Trei tineri basarabeni, elevi în clasa a XII-a ai unor licee din Ploiești, s-au oferit să fie voluntari traducători pentru sutele de refugiați ucraineni, ajunși la în Prahova. Valeria Galagoț și Alexandru Arapu vin, astăzi, de la ora 13.00, „Acasă în Prahova” pentru a vorbi despre experiențele emoționante pe care le-au trăit în momentele în care au interacționat cu sutele de mame cu copii în brațe, dar și vârstnici, fugiți din calea ororilor războiului.
Ce poate simți un tânăr de 18 ani în momentul în care, în limba unui război nemeritat, încearcă să explice unor oameni în ochii cărora se citește frica, durerea și neputința, că aici, la Ploiești, „totul va fi bine”. Că nu vor fi cazați în buncăre, așa cum credeau și că românii, prahovenii, ploieștenii nu vor decât să le fie sprijin și consolare în aceste momente cumplite.
De ce au ales niște adolescenți care se pregătesc, acum, pentru bacalaureat să petreacă ore, zile întregi. încercând să fie suport moral pentru sute de suflete deznădăjduite care nu înțelegea ce li se întâmplă și cărora le era imposibil să comunice cu cineva. Aflăm, astăzi, împreună, „Acasă în Prahova” de la Valeria și Alexandru, elevi ai Colegiilor Naționale „MIhai Viteazul” și „Spiru Haret”.
„A fost o datorie morală. Părinții mei trăiesc la Moscova. Inima îmi e sfâșiată”, povestea Valeria, în urmă cu ceva vreme. La fel Alexandru și Vladimir, originari din Republica Moldova, copii pentru care Ploieștiul e orașul adoptiv, dar simt mai bine ca oricine drama pe care o trăiesc vecinii de la graniță.