Prahova și oamenii săi de geniu peste care nu avem voie să așternem uitarea! Justin Capră, inventatorul inspirat de Dumnezeu

0

„N-am știut că nu se poate și din cauza asta am făcut-o!” A fost principiul după care s-a ghidat o viață. Una pe care a trăit-o la maximum, cu enorme satisfacții, dar și cu regrete. Justin Capră, prahoveanul pe care americanii, canadienii, nemții și italienii au vrut să îl „importe” și-a luat demult invențiile pentru a le face cunoscute într-o lume mai bună și a se bucura de „Adevărul Divin” pe care nu l-a găsit, aici, pe Pământ. Nu trebuie, însă, uitat pentru cea mai mare calitate pe care a avut-o: dragostea de România, de Prahova, de Filipeștii lui, de unde nu s-a lăsat dus niciodată. „De meserie sunt român, iar la asta nu voi renunța nicicând!” spunea marele inventator ori de câte ori avea ocazia…Și completa, cu glas blând, dar ferm: „Vreau oameni adevărați sau fără oameni!”

S-a stins, în 2015, pe un pat al Spitalului Județean Ploiești, bolnav fiind de diabet. A făcut-o tăcut și modest, așa cum și-a trăit întreaga viață. A lăsat în urmă o țară un pic mai bogată și asta datorită genialității pe care nu a vrut să și-o recunoască niciodată. Din prea multă modestie!

 „Nihil Sine Deo!”

Am stat de vorbă în căsuța lui prahoveană, cu verandă, dar și între pereții platoului de televiziune. Am simțit, de fiecare dată, că stau de vorbă cu un colos. Atât de fragil, însă, și atât de simplu… Ca om și ca vorbă. Cu o privire mereu pătrunzătoare, uneori veselă, alteori tristă. Un Justin Capră care și-a trăit cele peste 8 decenii de viață simplu și senin. Mereu convins că talentul și harul i-au fost date de Sus. „Nihil Sine Deo!” A crezut cu tărie în asta atunci când, din mâinile sale, au ieșit rucsacul zburător ( aparatul portativ pentru zbor individual), automobilul Virgilius, cu două roți, echipat cu motor de avion, prima Soleta, cea mai mică mașină din lume, automobilul Sarmis, mașina nepoluantă, fără volan și fără pedalier, triciclul Troty, motoreta Oroles, elicopterul portativ sau ,,cutia neagră,, despre care povestea, cu emoție, că a conceput-o în anul în care i s-a născut fata ( 1961), invenția atrăgându-i atenția lui Henri Coandă, cel cu care a și colaborat în diferite proiecte.

Peste 100 de invenții și inovații care ar fi putut schimba lumea…

De asta se leagă și va lega mereu numele lui Justin Capră. Omul căruia i s-a părut mereu mai interesant să facă ceva într-o  țară în care toată lumea consideră că nu se poate face nimic. O Românie formidabilă, cum își numea patria, pe care nu a vrut să o abandoneze și să se lase „cumpărat” de alții.

,,Să mă ferească Dumnezeu de bani mulți! Nu e pentru mine treaba asta!” mi-l amintesc spunând…

Se fâstâcea când i se vorbea de genialitatea minții sale. „Nu sunt nici pe departe așa ceva, efortul meu creator e susținut din spate de Dumnezeu. Mă trezesc noaptea, fiindcă nu am somn, și încep să lucrez. Mă împinge Cineva de la spate. A doua zi, uneori, sunt nemulțumit. Și atunci stric și o iau de la capăt”. Despre, poate, cea mai cunoscută invenție a sa, „rucsacul zburător”, invenție, furată „de americani și brevetată la trei ani și jumătate după realizarea ei de către marele inventator prahovean, tot el spunea: ,,Dar eu nu am inventat, eu n-am făcut decât să propulsez un om în spațiu folosind niște elemente cunoscute deja…” Mereu modest, mereu nemulțumit și dornic să învețe. ,,Am avut naivitatea, mi-am închipuit că învățând voi fi mai liber și mai fericit. Ce deziluzie… doar mi-am mărit aria întrebărilor și pe cea de necunoaștere”, povestea, umil, Justin Capră. Toate premiile, diplomele, ori  Ordinul Național „Pentru merit” în grad de Cavaler nu i-au știrbit niciodată din simplitatea omului modest „de la țară”.

Caracterele se nasc și nu se inventează!

Colosul cu minte de geniu, chip blând și mereu întrebător, nu trebuie uitat și ar trebui să ne facă să fim mândri că suntem români, prahoveni. Justin Capră sau omul care a fost… Și care, de multe ori, într-o societate în care se promovează atât de mult non – valoarea și artificialul, parcă ar fi vrut să strige: „Opriți circul, vreau să cobor!”. Ar mai fi avut multe de spus. În contextul în care România resimte acut nevoia de valori și modele autentice, onestitate structurală, integritate și capacitatea de a inspira un ideal. Caracterele se nasc și nu se inventează! Justin Capră sau omul care a fost…  Și moștenirea lui peste care niciodată nu trebuie să se așeze uitarea!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău