Frumusețea unei comune prahovene surprinsă într-un documentar etnografic. „Făurit în Teișani” ajunge în Italia, Spania, Suedia și Mexic (FOTO)

0

Ceea ce i-a unit este pasiunea pentru proiectele comunitare. Au vrut să descopere frumusețile României și s-au îndrăgostit de oameni, obiceiuri și tradiții. Andrea, Gertrudis, Josue și Johannes sunt patru voluntari care, peste o lună, vor duce acasă, în țările lor, parte din frumusețea unei comune prahovene, Teișani pe numele ei. O lume rurală fascinantă, neschimbată de zeci de ani. Un loc unde viața curge lin și unde sătenii au înțeles cât de important e să nu își lase tradițiile să moară.

Totul a început acum un an. Asociația „Curba de Cultură”, coordonată de Oana Ungureanu, și-a propus promovarea destinațiilor turistice rurale din Prahova. Motiv pentru care a luat naștere proiectul „Descoperă Teișani”. Patru voluntari din Spania, Mexic, Suedia și Italia s-au reunit în mica localitate prahoveană cu scopul documentării și promovării stilului de viață autohton și a particularităților acestuia, precum și a turismului sustenabil.

Timp de un an s-au bucurat de simplitatea vieții la țară

Când au ajuns în România, la Teișani mai exact, nu știau boabă de română. Habar nu aveau ce este aceea viață la țară, cum arată o mică gospodărie în care oamenii cresc animale, merg cu căruțele să își adune recolta din livezi, scot apa din fântâni și meșteresc pe lângă casă zi lumină.

Timp de un an, Andrea, Gertrudis, Josue și Johannes au învățat limba română și s-au bucurat de tot ce înseamnă simplitatea, autenticitatea și frumusețea satului românesc. La 7 dimineața își pregăteau singuri micul dejun. Salată proaspăt culeasă din grădină, ouă abia luate din cuibar, lapte proaspăt muls, dulceață și pâine aburindă făcute de mâini pricepute de gospodine ale Teișanului.

La Teișani au cunoscut-o pe Neta Timaru, ciobănița care scrie poezii

Începea, apoi, documentarea. Și cum altfel poți cunoaște un sat autentic, dacă nu prin poveștile localnicilor. Din poartă în poartă, cu căruța trasă de cai. La început reticenți când vedeau niște străini în bătătura lor, apoi extrem de deschiși să împărtășească cu ei modestia și simplitatea, locuitorii din Teișani practic i-au „înfiat” pe cei patru tineri. Care mai de care dornic să își spună povestea și să se mândrească cu micile sale avuții.

Un sătean apicultor le-a dat cea mai bună miere pe care au mâncat-o vreodată, un altul  le-a arătat cum se zdrobesc strugurii și cum se face vinul sau cum ajunge laptele să se transforme în cea mai gustoasă și sănătoasă brânză. Tot aici, la Teișani, au cunoscut-o pe Neta Timaru, ciobănița care scrie poezii în timp ce păzește oile la stână.

În Teișani au învățat că la sat multe drumuri nu sunt asfaltate. Pentru ei, țărâna pe care pășeau face parte din farmecul locului. Tot aici, cei patru voluntari internaționali au învățat că, la sat, oamenii se salută. Nu e politicos să treci pe lângă cei din comunitatea ta și să nu dai un voios: Bună ziua!

Au învățat să iubească natura, iarba și verdele ei crud, răsăritul și apusul, cântecul păsărilor, animalele din ogrăzi, pe scurt, au înțeles cum arată libertatea. Dincolo de blocuri, mașini, asfalt, zgomot și o continuă alergare într-un ritm atât de obositor, de multe ori.

Documentar etnografic, o monografie culturală și un website. Toate despre Teișani

De-a lungul șederii lor de un an de zile în comuna Teișani, cei patru voluntari internaționali au deprins noi abilități și cunoștințe și și-au dezvoltat competențele, folosindu-se de acestea pentru a cerceta trecutul și realitatea actuală a comunei, modul de viață, comportamentele și atitudinile localnicilor, zonele și potecile care trebuie neapărat explorate, bucatele cele mai gustoase și obiceiurile cele mai tradiționale. Au cunoscut locuitori din toate cele cinci sate ale comunei (Bughea de Sus, Olteni, Ștubeiu, Teișani și Valea Stâlpului) și au descoperit gospodăriile acestora, rolurile acestora în comunitate și, mai presus de orice, cât de primitori aceștia pot fi. Au avut ocazia să lucreze cot la cot cu cei pe care i-au cunoscut, filmat și intervievat, acest lucru însemnând uneori că s-au întors acasă înnămoliți sau înțepați de albine, dar fiind întotdeauna bucuroși și entuziasmați de experiențele trăite.

Munca lor îndelungată are mai multe rezultate, cele mai substanțiale dintre acestea fiind un documentar etnografic, o monografie culturală și un website.

Documentarul etnografic ”Făurit în Teișani” prezintă viața și deprinderile din Teișani prin discuția cu șase locuitori ai comunei, prezentând de asemenea diverse locuri și priveliști din Teișani. Pentru că nu toate persoanele cu care voluntarii au discutat și petrecut timp de-a lungul stagiului au putut fi introduse în acest scurt documentar, mai multe materiale și interviuri pot fi vizualizate pe canalul de youtube Curba de Cultură.

Pe lângă lucrurile surprinse în documentar, voluntarii au pus laolaltă o serie de articole proprii despre istoria, tradițiile și elementele sociale ale comunei, o serie de rețete împărtășite de localnici și o adunare de trasee de drumeții într-o monografie culturală care poate fi descărcată de pe website-ul proiectului.

Toate cele colectate de voluntari în timpul anului au fost urcate și pe o pagină web creată special pentru asta – discover.teisani.ro.

Experiența celor patru tineri fost și rămâne o poveste scrisă literă cu literă cu cel mai frumos final. Povestea micii comune prahovene despre care se aude deja și în Suedia, Italia, Spania și Mexic.

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău