- Publicitate -

Rețeta de succes cu care ploieșteanul Eduard Ionescu a reușit să ajungă pe podium la competiția „ Cupa Mării Negre în Arta Culinară”

Rafinament în farfurie. Uneori discrete, alteori opulente, dar mereu cu o tehnică și un gust desăvârșite, creațiile culinare ale ploieșteanului de doar 25 de ani, Eduard Ionescu, răsfață nu doar papilele gustative, dar și din punct de vedere vizual. Este exigent cu sine și mereu în căutarea preparatului perfect. Ca plating, gust și mod de lucru. Ton ținut în marinata de citrice, afumat cu lemn hidratat în vin alb sec, învelit în petale de trandafir murate… Este ceea ce reușește tânărul ploieștean să ofere în materie de răsfăț culinar, pentru el, bucătăria fiind echilibrul dintre artă și știință.

Visează la propriul restaurant fine dining

Eduard și-a descoperit această pasiune pentru bucătărie încă de mic, când își ajuta tatăl la realizarea diverselor preparate. Anii au trecut, iar tânărul ploieștean a realizat că gătitul este ceea ce îl reprezintă și nimic altceva sau altcineva nu este mai important.

Acum, la 25 de ani, a reușit să ocupe locul al treilea la concursul „Cupa Mării Negre în Arta Culinară” cu o farfurie fine dining și speră ca, în viitorul apropiat, să își poată deschide propriul restaurant. Eduard se dedică trup și suflet preparatelor culinare ce trec prin mâinile lui și vrea să ofere clienților gustul fin al rețetelor sale. Lucrează de aproximativ trei luni la un restaurant din Ploiești, iar când este față în față cu farfuria, pune inimă, talent și pasiune chiar și în cele mai mici detalii, considerând că un bucătar adevărat trebuie mereu să se identifice cu preparatul său.

„Întâi desenez farfuria cu ochii minții”

Eduard inventează sau reinventează rețete și vrea să ducă bucătăria la un alt nivel. Mereu amprenta sa este vizibilă chiar și în prepararea banalei… ciorbe. Cel mai mult îi place să gătească paste cu fructe de mare, însă, din mâinile lui, ies adevărate opere de artă în care se îmbină texturi inedite, culori și arome desăvârșite.

„Totul ține de creativitate. Pentru mine, bucătăria e pe primul plan. Mai presus de părinți, mai presus de iubită. Ei știu asta și îmi sunt alături în nebunia asta frumoasă. Eu întâi desenez cu ochii minții farfuria și abia apoi execut. Cu intuiție și o cultură culinară bine puse la punct, nu ai cum să dai greș. Fiecare farfurie spune o poveste în care eu mă regăsesc. Nu pot trăi fără bucătărie. E viața mea toată și vreau, odată ce voi primi, curând, diploma de chef bucătar să am o evoluție clară în materie de gastronomie”, spune Eduard.

Ploieșteanul petrece și 10 -12 ore în bucătărie, fără să obosească. Își tratează ingredientele și tot ceea ce folosește în prepararea rețetelor sale, cu cel mai mare respect. Consideră că, în materie de fine dining, cuvintele cheie sunt selecție și calitate. Preparate executate impecabil în combinații interesante, preferabil unice în termeni de ingrediente, creativitate și gust.

A concurat cu bucătari ce aveau experiență cât toată vârsta lui. Sau, poate, chiar mai mare

Competiția „Cupa Mării Negre în Arta Culinară”, desfășurată acum câteva zile, la Constanța, pe un yacht de lux, a fost, pentru ploieștean, o adevărată provocare, mai ales că „adversari” i-au fost bucătari cu o experiență mai mare decât vârsta pe care Eduard o are. Care a fost asul lui din mâneca la proba aleasă și anume realizarea unui fel principal?

„Felul în care m-am jucat cu ingredientele și am reușit să le fac să arate impecabil și incredibil în farfurie. Am lucrat la acest main course până la 12 noaptea cu o zi înainte de competiție. Am prezentat unui juriu extrem de exigent, scoici Saint Jacques pe pământ din măsline cu jeleu de lămâie și mentă, piure de wasabi pe bază de rădăcinoase cu chips din piele de biban de mare, ton afumat, învelit în petale de trandafir murate, pepene roșu ținut în marinată de citrice și un sos spicy mayo, cartof fondant cu calcan sălbatic prăjit, ceviche de biban de mare ținut în suc de sfeclă cu citrice, având deasupra pulpă de portocală roșie și un sos pe bază de muștar Dijon cu miere. Am vrut autenticitate și unicitate în farfurie. Și, zic eu, am reușit să le am.”

Iar drumul pe care Eduard Ionescu va merge de acum, în materie de artă culinară, este foarte bine trasat. De la mare, îl așteaptă o nouă competiție, de data asta, la poalele munților, unde ploieșteanul, înscris la „Cupa Carpaților în Arta Culinară” vrea iarăși podiumul. Tot cu o farfurie ridicată la rang de artă în materie de gust, tehnică și plating.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți mulțumiți de activitatea primarului Andrei Volosevici în cei doi ani de mandat?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

TCE Ploiești: Se suspendă, începând cu 1 octombrie, traseu 40 barat

SC Transport Călători Express (TCE) a anunțat, luni, suspendarea, începând cu 1 octombrie, a unui traseu în Ploiești. Este vorba de traseul 40 barat,...

Un medic cardiolog prins în flagrant când lua mită 1.000 de euro

Unul dintre cei mai cunoscuţi medici cardiologi din Timişoara a fost prins în flagrant când lua mită 1.000 de euro. Marian Gaşpar, șeful Secţiei de...

Castelul Peleș, promovat în cadrul unui eveniment ce reunește 3000 de invitați de rang înalt din întreaga lume

Castelul Peleș din Sinaia este unul dintre  obiectivele turistice promovate de Ministerul Turismului, în cadrul Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. La eveniment participă...

Un șofer băut a plonjat cu mașina în albia râului

Un accident soldat, din fericire, doar cu pagube materiale, a fost înregistrat seara trecută, pe raza comunei Matița, sat Păcureți. Un șofer a pierdut...

Record de viteză pe un bulevard din București. Un vitezoman a fost prins de radar cu 186 km/h

Un șofer din București a fost oprit de poliție, în centrul orașului, după ce radarul l-a înregistrat cu 186 km/h. E un record de...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -