- Publicitate -

Prahoveanca Georgeta Popescu, prima campioană olimpică a României la monobob. Ea vine din țara care nici măcar nu are o pistă de bob, destinată acestui sport (FOTO)

La doar 19 ani, prahoveanca Georgeta Popescu este noua campioană europeană la monobob, competiție ce a avut loc în Germania, pe pârtia de la Winterberg. Câmpineanca este, totodată, prima campioană olimpică a României din istoria monobobului. Și asta în condițiile în care vine dintr-o țară în care nu există nicio o pistă de bob destinată acestei discipline sportive.

- Publicitate -

„Efortul financiar al construirii unei asemenea piste artificiale, pentru că la noi clima nu ajută, este de 25 -30 de milioane de euro. Ar deservi doar această disciplină și, eventual, turiștii cu dare de mână. Este mult prea mult” spunea, în urmă cu aproximativ doi ani, un fost ministru al Tineretului și Sporturilor.

Numai că, între timp, chiar și condiții vitrege de antrenament, România scoate campioni. Prahoveanca Georgeta Popescu este unul dintre ei.

Aurul pentru Gigi!

La doar 18 ani, imediat după absolvirea Colegiului Tehnic „Constantin Istrati” din Câmpina, tânăra a cucerit medalia de aur la monobob, la Jocurile Olimpice de Tineret, de la Lausanne, în Elveția. Drapelul României a fluturat pe pârtia de la Saint -Moritz, rezultatul obținut de Gigi fiind, de departe, cea mai mare performanță din cariera tinerei de doar 19 ani. Aceasta s-a impus pe pârtie cu timpul de 2 minute, 26 de secunde și 84 de sutimi. Gigi, cum o alintă apropiații, devenea, astfel, pe 19 ianuarie 2020, prima campioană olimpică a României din istoria acestui sport.

„Felicitări, Gigi, un mare bravo antrenorilor Cezar Popescu și Dan Scurtu. Team România are aur!”, a fost, la momentul respectiv, mesajul transmis de Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

- Publicitate -

Campioană europeană la monobob în Germania

Un an mai târziu, la Sigulda, în World Series, tânăra prahoveancă obținea Bronzul în proba de monobob, cu timpul de 1 min. 50 sec. 69/100. La începutul lui 2022, Gigi a fost din nou numărul 1, obținând  Aurul în proba de monobob la Campionatele Europene de bob pentru juniori, respectiv tineret, de la Winterberg, cu timpul de 2 min.01 sec 52/100.

Deși are o vârstă fragedă, Georgeta Popescu reușește să cucerească medalie după medalie, trofeu după trofeu, iar despre România face să se vorbească doar la superlativ. Asta ,deși, spune Gigi cu tristețe:

„regret enorm că nu avem și noi o pistă în țară pe care să ne putem antrena așa cum trebuie. Practic, antrenamentul meu serios are loc cu o săptămână înainte de competiție, pe pistele din țările gazdă. Aici, în România, nu pot să fac decât antrenamentele fizice și să mă folosesc de pista de la Câmpulung Muscel. E o pistă de bob pe role. Asta este situația, din păcate”

   „Sunt defavorizată fiindcă sunt româncă!”

Am vrut să aflu de la Gigi cum este privit un sportiv român în afara granițelor țării. Răspunsul nu a surprins, însă, cu siguranță, a fost unul care ar întrista pe oricine.

- Publicitate -

„Ca sportivă sunt bine văzută, mai ales că muncesc mult pentru asemenea performanțe. Tot timpul mi-l dedic antrenamentelor. Însă, recunosc, atunci când spun că sunt din România se simt diferențele, spre exemplu, față de un sportiv din Germania, Austria sau orice altă țară. Se vede asta când vorbim despre echipamentele sportive sau materiale pentru bob. Sunt clar defavorizată, dar, chiar și așa, mă bucur când aduc acasă asemenea rezultate” 

Vorbind cu campioana olimpică Georgeta Popescu, trăiești din plin zicala „un ochi râde, altul plânge”. Ea, aidoma altor sportivi care reușesc să facă performanță în condiții improprii de antrenament aici, în țara lor, reușesc să te bucure că ești român, dar să te și întristeze, deopotrivă. Motivele sunt unele lesne de înțeles.

