Revoltător. 27 de copii din satul Matița, nevoiți să meargă 8 kilometri pe jos pentru a frecventa școala. Asta, deși microbuzul stă parcat în fața Primăriei – VIDEO

4

27 de copii  din satul Matița, comuna Păcureți, nu mai au cu ce să ajungă de luni la școală. Ca să poată învăța carte, din 13 septembrie, elevii au fost luați din fața caselor de către profesori și directorul instituției, care au folosit mașinile personale pentru a-i transporta pe aceștia la unica școală gimnazială din comună. Asta, deși există un microbuz școlar. Microbuz care stă, însă, parcat în fața Primăriei fiindcă…nu are șofer! De săptămâna viitoare, cei 27 de școlari vor fi nevoiți să meargă pe jos 4 kilometri dus și patru întors, cu ghiozdane de circa 5 kilograme în spate, pentru a putea frecventa cursurile. Imagini la finalul textului.

Din cauza numărul mic de elevi, școala din satul Matița nu mai funcționează decât pentru ciclul primar. Elevii claselor V-VIII sunt, așadar, nevoiți să meargă la unitatea de învățământ din Păcureți. Nu ar fi o problemă dacă ar avea și cu ce să parcurgă cei 8 kilometri dus -întors. Se uită cu jind la microbuzul școlar ce stă parcat în fața Primăriei și care este absolut funcțional. Numai că, surpriză, nu mai are cine să îl conducă. Șoferul care efectua aceste curse a anunțat, la 1 septembrie, că renunță la contract, găsindu-și altceva de muncă. Omul își făcuse un PFA pentru a presta acest serviciu și era plătit din fondurile școlii, alocate cheltuielilor materiale.

Directorul școlii face și patru curse pe zi pentru a transporta copii

De la debutul acestui an școlar, cei 27 de copii au fost luați, prin rotație, și duși la școală chiar de către directorul unității și cadrele didactice. Oameni care, dincolo de misiunea de dascăli, și-au asumat-o și pe aceea de șoferi pentru elevii din Matița. Totul pentru a-i ajuta pe copii, majoritatea proveniți din familii nevoiașe, nutrind speranța că este doar o situație temporară și că se va găsi un nou șofer pentru microbuzul școlar. Lucru care nu s-a întâmplat și nici nu se știe când și dacă se va întâmpla.

„Fac și patru curse pe zi pentru a-i duce și a-i lua de la școală. Colegii mei, îmi este și rușine, s-au oferit să ajute, dar misiunea lor e de profesori, nu de șoferi. Nu le pot cere la infinit să meargă din casă în casă să aducă copii la școală și să îi ducă și înapoi. E absurd. E o situația deloc demnă de secolul în care trăim. Mai ales că avem microbuz școlar perfect funcțional. Nu e datoria mea, ca școală, să caut șofer pentru transportul copiilor. Deși m-am descurcat cum am știut. Ce facem de luni cu ei? Sunt, totuși, 27 de copii. Renunță la școală fiindcă nu au cu ce ajunge? E absurd. Vine iarna. Cu ghiozdane de 5 kilograme în spate să meargă atâția kilometri pe jos, pe frig? În ce secol trăim?!! a fost reacția directorului Școlii Gimnaziale Păcureți, Emil Bozieru.

Primăria nu are prevăzut în organigramă postul de șofer

De primar nu am reușit să dăm și nici de viceprimar. Singurul care ne-a oferit câteva detalii a fost secretarul comunei, Iordan Balalia.

„ Primăria Păcureți a încercat, de două săptămâni, să încheie un nou contract pentru transportul elevilor, însă nimeni nu s-a arătat interesat. S-a dorit un contract cu o persoană fizică autorizată, pentru că, în acest moment, organigrama Primăriei nu prevede un post de șofer. Angajarea la Primărie a unui șofer presupune, pe lângă obligația de a solicita un aviz din partea ANFP și modificarea organigramei. Consiliul Local este cel care poate aproba această modificare prin introducerea unui post de șofer, dar asta presupune desființarea unui alt post. Acesta este, de altfel, motivul pentru care s-a dorit încheierea unui contract cu o persoană fizică autorizată. Luni, pe ordinea de zi, va exista o discuție, în cadrul ședinței de consiliu, pentru rezolvarea acestei Probleme”, a precizat Iordan Balalia.

Părinții refuză să își trimită copiii pe jos la școală

Părinții au fost, joi, 23 septembrie, la Primăria Păcureți, însă nu au primit niciun răspuns pe tema transportului elevilor.

Luni, părinții elevilor aflați în imposibilitatea de a-i mai trimite pe cei mici la școală au de gând să meargă din nou la Primărie și să își exprime revolta cu privire la această situație greu de acceptat. Nu concep să își trimită copiii pe jos atâta distanță, cu noaptea în cap, prin ploaie sau nămeți, dacă situația persistă, pe un drum atât de dificil de parcurs. Un drum spre școală care s-ar transforma într-o experiență crudă și niște copii care ar ajunge deja obosiți, totul urmând să se reflecte în rezultatele slabe pe care le-ar obține la școală.

Asta în timp ce microbuzul școlar stă parcat frumos în fața Primăriei din comună, fiindcă nu se găsește omul care să îl urnească din loc. O situație absolut aberantă într-o societate în care tot auzim, la nivel de discurs, cum învățământul constituie prioritate și responsabilitate națională. Niște cuvinte mult prea mari și goale de conținut pentru niște copii atât de mici și „nesemnificativi”!

Imagini din timpul discuțiilor aprinse de la Primăria Păcureți ne-au fost transmise la redacție.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

4 COMENTARII

  1. Cum, Pactul pentru o Românie educata (sau cum naiba se numea „programul” ala) nu rezolva si problema unui amarat de microbuz ?!? Saracii copiii …si cati n-or fi in situatii similare ….

  2. Vreu sa comunic ca pe intermediul atitudinea luate de mămici a dat un rezultat pozitiv, domnul Primar ne-a ascultat și in fata noastră a sunat o firma de transport pentru a închiria un microbuz cu șofer pana la a angajarea a un șofer propriu!! Mulțumesc a colaborarea mămici, observatorul Prahovean și domnul Primar!!

  3. Bună seara. Am văzut reportajul dvs.despre problema cu transpirtul copiilor la scoala din Satul Matița Comuna Pacureți. Va rog dacă se poate sa faceți un reportaj și cu lipsa rețelei de apa la 7 familii din Satul Matița. Am spus 7 deoarece restul satului are rețea de apa, dar se pare ca la noi nu le a ma rămas conducta. Și toți locuim la drum județean chiar la începutul satului! Suntem într o situație foarte grea deoarece fântânile au secat și nu avem apa nici pentru igiena personala nu mai zic pentru animalele din curte. Primarul nici nu ne baga în seama, nu a venit niciodată la noi sa vadă la fata locului și sa ne racordeze și pe noi la rețeaua satului. Va mulțumesc. O seara buna!

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău