Prahoveanca Larisa Bălan, autoarea unui volum premiat de către Uniunea Scriitorilor: ”Viața e o poezie. Fiți un vers frumos!” FOTO-VIDEO

0

Larisa Balăn are 25 de ani, s-a născut în Tătărani și de mai bine de 6 ani de zile s-a stabilit în București. Iubește arta și se lasă inspirată de emoție. Imediat după finalizarea studiile liceale la Colegiul Național “Al. I. Cuza” din Ploiești, a urmat SNSPA – Facultatea de Comunicare și Relații Publice din București, iar apoi a urmat cursurile Masteratulului de Social Media și Marketing Online, tot din cadrul SNSPA București. În anul 2018 a publicat primul volum de poezii intitulat “PoeziEA”, volum premiat de către Uniunea Scriitorilor din România. În paralel lucrează în zona de marketing online și publică texte creative pe rețelele de socializare. Larisa a acordat un interviu în exclusivitate pentru observatorulph.ro și a avut un mesaj în format video pentru cititorii noștri, care poate fi accesat la finalul textului.

Larisa, prezintă-te în câteva cuvinte.

Salut! Mă numesc Larisa Bălan, am 25 de ani și mă ghidez de mulți ani după ceva ce a spus Peter O’Toole: „Nu voi fi un om obișnuit, pentru că am dreptul să fiu un om extraordinar”. Sunt scriitoare, pasiunea mea este poezia, profesez drept content creator și Social Media Manager, iar în prezent am dat startul unui business în zona de marketing online, pe care-l administrez: Cread’or – (pentru că „AD’or to create” – așa cum îi e sloganul). Mă implic activ în proiecte de voluntariat, îmi place să fiu printre oameni, să văd viața din mai multe unghiuri și, cel mai important, să trăiesc emoția care îmbracă zilnic ceea ce noi numim generic „lume”.

La ce vârstă ai descoperit pasiunea pentru poezie? Detaliază.

Am descoperit poezia pe la vârsta de 8 ani, într-o vacanță. Îmi terminasem temele și m-am apucat să citesc dintr-o Antologie de texte literare. Am citit fabula „Câinele și cățelul”, de Grigore Alexandrescu, iar apoi am încercat să scriu și eu ceva, impresionată fiind de faptul că o scriere poate să lase un mesaj puternic la final, o morală. Nu am reușit să scriu o fabulă, însă am scris două texte: „Nucul și frunza” și „Focul și bățul”, pe care bunica mea le-a numit nuvele. Erau însă doar niște texte scurte, de o pagină de caiet dictando. Dar a fost momentul care mi-a dat curaj să continui. Și am continuat cu scrisul de proză până am citit „Acuarela”, de Ion Minulescu. Am încercat să scriu un poem, jumătate din el a ieșit plagiat, fiindcă îi foloseam la fiecare început de strofă două dintre versurile celebrului poet. Însă de acolo și până la a-mi găsi stilul nu a mai fost mult și, ușor, ușor, după multă muncă, perseverență și poate și un gram de talent, am ajuns în punctul în care sunt azi și am numele meu pe coperta unui volum de versuri scrise din inimă, pentru inimi.

Cum se integrează poezia în contextul noii generații, cu TikTok și Netflix?

E clar că poezia, așa cum era ea acum 50 de ani de exemplu, se integrează cu greu în tabloul erei tehnologiei și a vitezei. E nevoie de adaptare, pentru toată lumea și, desigur, și pentru noi, scriitorii de versuri. Pentru mine, în prezent, cel mai bine funcționează Instagramul, acolo unde am început să cresc cu pași mărunți o comunitate în jurul contului @poezi_ea. Sunt multe astfel de conturi, cu versuri, cu emoție prin strofe scurte. Cel mai important în ziua de azi e cum împachetezi conținutul. Emoția nu s-a învechit, însă trebuie să o servim în forma în care oamenii doresc să o consume în ziua de azi și să le arătăm că și #poeziaecool.

Povestește despre primul volum de poezii intitulat “PoziEA”, publicat în 2018.

E volumul care mi-a dat curaj să scriu mai mult, mai des, mai cu încredere, mai cu pasiune. E un volum premiat de Uniunea Scriitorilor din România, filiala poezie – București, cu Premiul Cristian Popescu pentru Debut, în anul 2019. Volumul a fost publicat la editura Epublishers și în prezent poate fi achiziționat din mai toate librăriile online și site-uri precum: EMag, Libris, Amazon etc. E un volum care a plecat de la ideea că poezia e emoție, iar emoția e reprezentată de oameni. Iar asta am vrut să transmit prin fiecare vers, prin fiecare metaforă. Oamenii sunt un bulgăre de emoție, care se rostogolește la infinit, adunând din ce în ce mai multă trăire și sentiment. Poezia nu face decât să fie un observator al acestei călătorii a bulgărelui prin lume.

Când este cel mai bun moment pentru a scrie o poezie? Detaliază în funcție de experiență.

În mod normal aș spune că scriu mai bine seara, noapte. Cu adevărat însă, nu cred există un moment perfect. Există însă o stare perfectă. Nu am un buton sau o alarmă setată pentru o anumită oră din zi și să spun „gata, acum încep să scriu”. Am zile la rând când nu scriu nimic. Am zile în care scriu mai multe poezii, fără să mă opresc din proces. Totul depinde de experiențe, de încărcătura emoțională, de sentimentele pe care le am într-o anumită perioadă din viață. Vreau ca emoția să fie autentică, veridică și nu încerc să o „fake-uiesc” doar de amorul artei. Mai bine scrii puțin și bogat, decât mult și sărăcăcios în conținut.

În viața de zi cu zi, cu ce te ocupi și cum poate ajuta poezia activitatea ta profesională?

Și în viața de zi cu zi scriu. Puțin diferit ce-i drept. Scriu articole, descrieri pentru Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn și alte platforme pe care îmi desfășor activitatea, scriu headline-uri de campanie, newsletters sau orice alt material care ține de to do-ul unui content creator. Activez de vreo cinci ani în marketing online și am experimentat de-a lungul timpului mai multe roluri, de la PR, la copywriter, la community manager, pentru ca în prezent să fiu social media manager sau, cu alte cuvinte, să mă ocup de promovarea brandurilor în online, de la strategie – la implementare. Cred că fiecare creator de conținut are un stil. Deși prima noastră lecție e să te adaptezi la tone of voice-ul brandului / produsului pentru care / despre care scrii, la un moment dat însă, se simte și stilul unui om. La mine au venit deseori oameni și mi-au spus „Scrie tu asta, te rog. Vreau să fie așa, mai poetic.”, deci cred că poezia e în ADN-ul meu fie că vreau, fie că nu vreau. Norocul face că vreau, că-mi place și că am învățat să o transform în ceva util, chiar și în viața cotidiană.

Care este reperul tău în sfera poeziei? Povestește-ne despre el.

Nu cred că am un reper. Nu simt că am avut vreodată un model sau un om despre care să spun „eu vreau să fiu ca el și punct”. Îmi place să fiu un observator, să citesc mult, să mă inspir din mai multe locuri și să las să mă inspire mai mulți oameni. Am considerat mereu că m-aș limita foarte mult să mă opresc asupra unui singur om / acțiune / vis. Lumea e prea bogată pentru a face asta, prea înzestrată cu adevărate comori pe care noi suntem responsabili să le descoperim și să ne îmbogățim de pe urma lor: moral, spiritual, intelectual, relațional etc. Spunea G.K. Chesterton: „Omenirii nu-i vor lipsi niciodată minunile, ci numai dorința de a se minuna” și eu zic că avea mare dreptate, așa că am decis să mă minunez mai des. Și să și scriu despre minunile din jurul meu.

Fără doar și poate, îmi plac mulți poeți, mulți autori clasici, dar și contemporani. Dintre clasici îi pot aminti pe Ion Minulescu, George Bacovia, Marin Sorescu, Nichita Stănescu sau străini Edgar Allan Poe, Charles Bukowski, iar dintre contemporani: Valentin Sen, Victor Miron, Viku Zenescu sau Rupi Kaur. Evident, nu i-aș putea cuprinde niciodată pe toți. Cred că fiecare e o sursă de inspirație și de artă pe care suntem norocoși că o putem accesa.

Un catren/ fragment din poezia ta?

Sunt cer…

Sunt coroană de albastru peste lumea ta,

Sunt vis aprins de safir desprins din gândul tău…

Sunt cer…

Port, pe aripa rece a văzduhului, păsările timpului,

Ele zboară peste pleoapele tale,

Peste care mi-am coborât stelele…

Lor le-am poruncit să-și verse praf de scântei aprinse

La granița dintre genele-ți dese și marginea Pământului…

În ochiul meu doritor se zbate Soarele

Și-mi explodează prin suflet,

În raze de dragoste…

Dar ce bine că am îngenunchiat toată lumina

La picioarele abisului…

Zâmbesc!

Sunt sătulă: am înghițit Luna la prânz,

Iar acum sunt un cer plin de lună,

De-o lună plină, de-o lună de zile…

Pe curcubeul amintirilor netrăite,

Am desenat ferestre deschise spre infinit,

Dar mi s-au spart cele șapte culori când te-am zărit…

Sunt cer…

Dar nu îți cer decât

Să-ți fiu om…

(Autor: Larisa Bălan – „Sunt… cer” / Volum: #poeziEa)

Marele tău vis are legătură cu poezia?

Marele meu vis are legătură cu poezia, cu profesia, cu timpul liber, cu tot și toate, pentru că marele meu vis e să fiu în fiecare zi cea mai bună versiune a mea, să nu mă opresc niciodată din a evolua, a crește și din a mă dezvolta. Marele meu vis e să fiu un om de care să fiu mândră la fiecare final de zi, un om care greșește (cum e și firesc), dar care-și asumă greșelile și, cel mai important, învață din ele. Îmi doresc să las ceva frumos la fiecare pas, să las o urmă, o amprentă și un zâmbet. Ăsta e „marele meu vis”, iar restul… sunt doar obiective.

Un mesaj pentru cititorii dornici să descopere poezia ta?

„Mulțumesc!” – acesta ar fi mesajul. Dacă a apărut dorința de a-mi descoperi poezia sau de a descoperi poezia în general, atunci mesajul e de mulțumire. Pentru mine nu e importantă lauda: „wow, ce frumos scrie fata asta”, ci mai degrabă încrederea pe care cineva mi-o acordă atunci când îmi cumpără cartea sau îmi trimite un mesaj în Social Media și-mi spune: „te-am citit”. Iar pe cei care nu au descoperit încă poezia în frumusețea pe care o oferă, îi invit desigur să încerce. Poezia nu e ca un roman, nu o poți citi oricând, oriunde, ore întregi. Poezia mai mult se simte și, în fond, acesta este cel mai mare beneficiu pe care îl oferă: generarea de emoție.

VIDEO Mesajul poetei pentru cititorii observatorulph.ro:

FOTO

 

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău