Arta tatuajului. Deși poate ciudat pentru unii, avem adevărați artiști tatuatori și în Ploiești

21

În ziua de astăzi, o persoană din trei are cel puțin un tatuaj, iar mai mult de jumătate dintre oameni s-au gândit măcar o dată în viața lor să își facă un tatuaj. Costul nu foarte scăzut al unei asemenea operațiuni, durerea care vine la pachet și riscurile asociate îi fac pe mulți să dea înapoi. Pentru unii este bine, pentru alții nu.

Ce înseamnă un tatuaj? De ce trebuie să ții cont atunci când îți faci unul? Care sunt riscurile? Cât durează un tatuaj?

Acestea sunt doar câteva din întrebările la care artiștii tatuatori trebuie să răspundă sau, din contră, pe care trebuie să le adreseze ei celor care le calcă pragul și par nehotărâți.

Implicațiile de ordin moral ale unui tatuaj

Un tatuaj nu este o jucărie, un tatuaj nu este un moft. Nu puțini au fost cei care au regretat ani la rând decizia pe care au luat-o la un moment dat de a-și face un tatuaj. „Cu tatuajul rămâi pe viață!”, spune Electric Linda, un renumit artist tatuator de peste hotare. Și da, cu asta în minte trebuie să pornești la drum dacă îți dorești un tatuaj.

Până la împlinirea vârstei de 18 ani niciun tatuator serios nu va accepta să îți facă un tatuaj. De ce? E simplu. Se pleacă de la ideea că, atunci când ești în creștere, poți avea fluctuații de dispoziție și ai mai multe șanse să acționezi sub impulsul momentului și să regreți mai târziu decizia luată. Dincolo de implicațiile legale (capacitatea deplină de exercițiu o capeți abia la vârsta majoratului) implicațiile morale sunt covârșitoare. Pentru un artist tatuator, și aici vorbesc de un artist adevărat, nu se cei care tatuează orice, oricând, oricum, numai banul să iasă, este o mare dezamăgire momentul în care un fost client ajunge să își regrete tatuajul. Din această cauză își iau toate măsurile, în limita posibilităților, ca acest lucru să nu se întâmple, sau să se întâmple cât mai rar.

Decizii de moment însă iau și cei trecuți de 18 ani. „Nu o dată mi s-a întâmplat să vină tipa căreia îi tatuasem numele prietenului că s-a despărțit de el și vrea să îl șteargă sau să îl acopere.”, povestea acum ani buni un amic tatuator în București. „Și ce ai făcut?”, l-am întrebat. „L-am acoperit cu un fluture, dar am avut noroc. S-a pretat. Unele nu se pretează deloc și atunci trebuie să improvizezi. Pot ieși adevărate peisaje, mult mai mari decât și-a dorit clientul. Aici apar adevăratele probleme…”

Acesta este motivul principal pentru care alegerea unui tatuaj ține doar de tine. Dacă alegi să îți faci un tatuaj, alege-l în funcție de tine, de dorințele tale, de pasiunile tale, de ceea ce te reprezintă și nu de ceva ce poate fi efemer în viața ta. Altfel vei ajunge să regreți mai târziu.

În ziua de astăzi există posibilitatea îndepărtării chirurgicale a unui tatuaj, dar nu este deloc recomandat. Dincolo de faptul că este imposibil ca în urma îndepărtării să nu rămână cicatrice, mai recomandată este transformarea unui tatuaj perimat în ceva de actualitate, în ceva ce clientului i-ar plăcea. Da, pornind de la un tatuaj deja existent, posibilitățile sunt limitate față de situația în care o iei „de la zero”, dar poate ieși ceva frumos chiar și în această situație.

Implicațiile de ordin sanitar ale unui tatuaj

Dacă te gândești că ai un prieten care are un prieten care tatuează la el acasă și te costă sub jumătate față de cât te-ar costa la un salon, uită de tatuaj! Ori mai strângi bani, ori diminuezi tatuajul ori… renunți de tot!

Nu este o glumă, nu este o joacă. Mai ales că e vorba de sănătatea ta. „Acele sunt sterile!”, îți spune tatuatorul și le desigilează în fața ta. Exact ca la cabinetul medical. Asta ar trebui să se întâmple. Salonul serios de tatuaje nu face rabat nici la ace, nici la calitatea vopselei, nici la dezinfectant, nici la anestezicul local. Nu același lucru se poate spune despre improvizațiile în apartamentele de bloc, unde profitul primează în detrimentul siguranței. Sfântul Goagle îți poate arăta clar unde poți ajunge dacă alegi să te tatuezi la „un prieten al unui prieten, etc.”.

Infecțiile nu sunt puține, riscurile sunt mari, corpul tău suferă o traumă. Cu cât tatuajul este mai mare și mai complicat, cu atât corpul tău suferă mai mult. La propriu. După ședințe prelungite de tatuare apare oboseala, chiar și o stare subfebrilă în unele cazuri. Tatuatorul este cel care îți poate da cele mai bune sfaturi cu privire la îngrijirea tatuajului în perioada de vindecare și după. Tot el este cel care își asumă responsabilitatea în cazul unei probleme apărute din vina lui. Niciun tatuator de apartament nu va face asta. Când părăsești incinta ești pe cont propriu. Nu este ceva ce îți dorești dacă ceva merge prost.

Așa că… gândește-te de două ori cum, unde și la cine vrei să îți faci tatuaj. Nu e ceva ce poți repara dacă regreți ulterior. Da, costul poate influența decizia dar, nu ar trebui să o facă în detrimentul sănătății.

Ce trebuie să știi înainte de a lua decizia de a-ți face un tatuaj

Oamenii sunt diferiți, organismele sunt diferite. Reacțiile unui individ pot diferi de ale celuilalt sau pot fi asemănătoare. Totul ține de fiecare în parte.

Prima necunoscută este rezistența la durere. Fiecare individ are o rezistență anume la durere, în plus, este demonstrat că femeile au o suportabilitate superioară față de bărbați. Dacă pe amicul tău l-a durut rău, nu înseamnă că la fel te va durea și pe tine. Sau invers. Dacă pe el nu l-a durut, e posibil pe tine să te doară de să „te urci pe pereți”.

De asemenea sunt zone mai sensibile și zone mai puțin sensibile. Omoplatul este mai rezistent, șoldul și zona lombară sunt rezistente, glezna sau zona coloanei vertebrale… sunt foarte sensibile, de exemplu. Tot pe internet sunt publicate adevărate hărți ale corpului uman și rezistența la durere. De acolo îți poți face o idee a ceea ce urmează să simți și a intensității acesteia. Rămâne doar să decizi unde vrei tatuajul.

Culorile sunt iarăși un aspect pe care trebuie să îl iei în calcul. Tatuajele negre rezistă mai bine în timp, cele colorate se estompează mai repede. Dar iar ține de fiecare individ. La unul un tatuaj poate rezista 20 de ani, la altul, același tatuaj, cu aceleași culori, poate începe să se estompeze după doar 1 an. Sunt unele persoane la care culoarea roșie (care este cea mai problematică) poate rezista doar câteva luni și apoi trebuie retușată. De asemenea, există persoane care sunt alergice, așa că, mai ales dacă vă știți alergici la o serie de substanțe, este bine să vă faceți un test înainte.

O altă problemă este cea a nevilor melanocitari, care sunt cunoscuți sub denumirea populară de „alunițe”. Nici un tatuator profesionist nu va tatua pe o suprafață cu alunițe. Ele în sine, nu sunt periculoase dar, în anumite situații, pot degenera în melanoame maligne. Și atunci nu este deloc bine să umbli la ele. Tatuatorul știe acest lucru și evită zonele cu risc.

În ceea ce privește modelul, cel mai bine este să îl alegeți împreună cu artistul tatuator. El vă poate ajuta prin combinarea mai multor modele, vă poate da idei de efecte. Mergeți cu încredere și spuneți-i ideea de la care porniți. Apoi construiți împreună un tatuaj unic. Tatuajul trebuie să reprezinte individualitatea fiecăruia. Nu este deloc funny să mergi pe stradă și să vezi noul tău tatuaj pe corpul altor persoane. Un artist tatuator știe asta și va încerca, de fiecare dată, să dea o notă personală fiecărui tatuaj.

Unde merg să îmi fac un tatuaj?

Am cunoscut multe persoane din Ploiești care, atunci când le-am întrebat unde și-au făcut tatuajul, mi-au răspuns clar: „La București, unde în altă parte??!!?”, de parcă răspunsul era la mintea cocoșului. E adevărat, am primit și răspunsuri de genul „La Răzvan!” sau „La Leo!”, dar mult prea puține.

Pentru cei care nu știau, avem și noi în Ploiești saloane de tatuaj, unde lucrează adevărați artiști. Răzvan Alb și Leo sunt doar doi dintre cei cu adevărat profesioniști, din spusele celor care le-au călcat pragul. Am văzut și eu lucrări ale lor și tipii chiar nu se dezmint. Și, în aceste condiții, de ce lumea se duce la București?

Pentru că e mai cool, pentru că se stă mai mult la coadă, pentru că se obține greu programare sau pentru că un tatuaj pentru care plătești cu cel puțin 30% mai mult este mai interesant? Da, cam asta este diferența de preț între Ploiești și București, cel puțin 30% în plus la Capitală. Și vorbim de aceleași standarde. Dar, în ce localitate sau țară alege fiecare să se tatueze, regulile sunt cam aceleași. Totul ține de preferințele fiecăruia, de recomandările auzite și, nu în ultimul rând, de buzunar.

Oricum ar fi, tatuajul este în zilele noastre o formă de artă, o artă care câștigă teren pe zi ce trece. Artiștii tatuatori devin din ce în ce mai cunoscuți și apreciați. Încă există reticența unui anumit segment al populației în ceea ce privește tatuajele, dar, cu timpul se va estompa și aceasta.

Tatuajul este o exprimare a sinelui. Nu îți fie teamă să o dezvălui!

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

21 COMENTARII

 1. Pot confirma cele scrise in acest articol deoarece il cunosc peronal pe Razvan Alb prin tatuajele pe care mi le-a realizat:arta si profesionalism.
  Vlad Tepes-Studio 88 Ploiesti

 2. Extraordinar de reușit articolul, descrierea, sfaturile…. de apreciat timpul alocat acestui subiect!
  Părerile sunt, au fost și vor fi mereu împărțite… mă amuză tare replica „cel mai bun/ tare”, dată de persoane total neavizate…. „foarte bun/ foarte tare” ar fi ok… dar „cel mai”.. nu prea există, cel puțin prin zonă 🤷‍♂️….
  Cel mai bine, verifici un portofoliu, deja de la primele modele îți dai seama dacă rezonezi cu omul și mergi acolo…. ceea ce ție ți se pare cel mai bun și tare, pe mn ma poate lasă rece… și invers….
  Mulți tatuatori sunt specializați pe un anumit stil, nu toți sunt la fel, există mai slabi, buni, foarte buni în ceea ce fac, ca în absolut orice domeniu artistic și nu numai… ca și medicii stomatologi, ginecologi, virusologi, ca și cântăreții, trupele de dans, balerinele, luptătorii, toți sunt oameni, au trăiri și aptitudini… e inuman să-i cataloghezi pe toți la fel….
  Suntem probabil satui și noi, toți, mai ales cei mai vechi în branșă de trendul asta apărut de ceva ani… pui mâna pe telefon și suni sau întrebi pe Whhatsapp, Fb și alte pagini, de prețuri în loc sa te deplasezi la salon să discuți la fața locului…… iar unde ți se pare cel mai ieftin, acolo te duci(nu mai contează ca iei si o hepatita în cel mai bun caz de banii ăia)… asta da o mare prostie… plus negocierile alea de prost gust, să nu uitați, aveți pe voi exact ceea ce plătiți…. este ilogic la 300 de lei să-ți permiți să crezi că vei avea vreo capodoperă pe tine cum clar există si reversul medaliei, poți plăti sute de euro și poți primi un tatuaj mediocru…. întotdeauna trebuie să te gândești ca vei primi cam ceea ce plătești… Arta costă, puțini fac capodopere, majoritatea doar tatuează… sunt foarte mulți oameni mulțumiți de anumite porcarioare de pe ei, apreciez…. dar sunt și foarte mulți habarniști și părerologi care vorbesc mult și foarte prost!
  Tatuatorii nu sunt roboți, au zile și zile, am vazut greșeli mari la persoane foarte experimentate, precum și tatuaje făcute impecabil de către începători, chiar și de către cei de pe acasă…. totul este relativ…..
  Am pe mine tatuaje realizate destul de prost comparativ cu figurile și nivelul la care se cred cei care le-au executat…
  Din punctul meu de vedere, tatuajul este de mult o artă… folosit ca și completare a caracterului… ca înfrumusețare, sau în scop reparator (medicină)…. Daarrr, ca multe altele nu ar fi trebuit să fie regăsit chiar pe oricine…. nu este pentru toți, oricând, oricum… 🤷‍♂️

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău