Ploieștiul invadat de pescăruși, ciori, cucuvele, rândunele și porumbei. Explicația specialiștilor de la Muzeul de Științele Naturii

0
porumbei-ploiesti-pescarusi-cucuvele-ciiori_9891d.jpg

porumbei-ploiesti-pescarusi-cucuvele-ciiori_9891d.jpg

Un bloc din zona Malu Roșu a fost „invadat” de rândunele. La Gara de Sud s-au înmulțit pescărușii, iar zona centrală a fost acaparată de porumbei și au apărut și cucuvele. Bineînțeles, în zona Bulevardului Independenței își fac simțită prezența ciorile. De vină ar fi mizeria de la ghene, numărul mare de rozătoare și de insecte, dar și schimbările meteo din ultima vreme, spun specialiștii de la Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova.

Fenomenul legat de prezența mare a păsărilor nu are legătură nici pe departe cu vorbele din bătrâni, care spun că rândunelele aduc prosperitate, cucuvelele vestesc moartea unei persoane apropiate, iar pescărușii îți aduc o veste de la o rudă aflată peste hotare.

Numărul mare al păsărilor care și-au făcut simțită prezența la Ploiești are cu totul altă explicație în opinia specialiștilor Muzeului Județean pentru Științele Naturii Prahova.

„Mizeria de la ghene, rozătoarele, insectele și vegetația abundentă atrag păsările, care au găsit la Ploiești o zonă unde au hrană din belșug. Pescărușii, în afară de bălțile de pe lângă Ploiești, au descoperit că au mâncare din belșug în zona ghenelor .Rândunele se hrănesc cu insecte, iar prezența acestora din urmă a fost reclamată în ultima vreme. La rândul lor, cucuvelele sunt păsări de noapte care vânează șoareci și șobolani, aceștia din urmă făcându-și simțită prezența la ghene”, a explicat dr. în științe biologice Emilia Iancu, directorul Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, care susține că un al doilea factor il reprezintă condițiile meteo din ultima vreme.

„Temperaturile atmosferice au crescut în ultima perioadă, dar am avut parte și de un val de ploi care a condus la creșterea rapidă a vegetației. În cazul copacilor s-a semnalat un alt fenomen. Apariția așa numitelor ,,ramuri lacome” care cresc rapid. Prin urmare avem mai mulți factori care au condus la un număr mare de păsări în Ploiești, dar principalul ar fi gunoaiele, pentru că oamenii aruncă din ce în ce mai multe alimente la ghenă”, a precizat directorul Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău