Mustafa Atabey, medic specializat pe chirurgia bariatrică: „Obezitatea este o problemă care duce atât la scăderea speranței de viață, cât și a calității ei.” [VIDEO]

0

„Chirurgia bariatrică e cel mai eficient tratament. Am avut pacient care a slăbit 100 de kilograme într-un an. Obezitatea este o problemă care duce atât la scăderea speranței de viață, cât și a calității ei.” Afirmațiile aparțin medicului turc Mustafa Atabey, medic specializat pe chirurgia bariatrică. Are o experiență vastă în tratarea persoanelor supraponderale, atât pe plan de evaluare medicală, intervenție bariatrică propriu zisă, dar și schemă de tratament ulterioară. Medicul Atabey consideră, însă, chirurgia obezității ca fiind o muncă în echipă. Când toți cei din echipa bariatrică își dau acordul, pacientul poate fi programat pentru operație.

În cadrul emisiunii Observatorul Prahovean LIVE, medicul Mustafa Atabey a vorbit, pas cu pas, despre ce înseamnă chirurgia bariatrică, cui îi este recomandată, care este procesul de evaluare amănunțit până la momentul în care se ajunge la intervenția de micșorare a stomacului  și a punctat, deopotrivă, importanța adoptării unui stil de viață sănătos pentru a nu se ajunge pe masa de operație.

Cum avem grijă de noi? Prin educație alimentară, mișcare și un stil de viață echilibrat. Sedentarismul, alături de alți factori, este una din cauzele obezității, numărul persoanelor care se confruntă cu o astfel de problemă fiind, din păcate, în creștere. Persoanele obeze trăiesc mai puțin, iar calitatea vieții este mult alterată.

Vestea bună, conform spuselor medicului Mustafa Atabey, este aceea că oamenii care ajung să fie diagnosticați cu obezitate, chiar și morbidă, au soluții prin care își pot recăpăta viața. Dacă excesul ponderal nu poate fi eliminat prin metodele clasice, există soluția chirurgiei bariatrice. 80% din stomac este extirpat, însă pacientul trebuie să aibă mare grijă. „Da, funcționează cu 20% din capacitatea inițială a stomacului, însă, acesta se poate mări la loc în funcție de cantitatea de alimente consumată.” a precizat medicul Mustafa Atabey.

Mersul la un medic specialist este un prim pas. Și cu toții știm că Turcia se situează în top trei în ceea ce privește calitatea și siguranța actului medical, cu rezultate excelente în ceea ce privește intervențiile efectuate. Împreună cu medicul specialist se realizează planul de tratament care să pună pacientul pe drumul cel bun în vederea scăpării de kilogramele nesănătoase.

Intervenția chirurgicală este recomandată cu respectarea unei serii de criterii. Printre acestea se numără un IMC de peste 40 sau 35 -40  sau existența unor complicații ale sănătății care s-ar putea îmbunătăți odată cu pierderea în greutate.

Niciodată, susține medicul Mustafa Atabey, nu se ia decizia intervenției bariatrice fără a se face un istoric medical al pacientului, acest tip de muncă făcându-se în echipă. „Că vorbim de probleme cardiace, hormonale, care țin de circulația sanguină sau pacienți cu diabet, toate aceste asptecte sunt foarte importante pentru a stabili cum, dacă și în ce condiții se poate face intervenția chirurgicală.” a mai precizat medicul Atabey.

Odată efectuată operația bariatrică, stilul de viață adoptat și alimentația sunt vitale, operația fiind restrictivă din acest punct de vedere. Mobilizarea se face a doua zi după intervenție, iar în primele șase săptămâni, pacientul poate consuma doar lichide. Apoi se va putea alimenta relativ normal, dar cu mențiunea că alimentele trebuie consumate în cantități foarte mici.

Pentru ca operația să fie eficientă, se preconizează o scădere în greutate a 70% din excesul ponderal la un an. Cel mai mult se slăbește postoperator, după care 4-5 kilograme pe lună. Foarte important este, însă, să nu se revină niciodată la vechile obiceiuri alimentare, iar stilul de viață să fie unul cât mai sănătos, din care să nu lipsească mișcarea zilnică.

În lipsa unor măsuri de prevenție și tratament, specialiștii OMS apreciază că în 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză.

Înregistrarea emisiunii ce l-a avut ca invitat pe medicul Mustafa Atabey, specialist în chirurgia obezității poate fi urmărită aici:

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău