- Publicitate -

Nicholas-David Canțăr-Gogitidze, tânăr ploieștean cu media 10 la bacalaureat: “Media de la bacalaureat nu trebuie să fie un criteriu de diferențiere a tinerilor în societate”

Nicholas-David Canțăr-Gogitidze este unul dintre elevii ploieșteni cu media 10 la bacalaureat. A absolvit Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Ploiești, este pasionat de știință și educația STEM și are nenumărate prezențe la olimpiade de matematică, informatică, robotică, chimie, biologie și științe. Nu consideră că media de la bacalaureat este atât de importantă. Își dorește să ajungă și, de ce nu, să locuiasă pe Marte. A fost acceptat la 13 universități de prestigiu și a ales să își construiască viitorul educațional la TU Delft, în Olanda.

Prezintă-te în câteva cuvinte (vârstă, studii, pasiuni).

Sunt Nicholas-David Canțăr-Gogitidze, am 18 ani și sunt absolvent al Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești – media mea generală a fost 10 (zece) și sunt unul dintre cei 5 șefi ai promoției 2021 CNMV. 

Citește și: Povestea ploieștencei Luminița Drăgan: “Mi-am făcut curaj să-mi dau demisia și să-mi trăiesc alegerile după 31 de ani de corporație”

Sunt pasionat de știință și educația STEM și nu „am ratat” niciuna dintre provocările oferite de anii de gimnaziu și liceu petrecuți în CNMV. Am participat la multe olimpiade și concursuri județene sau naționale de fizică, matematică, informatică, robotică, chimie, biologie sau științe și CV-ul meu este foarte generos la capitolul distincții. 

Cum ai primit vestea faptului că ai luat media 10 la bacalaureat? Detaliază. 

A fost o confirmare a așteptărilor mele, deoarece știam că nu am avut greșeli la matematică și fizică, iar la limba română abordasem subiectele într-o manieră corectă. 

Ce eforturi a trebui să depui în ultimii 4 ani pentru a te pregăti pentru examenul maturității? 

Examenul acesta marchează încheierea unei etape din viața mea, este o procedură de evaluare a nivelului de cunoștințe la sfârșitul liceului. Nu l-am privit niciodată ca fiind principalul meu obiectiv, de aceea nu pot spune că cei 4 ani de liceu au fost dedicați acestui examen și că am depus eforturi speciale în acest sens. Obiectivul meu principal a fost să asimilez cât mai multe cunoștințe, să-mi folosesc creativitatea, să-mi satisfac nevoia de cunoaștere, să accept provocările din sfera științifică și să-mi dezvolt abilitățile necesare pentru a pune bazele unei cariere profesionale care să mă reprezinte cât mai bine. 

Ai avut ca obiectiv principal obținerea mediei 10 la bacalaureat sau a fost doar un rezultat extraordinar, de care te bucuri?

Nu cred că există cineva care să-și seteze ca obiectiv obținerea mediei 10 la bacalaureat… sau cel puțin mie mi se pare că o astfel de abordare poate să deformeze întregul parcurs al pregătirii unui elev de liceu. Și nici nu îl privesc ca pe un rezultat extraordinar. Este o notă care atestă nivelul de pregătire și atât.

Ce facultate te-ai decis să alegi și cum anume consideri că te pregătește aceasta pentru viitor? 

În urmă cu 2 ani, în urma unor proiecte la care am participat, am descoperit domeniul ingineriei aerospațiale și de atunci am știut că doresc să urmez o carieră în acest sector. 

Atunci când am fost admis la TU Delft, în urma examenelor de selecție, am făcut primul pas spre a-mi urma acest vis. Consider că acest domeniu îmi oferă posibilitatea de a fi integrat într-un mediu academic unde pot explora, descoperi și simți spiritul adevărat al acestui secol care se află sub semnul explorării și cuceririi spațiului cosmic.

Testarea și depășirea limitelor conduce la dezvoltarea acelor tehnologii care pot ajuta omenirea, prin definirea unor proceduri noi de interacțiune cu mediul și îmbunătățire a nivelului de trai. 

Care este diferența dintre un tânăr care a luat media 10 la bacalaureat și unul cu media 9? Dar dintre unul care a luat bacalaureatul și unul care l-a picat? 

Media de la bacalaureat nu trebuie să fie un criteriu de diferențiere a tinerilor în societate. Este o notă de evaluare care trebuie luată în considerare în anumite proceduri de selecție – admiterea la facultate, statistici – și nimic mai mult. Sunt țări în lume sau companii importante care nici nu mai pun accentul pe această evaluare, deoarece interesul s-a mutat pe abilități, nu pe cunoștințe. Creativitatea, comunicarea, adaptarea la lucrul în echipă sunt aspectele care pot face diferența.

Cred că fiecare tânăr poate să găsească acel mediu care să-i pună în valoare calitățile și să dezvolte o carieră de succes, fără să se raporteze la bacalaureat. 

Consideri că există o rețetă care îi poate ajuta pe tineri să se pregătească eficient pentru bacalaureat? Detaliază.

Nu există o rețetă! Trebuie ca fiecare să se autoevalueze, să-și identifice punctele vulnerabile, să-și stabilească obiectivele și programul de pregătire. Să nu le fie rușine să ceară ajutor familiei, profesorilor, colegilor. Să fie consecvenți în pregătire și să nu uite că emoțiile trebuie să fie constructive, nu distructive. 

Ai luat 10 pe linie la bacalaureat. Mergi la UNTOLD?

Mi-aș fi dorit, dar nu pot. Sunt angrenat în câteva proiecte care mă țin departe de țară. 

Ce ai schimba în România, chiar de mâine, dacă ai avea puterea necesară?

M-aș concentra asupra tinerilor, aș promova programe de pregătire profesională adresate tuturor, aș muta accentul în formarea deprinderilor de comunicare și dezvoltarea de abilități care să pună în valoarea partea cea mai creativă și cea mai frumoasă a fiecărui tânăr. 

Care este cea mai mare frică a tinerilor din ziua de azi, dar a ta? 

Frica tinerilor? Cred că depinde de mediul în care trăiesc, de societate, de familie… este greu să formulez eu această frică generalizată. 

Frica mea cea mai mare este aceea de a întâlni în viață oameni superficiali.

Cel mai mare vis al tău este…?

Să plec în spațiu… chiar să locuiesc pe Marte. 

La final, lasă un mesaj pentru toți tinerii, profesorii și părinții care citesc Observatorul Prahovean.

Aș vrea să le mulțumesc tuturor profesorilor și oamenilor cu care am interacționat în anii de școală și să le mulțumesc pentru ajutor, încredere și încurajare! 

Le transmit tinerilor să aibă forța de a trece peste orice obstacol și să lupte pentru a găsi acel mediu în care să-și poată exprima creativitatea. Performanța poate să existe în orice domeniu de activitate și înseamnă să explorezi cea mai bună parte din tine. Să identifici acei oameni alături de care poți să te dezvolți și să ai curajul de a visa. 

Citește și: Povestea lui Emilian Dobrin, un tânăr care filmează videoclipuri pentru idolii adolescenților de astăzi – FOTO/VIDEO

Aș recomanda tuturor adulților, părinți și profesori, să genereze un nou sistem de valori pentru tineri, care să nu se înscrie în sfera conformismului, și astfel să-i încurajeze pe adolescenți să experimenteze acele provocări care le pun în valoare calitățile. 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți mulțumiți de activitatea primarului Andrei Volosevici în cei doi ani de mandat?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Elisabeta Milea, profesoara care îi aduce pe elevi aproape de muzică: “Ansamblul vocal-instrumental Celesta s-a născut în cadrul orei de religie”

Elisabeta Milea este profesor de religie la Colegiul Național “Nicolae Grigorescu” din Câmpina. În 2018 a fondat grupul vocal-instrumental Celesta, grup care bucură sufletele...

Mihaela Tătaru, FJT Prahova: “Problema lipsei apei calde din Ploiești ne afectează, dar să ne bucurăm pentru că Ploiești devine Capitala Tineretului”

Mihaela Tătaru este exemplul clar de tânără care a crezut și crede în Ploiești. La 29 de ani este președintele Fundației Județene de Tineret...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Podul de cale ferată de peste râul Prahova va fi demolat prin explozie. Construcția reprezintă un real pericol pentru circulația de peste DN1

Podul de piatră...se va dărâma! Mai exact podul de cale ferată de peste râul Prahova, dintre Câmpina și comuna Poiana Câmpina. Construit în 1974,...

Locuința din Pipera a manelistului Tzancă Uraganul a fost spartă de hoți

Cântărețul de manele, Tzancă Uraganul, oferă 10.000 de euro recompensă celui care îl va ajuta să îi găsească pe hoții care i-au jefuit vila...

Stadioanele pline din România merită mai mult decât minifotbalul oferit de burleanu (cu b mic!). Cât mai stă unde nu-i e locul?

Te uiți la ce se întâmplă la meciurile Petrolului, FCSBului, Craiovei (ambele), Rapidului, Clujului (ambele) și vezi cum lumea umple stadioanele, dornică să vadă...

Adrian Axinia (deputat AUR): Prahovenii sunt așteptați să participe în număr mare la mitingul organizat de AUR în 2 octombrie la București

Deputatul AUR de Prahova, Adrian Axinia, îi invită pe prahovenii lăsați în urmă de actuala Putere să participe la mitingul din 2 octombrie organizat...

Chirurg renumit din Timișoara, reținut în timp ce primea șpagă 1000 de euro de la un pacient pentru o operație

Unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi din Timișoara a fost reținut după un flagrant al procurorilor. Medicul ar fi cerut șpagă de 1000 de...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -