Cum ar putea fi transformată zona din Ploiești traversată de Dâmbu într-o oază de verdeață? La Cluj Napoca și Oradea se întâmplă asta! FOTO

De ani buni, pârâul Dâmbu ”înghite” cantități uriașe de deșeuri aruncate ilegal pe cursul său care traversează Ploieștiul. Cu excepția câtorva acțiuni de salubrizare, autoritățile locale au ignorat această problemă, deși în mai multe orașe civilizate din țară cursurile de apă au fost amenajate și  îngrijite, sporind astfel confortul urban. Mai mult, primării precum cele din Cluj Napoca și Oradea au demarat proiecte de includere a unor pârâuri precum Dâmbu în parcuri sau zone de promenadă pentru viitoarele zone rezidențiale.

La Ploiești, pârâul Dâmbu atrage ca un magnet gunoi

Pârâul Dâmbu traversează o zonă importantă din Ploiești, însă, din păcate, pe malurile și chiar în albia sa sunt aruncate periodic cantități enorme de deșeuri ilegale. În lipsa unor măsuri ferme de identificare și sancționare a celor care aruncă gunoi, pârâul Dâmbu oferă o imagine dezolantă. Prima și singura măsură luată de actuala administrație a fost închiderea accesului pe mai multe podețe peste pârâu cu promisiunea că acestea vor fi modernizate. Din păcate, cam atât până acum, deși pârâul Dâmbu are un potențial deosebit în a fi transformat într-o oază de verdeață, așa cum au făcut alte primării din țară, precum Oradea sau Cluj Napoca

Primăria Oradea face un super parc pe cursul Adonei, un pârâu ca Dâmbu

Oradea este străbătută de mai multe cursuri de apă, aproape toate fiind regularizate, amenajate și bine întreținute. Nu vom vorbi despre amenajarea râului Crișul repede, care arată senzațional, ci despre Adona, un pârâu similar cu Dâmbu. Primăria Oradea a regularizat deja o bună parte din cursul pârâului, iar în cartierul Grigorescu străbătut de Adona amenajează în această perioadă un parc. Potrivit unui comunicat oficial postat pe site-ul primăriei, autoritățile locale au luat această decizie ” pentru a opri degradarea totală a acestui spațiu sunt necesare lucrări pentru reconversia acestuia într-un coridor verde, cu funcțiuni specifice unei zone de agrement și relaxare, la care să aibă acces neîngrădit populația din zonă. Având în vedere gradul avansat de încărcare cu vegetaţie şi de colmatare a albiei pârâului Adona, se propun lucrări de recalibrare, respectiv de reprofilare a albiei.”.

Lucrările de amenajare a parcului și albiei pârâului  se află deja într-un stadiu avansat, iar proiectul prevede următoarele investiții:

 • Întrucât zona verde este traversată de Pârâul Adona, pentru a face legătura cu str. Antim Ivireanu respectiv str. Apateului se propun două podeţe pietonale cu lăţimea de 4 m, respectiv 2m.
 • Piesa de rezistenţă a parcului este ochiul de apă amplasat central, în jurul căruia se vor amenaja spaţii plantate, circulaţii pietonale şi parţial carosabile pentru întreţinere, mobilier urban şi diferite zone de interes, destinate sportului şi loisirului pentru fiecare vârstă.
 • Totodată, se vor realiza locuri şi terenuri de joacă pentru copii, diferenţiate pe categorii de vârstă.

  Primăria Cluj Napoca a demarat proiectul ”zone rezidențiale în orașul verde”

Anul trecut, Primăria Cluj Napoca a aprobat  un plan urbanistic zonal care prevede restructurarea platformei Tehnofrig (la Ploiești ar putea fi vorba de zona Feroemail), care constă în realizarea unui proiect imobiliar concomitent cu amenajarea  pârâului Nadăș. Astfel, potrivit autorităților locale,  se va amenaja o zonă de promenadă pe malul pârâului Nadăș, o pistă de biciclete cu două sensuri de circulație, dar și un sens giratoriu și un pod nou carosabil peste pârâu. La dezbaterea publică activiștii de mediu au transmis Primăriei că ar trebui să se gândească și la puncte de belvedere la apă, coridoare pietonale, piste de biciclete, mobilier urban și locuri de joacă în afara albiei, dar și pe albie. Vă dați seama la ce nivel sunt clujenii?

Și asta nu e tot.

La începutul acestui an, Primăria Cluj Napoca a organizat un concurs internațional de poriecte pentru „Amenajarea Parcul Est Cluj-Napoca”, care presupune și amenajarea unui lac. Iată ce a declarat recent primarul Boc, la conferința organizată cu ocazia desemnării câștigătorului acestui concurs: ” Zona care poartă deja denumirea de „Parcul Est” are o suprafață totală de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Noua amenajare va asigura conservarea habitatului sălbatic, dezvoltat spontan, al zonei.

Totodată, s-a dorit amenajarea unui parc care să îndeplinească funcțiunile obișnuite pentru acest fel de spații publice și care să reactiveze social și funcțional zona prin atractivitatea peisajeră a cadrelor create. Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, viitorul Parc Est va deveni un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei estice a municipiului Cluj-Napoca.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

9 COMENTARII

 1. Inainte de razboi, s-a amenajat ” Parcul Strajerilor „, de pe locul unde se afla benzinaria MOL, pana la primul pod. Am apucat si eu sa-l vad. Era luminat, avea alei cu prundis, copaci, ronduri de flori. Cu timpul s-a distrus. A existat chiar si un proiect de canalizare a raului, ca sa se poata amenaja deasupra o zona verde. Acum, nici vorba de asa ceva!

 2. Sunt convins ca actualul primar care a venit va face din aceasta zona una ca la Cluj și Oradea. Zona are potențial ca noi care stam aici știm cât de liniștita e. A demonstrat asta in primul mandat ca poate schimba lucrurile in bine.

 3. Au fost acum câteva zile oamenii de la Rosal și au făcut Curatenie luna!
  După doua zile deja au apărut gunoaie!
  Degeaba face Primaria curat dacă nu păstram!

 4. Eu stau pe o strada perpendiculara pe Dambu!
  Vreau sa va spun ca pt nimic in lume nu m-as muta din cartier!
  Iar pe vremea lui Ceaușescu acesta a construit pt nomenclatura apartamente (pe strada Cornățel colț cu Mihai Bravu) cu o suprafata fff mare in care a fost repartizată directorilor !
  Deci a fost și speram ca va deveni o zona cu un potențial deosebit!

 5. Pana nu se vor schimba oamenii, degeaba visam la parcuri si la spatii verzi…ce verdeata cand Ploiestiul si imprejurimile sunt in continuare sufocate de gunoaie si plastice aruncate aiurea!

 6. Probabil functionarii actuali ai Primariei, in frunte cu Primarul, nu stiu ca a existat acum 10-15 ani un proiect realizat la Consproiect. De ce nu se actualizeaza priectul – Consproiect inca exista – si apoi vom avea si noi, ploiestenii cu ce sa ne mandrim la fel ca alte orase .

 7. Da zona are potential de dezvoltare, cu conditia si a diminuarii poluarii datorate rafinariilor , ca miroase uneori a sulf de nu poti sa stai afara.

 8. Când se vor da amenzi usturătoare pt aruncarea gunoiului sau scoaterea la munca in folosul comunitatii (curățenie), atunci vom vedea orașul curat. Romanul nu știe decat de frica. Trebuiesc luate masuri drastice.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău