Contractul Primăriei Ploiești cu Veolia Energie Prahova încetează la 31 martie, iar Consiliul Județean Prahova nu a finalizat licitația pentru un nou operator.
Veolia se retrage din Ploiești la 31 martie
La sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, Veolia Energie Prahova a anunțat rezilierea Contractului de delegare prin concesiune în baza căruia asigură serviciul de alimentare cu energie termică pentru Municipiul Ploiești la 31 martie anul curent, aceasta fiind și data preconizată pentru încheierea sezonului rece.
Operatorul invoca tariful care nu acoperea nici pe departe costurile furnizării serviciului public şi al creşterii masive a preţurilor la gaze la nivel mondial.
”Dezechilibrul financiar se datorează neîndeplinirii obligaţiilor contractuale de către autorităţile locale, inclusiv neplata la timp a subvenţiei datorate sau neaprobarea la timp a ajustării tarifare cuvenite” a fost mesajul transmis la acea dată de reprezentanții Veolia Energie Prahova.
320 de angajați au primit vestea că vor fi concediați
Luna aceasta, 320 de angajați ai Veolia Energie Prahova au primit notificările de concediere odată cu încetarea contractului cu Primăria Ploiești.
La solicitarea Observatorul Prahovean, reprezentanții companiei au transmis următorul punct de vedere:
Măsura de disponibilizare vine în contextul încetării contractului de delegare și vizează aproximativ 320 de persoane, cu efect de la data încetării acestui contract.
Pe lângă măsurile legale, Veolia va respecta integral prevederile Contractului Colectiv de Muncă în vigoare, în baza căruia vor fi acordate salarii compensatorii personalului disponibilizat (până la 8 salarii brute, în funcție de vechime).
Citește și Veolia anunță rezilierea contractului de furnizare a căldurii și apei calde cu Primăria Ploiești
De asemenea, Veolia depune eforturi pentru preluarea salariaților de către noul operator, conform angajamentului asumat de Concedent prin contractul de delegare, mai ales în contextul în care resurse umană este vitală pentru asigurarea continuității serviciului public.
Conducerea Primăriei Ploiești, semnal de alarmă pentru Consiliul Județean Prahova
Săptămâna trecută, Primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici și cei doi viceprimari, Daniel Nicodim și Magdalena Trofin, au susținut o declarație de presă privind situația contractului de termoficare.
Aceștia au cerut convocarea unei ședințe de urgență a Adunării Generale a Acționarilor din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termo Prahova pentru identificarea unor soluții rapide astfel încât Ploieștiul să nu rămână fără operator de termie la 1 aprilie.
Asta deoarece licitația pentru un nou operator de termie nu s-a încheiat, șansele semnării unui contract înainte de 31 martie, când expiră înțelegerea cu Veolia fiind aproape nule.
Consiliul Județean Prahova, reacție ”peste 5 zile, 10 zile sau 30 zile, după caz”
Observatorul Prahovean a solicitat un punct de vedere conducerii Consiliului Județean Prahova privind gestionarea acestei crize, însă am primit doar următorul răspuns ”standard”:
Buna ziua, Va informam ca cererea Dvs. de informatii publice a fost inregistrata la Consiliul Judetean Prahova, in Registrul pentru evidenta solicitarilor privind accesul la informatiile de interes public, sub nr. i/13/4004/16.02.2022.
Ulterior procesului de evaluare a cererii, în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (1) din Legea nr. 544/2021 privind liberul acces la informatiile de interes public, cu modificarile și completarile ulterioare, si art. 16 alin. (1) din Normele Metodologice de aplicare a legii, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 123/2002, cu modificarile și completarile ulterioare, raspunsul urmeaza sa va parvina intr-unul din termenele de solutionare prevazute de lege, respectiv 5 zile, 10 zile sau 30 zile, dupa caz.