Povestea băiatului din Bălțești, născut cu ”picior de elefant”. O maladie crudă și extrem de rară i-a furat dreptul la o viață normală

0

La doar 16 ani, Dennis Andrei își dorește cel mai mult să poate juca fotbal și să meargă cu bicicleta. Din nefericire, boala cu care s-a născut i-a furat dreptul la o copilărie și o viață normală. Sindrom Klippel – Trenaunay, sau, în termeni populari, ”picior de elefant”. Este diagnosticul care a căzut ca un trăsnet asupra familiei Palcău, din comuna Bălțești, în momentul în care a venit pe lume unicul lor copil. Băiatul, ajuns acum la vârsta adolescenței, trece prin dureri groaznice și singura lui șansă de vindecare este operația la o clinică din Germania. Și asta pentru că, în România nu i s-a dat nicio șansă! FOTO la finalul textului.

Fiecare pas pe care îl face înseamnă suferință

Dennis Andrei a fost și este un copil extrem de dorit. S-a născut într-o familie modestă, dar demnă. Încă de la naștere, însă, viața lui a fost marcată de un lung șir  de tragedii. La doar o săptămână de viață, i-a fost amputată mânuța dreaptă, din cauza unei cangrene și înlocuită, ulterior, cu o proteză. Apoi, problemele de sănătate s-au ținut lanț… Cea mai gravă dintre ele, afecțiunea care i-a furat copilăria și îi fură acum adolescența. Boala ,, picior de elefant,, este o malformație congenitală ce determină creșterea în dimensiuni a piciorului, cu afectare venelor și vaselor limfatice și, indirect, afectarea întregului organism. Maladia crudă și extrem de rară îl împiedică pe Dennis să facă poate cel mai elementar lucru: să meargă!

Piciorul drept, mai mare de trei ori decât cel normal

”Fiecare pas pe care îl face e un chin. Durerile sunt de neimaginat. Piciorul lui drept este de trei ori mai mare decât cel normal. Încălțămintea pe care este nevoit să o poarte este făcută pe comandă. Dennis calcă și plânge. E, parcă, închis, capturat în propria viață. Vă rog, vă implor, ajutați-mă să îmi fac bine copilul!”. Acesta este mesajul disperat al Andreei Palcău, mama lui Dennis. Femeia are grijă 24 de ore din 24 de fiul ei. Îl duce și îl ia zilnic de la școala din Boldești Scăieni, unde băiatul este elev în clasa a X-a, îi dă calmantele fără de care nu ar putea să treacă cu bine peste o nouă zi  și îi unge cu creme speciale piciorul atât de suferind.

”Numai medicamentele de care are nevoie, în special Xarelto, ne costă peste 1000 de lei. Asta în condițiile în care soțul câștigă 2400 de lei, iar eu 1600, ca îngrijitor personal. Închipuiți-vă și lungile drumuri pe care trebuie să le facem la București, la spitalul Marie Curie, unde medicii, tot ce pot face, este să îi mai scoată din grăsimea acumulată. Anestezii, dureri, frică… Așa arată viața băiatului meu și, implicit a noastră, ca părinți” adaugă Andreea, mama lui Dennis.

”Cu ce am greșit de sunt altfel?”

De când s-a născut, viața adolescentului prahovean a fost una petrecută mai mult prin spitale. Mereu dorindu-și să aibă și el o copilărie normală , mereu dorindu-și să nu își mai vadă părinții și bunicii atât de triști și neputincioși. Suferă fizic, dar suferă și psihic. Se uită cu jind la alți copii de vârsta lui care aleargă, joacă fotbal sau se plimbă cu bicicletele ori rolele. Atât de mult și-ar dori să facă și el asta. Însă știe că îi este aproape imposibil. Pare că s-a resemnat cu viața ce i-a fost dată…Nu înțelege de ce nu s-a născut și el normal, de ce pentru el fiecare zi trebuie să reprezinte un lung șir de suferințe. ”Cu ce am greșit de sunt altfel? De ce trebuie să mă chinui așa și să îmi chinui și părinții? De ce alți  copii sunt atât de răi încât mă strigă ”mână de păpușă” sau ”picior de elefant”? Vreau să fiu bine. Atât. Vreau să aflu și eu ce înseamnă să fii sănătos” spune Dennis, cu lacrimi în ochi.

80.000 de euro pentru o viață normală

Singura șansă pe care el o are este o intervenție chirurgicală efectuată la o clinică privată din Hamburg, Germania. Sunt singurii medici care i-au dat o șansă și i-au redat speranța și dorința de a trăi și zâmbi din nou. În România, spune tatăl lui Dennis, șansele sunt zero. Nu există aparatură, așa ni s-a zis. ”Tot ce pot să facă medicii de aici este să îi scoată, periodic, grăsimea acumulată la nivelul piciorului. Atât” povestește, cu amărăciune, bărbatul. Și, din nou, iată, cum  arătăm că nu suntem țara în care să fii bolnav, fiindcă sistemul nu este unul construit să te ajute.

Costurile operației ce i-ar putea reda șansa la o viață normală sunt uriașe pentru posibilitățile financiare ale familiei. 80.000 de euro pentru intervenția chirurgicală și spitalizarea pe o perioadă de 34 de zile. Cu ajutorul oamenilor de bine, în contul deschis special pentru Dennis Andrei, s-au strâns până acum aproximativ 5000 de euro. Drumul, așadar, este unul lung și anevoios. Un drum pe care adolescentul nu îl poate parcurge singur, ci doar cu ajutorul tuturor oamenilor cu suflet mare.

Ajută din inimă și redă speranța la o viață normală unui copil care niciodată nu s-a putut bucura de cel mai de preț dar: sănătatea!

Asociația Diaconia, IBAN: RO70RNCB0090000539610034, deschis la BCR, Sucursala Lipscani

 

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău