În urmă cu 140 de ani, pe 13 noiembrie (stil vechi) 1884, la Teatrul Naţional din Bucureşti, a avut loc premiera comediei „O scrisoare pierdută” a lui Ion Luca Caragiale, o capodoperă ce avea să cucerească nu doar marile scene, darși publicul din toată țara. Din distribuţie au făcut parte la vremea respectivă Constantin Nottara şi Aristizza Romanescu.
Peste ani, comedia lui Caragiale a devenit cea mai cunoscută piesă din întreg repertoriul dramaturgiei naţionale, motiv pentru care s-a stabilit prin lege ca ziua de 13 noiembrie să fie declarată Ziua Dramaturgiei Românești.
„O scrisoare pierdută” este o comedie de moravuri sociale şi politice, în 4 acte.
În 1884, spectacolul avut 11 reprezentaţii consecutive pe parcursul a trei săptămâni, iar până la finalul anului 1884 a fost preluată şi jucată pe scenele altor teatre mari din ţară – la Craiova, la Iaşi, potrivit volumului „Dicţionar analitic de opere literare româneşti” de Ion Pop.
Încă de la premieră, piesa a cunoscut un succes răsunător, de care se bucură şi în prezent.
13 noiembrie -evenimente și personalități
1835 – Apare prima revistă de specialitate „Gazeta Teatrului Naţional” (pînă în decembrie 1836), sub conducerea lui Ion Heliade Rădulescu.
1848 – S-a nascut prințul Albert I de Monaco.
1868 – A încetat din viaţă compozitorul Gioacchino Antonio Rossini, cunoscut pentru operele „Bărbierul din Sevillia” şi „William Tell”.
1884 – A avut loc premiera spectacolului cu piesa „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale.
1907 – Inventatorul francez Paul Cornu a realizat primul zbor pe verticală cu un elicopter prototip. Elicopterul său cântărea 260 de kilograme și s-a mentinut în aer 20 de secunde la o înălțime de 30 cm deasupra Pământului, după care s-a prăbușit.
1918- La sfârșitul Primului Război Mondial, trupele Antantei au ocupat orașul Constantinopol, capitala Imperiului Otoman. Ocuparea militara a Constantinopolului (Istanbulul zilelor noastre) (13 noiembrie 1918 – 23 septembrie 1923) a urmat semnarii Armistitiului de la Mudros , la sfârșitul Primului Razboi Mondial. Primele trupe franceze au intrat în capitală pe 12 noiembrie 1918, urmate de cele britanice a doua zi.
1977 -A încetat din viaţă Constantin C. Giurescu, istoric şi om politic, membru al Academiei Române; este unul dintre întemeietorii Institutului de Istorie Naţională.
1980- Naveta spațială „Voyager I” a retransmis pe Pământ prima imagine din apropierea planetei Saturn.
1985- Laharul rezultat în urma erupției vulcanului Nevado del Ruiz a îngropat orașul columbian Armero, ucigând 23.000 de persoane. Lahar este un termen care provine din Indonezia și înseamnă „lavină de noroi”, aceasta provine prin amestecul materialul unei erupții vulcanice ca de exemplu cenușa și blocurile vulcanice amestecate cu apă. Curentul noroios (laharul) poate atinge o viteză de curgere de 100 km/h.
1990 -A apărut prima pagina World Wide Web (www}. Evenimentul a revoluționat comunicarea, internetul fiind printre cele mai mari descoperiri ale omenirii. Dupa ce în martie 1989, fizicianul Tim Berners-Lee a venit cu propunerea dezvoltării unui sistem electronic care să permită accesul la informație din orice parte a globului, un an mai târziu proiectul a început să prindă contur.
2015 – Atentatele teroriste de la Paris din noiembrie 2015 în care au murit 130 de oameni, ucişi de militanţi islamişti în sala de spectacole Bataclan, în apropiere de Stade de France şi în mai multe localuri din Paris. De asemenea, 350 de persoane au fost rănite.
Cum ți se pare subiectul?