Din dragoste pentru arta populară. Lizeta Ionescu, în vârsta de 82 de ani, din Izvoarele, face covoare din lână cu motive naționale

0
lizeta ionescu a7a90

lizeta ionescu a7a90

Târgul Meșteșugurilor s-a deschis, vineri, la Ploiești, în zona de lângă Palatul Administrativ. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu meșteșugurile locale, mai mulți artiști populari, de prin diverse colțuri ale țării, dar și din Prahova, au venit să-și expună capodoperele lucrate, cu multă trudă, în speranța că tradițiile și vechile îndeletniciri vor putea să își recapete din valoarea de altădată. Aici, la târg, Lizeta Ionescu ne-a mărturisit dragostea ei pentru arta populară.

Pe Lizeta Ionescu, în vârstă de 82 de ani, am întâlnit-o la standul comunei Izvoarele, unde sunt expuse covoare țesute în război și mai multe cuverturi viu colorate. Îmbrăcată în costum popular, cu tricolorul prins de ilicul negru, așezată pe o  băncuță, Lizeta Ionescu torcea lâna proaspăt spălată, iar în mâinile ei, deși firave, fuiorul se răsucea cu putere. 

Ne-a povestit că, de la câțiva anișori, a îndrăgit pe loc meșteșugul de a țese în război sau de a lucra la gherghef.

„Când veneam de la școală, mama mea țesea la război… Eu îmi făceam temele și după acea mă uitam așa, la dânsa… Și îmi plăcea, măcar un pic, să lucrez și eu cu mama mea. Iar mama cânta foarte frumos… Cânta și lucra… Așa fac și eu acum”, ne-a mărturisit Lizeta Ionescu, care spune că destinul a făcut ca 35 de ani să lucreze în telefonie. 

„Am lucrat în telefonie. M-am angajat la 17 ani. Dar nimic nu a schimbat dorința de a practica meșteșugurile locale”, ne-a spus Lizeta, care își amintește cu drag de vremurile în care tradițiile și îndeletnicirile aveau un alt preț. 

La stand, Lizeta Ionescu a expus mai multe covoare țesute în război, din lână vopsită în culori naturale, obținute din diverse plante, folosind rostopasca, dar inclusiv nucile, dar și lucrate în gherghef, cu motive naționale specifice zonei de munte.

„Am lucrat în telefonie timp de 35 de ani, dar mi-a plăcut tot timpul să am și eu un covoraș făcut de mâna mea”, ne-a povestit Lizeta Ionescu, care ne-a mărturisit că modelul de pe covoarele ei a ajuns să fie folosit pentru diverse etichete ale unor produse locale. 

Citește și: Târgul Meșteșugurilor Tradiționale, la Ploiești

Dacă nu aveți planuri pentru acest weekend, dar doriți să descoperiți o parte dintre tradițiile locale, vă recomand să mergeți la Târgul Meșteșugurilor de la Palatul Administrativ din Ploiești, unde mai mulți artiști populari, dornici să reînvie tradițiile și îndeletnicirile de altădată, își expun marfa. 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

CLICK PENTRU A COMENTA

Comentariul tău
Numele tău