pentru că așa a decis CCR, dar soluția nu este un prag de 250.000 de lei. Este o greșeală care trebuie și o vom corecta la Camera Deputaților”.

Mihai Polițeanu, deputat neafiliat: „E proba faptului că principalul obiectiv de guvernare al PNL-PSD, la centru și în teritoriu, e furtul. Nu știu cum să mai facă să-și mai tragă ceva din banul public, cum să mai sărăcească țara asta. Votul de ieri de la Senat ne arată că urmașii lui Dragnea nu se lasă. Cartelul PSD-PNL încearcă să-și recompenseze și protejeze oamenii din administrația centrală și locală și să le dea practic imunitate, cu condiția să fure în reprize de câte maxim 250 000 lei.

Dacă o astfel de prevedere devine realitate, vă dați seama ce dezastru va fi în ministere, primării și agenții! Se va fura ca în codru, mai mult decât până acum. Când legea va ajunge la Camera Deputaților, voi vota împotriva unei astfel de mizerii care practic legalizează furtul. La nevoie vom ieși și în stradă. Oamenii par resemnați și pe asta se bazează cartelul PSD-PNL, dar, dacă vor întinde coarda prea mult, mai mult ca sigur că se va rupe”.

*Până la momentul publicării nu au exprimat un punct de vedere senatorii: Alexandru Nazare (PNL), Radu Oprea (PSD) și Roberta Anastase (PNL)

Provocarea observatorul prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Află cum poți sprijini campania de informare publică a colegului Mihai Nicolae

Colegul nostru, Mihai Nicolae, s-a aflat astăzi în a patra zi a campaniei sale de informare a cetățenilor despre starea critică în care se...

Noi mărturii ale foștilor angajați ai firmei SC Olimp Universal Grup SRL, din Ploiești, acuzată că a „țepuit” salariații și clienții: „Managerul mă punea...

După publicarea articolului Foști salariați ai firmei de construcții SC Olimp Universal Grup SRL, din Ploiești, reclamă faptul că au fost țepuiți. Angajator: „nu...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Află cum poți sprijini campania de informare publică a colegului Mihai Nicolae

Colegul nostru, Mihai Nicolae, s-a aflat astăzi în a patra zi a campaniei sale de informare a cetățenilor despre starea critică în care se...

Noi mărturii ale foștilor angajați ai firmei SC Olimp Universal Grup SRL, din Ploiești, acuzată că a „țepuit” salariații și clienții: „Managerul mă punea...

După publicarea articolului Foști salariați ai firmei de construcții SC Olimp Universal Grup SRL, din Ploiești, reclamă faptul că au fost țepuiți. Angajator: „nu...

Electrica Furnizare își disperă clienții! Facturi întârziate și ”încărcate”

Jurnaliștii Marius Nica, Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au discutat la Observatorul Prahovean LIVE despre facturile emise cu întârziere de Electrica, dar și despre...

De ce merită să investești în decorarea locuinței cu piatră naturală. Care sunt avantajele

Într-o lume în care sustenabilitatea și durabilitatea devin criterii esențiale în alegerile noastre cotidiene, piatra naturală se distinge ca o opțiune preferată pentru amenajări...

Cum au fost sancționați poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să comită tragedia de la 2 Mai

În vara anului trecut, Vlad Pascu, un șofer drogat, a provocat un accident rutier în zona Stațiunii 2 Mai. În urma impactului, au murit...
Emisiuni
- Publicitate -

Se asfaltează Bulevardul Castanilor. Cum vor circula șoferii

Primăria Ploiești anunță că vineri, 29 martie, vor fi reluate lucrările de reparație la Bulevardul Independenței. În prima etapă se va turna stratul de asfalt...

Scandal monstru la o școală din Ploiești. Ce s-a întâmplat după ce s-au certat două eleve

Incident la Școala Candiano Popescu din Ploiești. În această dimineață, o femeie a sunat la 112 să anunțe că fiica sa fost agresată verbal...

Pensionarii cu pensii de până la 3500 de lei vor beneficia de gratuitate la transport în Ploiești

Pensionarii cu pensii de până la 3500 de lei vor beneficia, începând cu 1 aprilie 2024, de gratuitate la transportul în comun în Ploiești....

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, prelungirea perioadei în care tarifele polițelor asigurărilor de răspundere civilă auto rămân plafonate. ”Măsura este necesară pentru a...

Domnule Volosevici, ce faci dacă te surprinde un cutremur la spitalul Schuller?

Zilnic, între orele 13 și 14, colegul și prietenul Mihai Nicolae îi invită pe ploieștenii care trec prin  fața sediului Primăriei să se oprească...
Emisiuni
- Publicitate -