O campioană care, la un moment dat, vrea să devină…examinator auto

„Ținta” lui Gigi este acum este să participe la JO de iarnă din 2026, care vor avea loc la Milano/ Cortina d Ampezzo, Italia. Pentru asta, dincolo de învățat, fiind studentă în anul II la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Brașov, tot timpul ea și-l dedică antrenamentelor. Vrea să facă mândră o țară întreagă, atât cât îi vor permite vârsta și condiția fizică. După aceea, se va retrage definitiv la Câmpina, visul ei fiind acela de a deveni …examinator auto.

 

 

 

Luiza Toboc
Luiza Toboc
Luiza Toboc lucrează în mass media din 2003, atât presă scrisă, cât și TV. A fost redactor/ prezentator știri la Prima TV Câmpina, a urmat colaborarea cu VP TV și Travel MIX Channel, unde a fost realizator de emisiuni , acoperind aproape toate sferele de interes (sănătate, administrație, politic, învățământ, dar și social). La televiziunea de turism, Travel Mix Channel a realizat jurnale de călătorii în țară. A urmat, colaborarea cu Republikanews, unde, la fel, a fost realizator de emisiuni, fiind implicată și în proiectul derulat în colaborare cu televiziunea regională MDI TV, din Târgoviște. Din aprilie 2021, face parte din echipa Observatorul Prahovean, fiind implicată, printre altele, în numeroase campanii umanitare, prezentate pe larg în cel mai citit cotidian al județului.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Campanie antibullying derulată de Protecția Protecția Copilului Prahova

Protecția Copilului Prahova duce campania antibullying în centrele de plasament. „Dacă am greșit, explică-mi și voi înțelege. Dacă nu am greșit, atunci de ce...

Imaginile zilei la Ploiești: A ”înflorit” Palatul Culturii [Galerie Foto]

Intrarea principală a Palatului Culturii din Ploiești arată în aceste zile spectaculos. Meritul este al organizatorilor celor două evenimente desfășurate în acest weekend: „Balul...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Campanie antibullying derulată de Protecția Protecția Copilului Prahova

Protecția Copilului Prahova duce campania antibullying în centrele de plasament. „Dacă am greșit, explică-mi și voi înțelege. Dacă nu am greșit, atunci de ce...

Imaginile zilei la Ploiești: A ”înflorit” Palatul Culturii [Galerie Foto]

Intrarea principală a Palatului Culturii din Ploiești arată în aceste zile spectaculos. Meritul este al organizatorilor celor două evenimente desfășurate în acest weekend: „Balul...

Accident pe DN1A, la Vălenii de Munte. Un autoturism și un moped, implicate

Accidentul rutier s-a produs, vineri după-amiază, pe DN1A, pe raza localității Vălenii de Munte, după ce un moped și un auto au intrat în...

Operațiune de salvare în Bucegi. Îmbrăcat în pantaloni scurți, un bărbat din Galați a supraviețuit după ce și-a petrecut toată noaptea în zăpadă –...

Salvamontiștii din Prahova au fost solicitați să intervină pentru recuperarea unui bărbat în vârstă de 35 de ani, din Galați, care, în pantaloni scurți,...

Se deschide sezonul la Hipodromul Ploiești. Duminică are loc prima reuniune hipică din acest an: Premiul de deschidere – Gheorghe Tănase

Hipodromul Ploieşti găzduieşte, duminică, 26 martie, prima reuniune hipică din acest an, începând cu ora 10:00. Reuniunea are un program care cuprinde mai multe premii...
Emisiuni
- Publicitate -