Jale în spitalele de stat din Prahova: Au externat pacienții, stocuri 0 de echipamente de protecție, fără specialiști în tratamentul anti COVID-19

0

Ordonanța prin care spitalele au fost nevoite să externeze pacienții și să anuleze tratamentele și intervențiile chirurgicale considerate ”non-urgente” a transformat unitățile medicale din Prahova în spații inutile. Din păcate, unitățile sanitare din județ au fost golite degeaba. Nu sunt pregătite să facă față unei îmbolnăviri masive a populației pentru că nu au specialiști și nici măcar echipamente de protecție a personalului medical!

Cu excepția spitalelor importante, cum sunt cele din Ploiești, precum cel județean, maternitatea sau pediatria, în celelalte din județ personalul medical vine la muncă degeaba. ”Noi am externat toți pacienții, capacitatea fiind de 102 paturi. Am renunțat și la tratamentele la cerere, cum ar fi pansamentele sau injectabile, tocmai pentru a proteja personalul medical”, susține Leonard Roșu, managerul spitalului din Mizil. La Spitalul Orășenesc Băicoi mai sunt ocupate doar 30% din paturi, din cele 123 disponibile, însă și secțiile unde sunt tratați bolnavii cronici se vor elibera curând, urmând să fie tratați doar pacienții care au nevoie obligatorie de îngrijiri medicale permanente. 

Deși pacienții au fost externați, saloanele fiind pustii, nici măcar în eventualitatea nedorită a unui val de bolnavi infestați cu COVID-19, aceștia nu pot fi tratați în spitalele din teritoriu. Iată de ce:

În primul rând, cele mai multe spitale de stat, cum este cel de la Mizil, nu au personal calificat. Fără un medic de ”infecțioase” sau ”pneumolog” este practic imposibil să tratezi ca la carte un astfel de pacient, mai ales că starea lui se poate degrada brusc și ar avea nevoie de servicii de terapie intensivă. Ce te faci atunci? Îl duci de la Mizil, Urlați, Câmpina, Sinaia la județean la Ploiești? Mai mult, într-un salon nu poate fi cazat decât un singur pacient cu coronavirus, din motive lesne de înțeles, iar majoritatea spitalelor nu au rezerve, ci saloane cu 4, 6 și chiar 8 paturi. Așadar, cu zece pacienți un spital de stat de provinice devine ”full”. Aberant, dar real!

În ceea ce privește materialele sanitare de protecție, managerii spitalelor din Prahova se confruntă cu aceeași problemă: scumpire exagerată a produselor, dar mai ales stocuri 0 la furnizori.

”Avem foarte puține materiale de protecție. În cazul unui val mare de pacienți, stocurile se vor epuiza rapid. Problema este că nu avem de unde cumpăra. Nici măcar nu mai este estimat un termen de livrare în sistemul de achiziții”, susține managerul spitalului din Mizil. Ulterior, acesta a revenit cu următoarele precizări: ”Mai am nevoie de materiale în cazul unui val de pacienți cu coronavirus și că scumpesc pe zi ce trece. Pentru o situație normală am stocuri pentru 3 sau 4 luni. Spitalul Mizil nu are o structură care să să – i permită să fie un spital Covid, neavând infecțioase sau pneumologie. Apropo aveți idee cam ce necesar de costume ar fi pentru tratarea unui pacient Covid? Au calculat niște specialiști și a ieșit între 12 și 18, luand în calcul turele și personalul aferent”.

Managerul spitalului din Băicoi, Andreea Irimescu, susține că stocurile ajug pentur o scurtă perioadă de timp: ”Avem ceva stocuri de materiale de protecție, precum măști sau combinezoane, dar ne ajung pentru o perioadă foarte scurtă. La furnizori stocurile sunt 0”.

Așadar, în cazul unei îmbolnăviri în masă a populației, spitalele de stat din Prahova nu sunt pregătite să facă față crizei. ”Doamne ajută-ne!”

P.S. Am scris acest articol nu pentru provoca panică, ci pentru a scoate la iveală cât de nepregătite sunt autoritățile de la centru să lupte cu boala secolului, în ciuda importanței pe care diverse ”personalități” din guvern și-o dau la TV, în momente de maximă audiență.

 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău