Conform luju.ro, sute de procurori de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au obținut gradele profesionale maxime fără examen folosind un artificiu legal. Concret, procurorii au făcut o cerere de avansare în grad după numirea pe bază de interviu la DNA sau DIICOT. Deși Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) respingea imediat cererile motivând că avansările în grad se fac doar prin examen procurorii atacau hotârârile CSM la Secția contencios-administrativ a Înaltei Curți de Casație și Justiție unde aveau câștig de cauză, cererile lor fiind admise automat. Ca atare, CSM era obligat să respecte hotărârea judecătorească dată în favoarea procurorilor.
luju.ro a întocmit și o listă a procurorilor care au obținut gradele profesionale fără examen . Printre aceștia se regăsesc și șefii DNA și DIICOT Prahova. Mihai Gheorghe, procuror șef DNA Ploiești, a obținut gradul prin hotărârea 856 din 18 septembrie 2008 iar Ionuț Botnaru, procuror șef DIICOT, a obținut gradul prin hotărârea 265 din 26 februarie 2009.
Alți procurori care au ocolit examenul sunt Adrian Turcu și Elena Cerasela Răileanu, ambii la DNA Ploiești, Dorina Danielescu (fost procuror șef DIICOT) și Cătălina Stănescu de la DIICOT Prahova.
Aceeași rețetă au folosit-o și șefii DNA și DIICOT la nivel național, Gheorghe Morar (grad obținut în aprilie 2009) și Codruț Olaru (februarie 2009).
Data:
Provocarea Observatorul Prahovean
- Publicitate -
Sondaj Observatul Prahovean
- Publicitate -
Informații utile
- Publicitate -