Testarea pe bază de salivă a elevilor, un demers sortit eșecului? „Acasă, în Prahova” am vorbit deschis despre lipsa de informație, absența comunicării cu parteneri sociali, dar și haosul ce va apărea odată distribuite aceste teste în școli (VIDEO)

0

 În primă fază, Ministerul Sănătății și cel al Educației au vrut să pună sarcina testării pe umerii cadrelor didactice. Refuzul vehement al dascălilor a dus la o nouă decizie. Părinții sunt cei care vor efectua, la domiciliu, testele de salivă pentru depistarea SARS-CoV-2. Reprezentantul părinților și cel al elevilor, la nivel de județ, au fost invitați „Acasă, în Prahova” pentru a vorbi deschis despre lipsa de informație, absența comunicării în calitate de parteneri sociali, dar și haosul ce va apărea odată distribuite aceste teste în școli.

Cristina Pavel, președinte al Federației Naționale a Părinților, filiala Prahova și Robert Avram, președinte al Consiliului Județean al Elevilor și-au expus punctele de vedere, ca reprezentanți ai acestor două categorii, cu privire la introducerea testelor pe bază de salivă în școli.

Un demers pe care foarte mulți părinți nu îl agreează, dat fiind faptul că nu a existat o consultare, așa cum ar fi fost normal, nu le-a fost furnizată o informație clară și coerentă, nu știu ce să facă cu deșeurile ce reprezintă material infecțios, iar lista ar putea continua. Pe scurt, părinții cataloghează o astfel de decizie „un românism clasic”, cei mai afectați de situație fiind copiii.

În egală măsură, potrivit spuselor președintelui CJ al Elevilor, vor apărea situații în care tinerii ar avea de suferit, inclusiv la nivel psihic, Robert Avram vorbind despre stigmatizare, mai ales în rândul adolescenților. „Un elev depistat pozitiv, automat este înlăturat din gașca de prieteni, este considerat un pericol, asta e vârsta și astea sunt semnalele din teren. În plus, presiunea la nivel psihic e uriașă. Și la cei mici, dar și la cei mari. Gândiți-vă cât stres există știind că de două ori pe săptămână, trebuie să te testezi pentru a afla dacă ești sau nu pozitiv. Și, cel mai grav, totul a fost pasat pe umerii părinților fără a exista o consultare prealabilă. Ba chiar ministrul Educației a declarat că nu trebuie întrebați partenerii sociali, ci specialiștii. Dar eu întreb: specialiștii vor face testele la domiciliu?”

Deopotrivă, reprezentatul Federației Naționale a Părinților a susținut că în rândul acestora există teama de a nu greși, din lipsă de informație și o procedură clară, dar și revolta cauzată de faptul  că pe ei, pe părinți, nimeni nu i-a întrebat dacă sunt sau nu de acord să facă aceste teste.

Cei doi lideri au descris acest demers un fel de „pasarea pisicii în curtea vecinului”, autoritățile „spălându-se pe mâini” de orice fel de responsabilitate, așa cum ar fi fost normal. Un demers sortit eșecului, încă din fașă a fost părerea unanimă a celor doi invitați.

Reamintim faptul că testele pe bază de salivă, primul lot, ar trebui, potrivit spuselor ministrului interimar al educației, să ajungă în școli la jumătatea săptămânii viitoare. În teorie!

Înregistrarea integrală a emisiunii poate fi urmărită aici:

 

 

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău