77 de adolescenți au beneficiat de programul de reabilitare împotriva consumului de droguri, la singurul centru din România în care adolescenţii consumatori de droguri pot urma un program de reabilitare. Este vorba despre centrul C.R.E.A.A.T.I.V, (Centrul de reabilitare și educație împotriva adicțiilor pentru adolescenți și tineri), de la Spitalul de Neuropsihiatrie Voila din Câmpina. Centrul dispune de 24 de locuri. Proiectul a costat peste 130.000 de euro, bani proveniți din donații și sponsorizări.
Pentru dependenţi, terapia, medicamentaţia şi atentă monitorizare a medicilor reprezintă paşii esenţiali care trebuie făcuţi pentru a renunţa la droguri. În ţara noastră, există momentan un singur loc în care adolescenţii consumatori pot urma un program de reabilitare: centrul împotriva adicţiilor din cadrul Spitalul de Neuropsihiatrie Voila,din Câmpina, deschis la sfârşitul lunii februarie a acestui an.
Centrul funcționează în interiorul școlii sanatoriale, iar capacitatea celor două saloane, unul pentru băieți, unul pentru fete, e de 14 locuri.
„Nu este doar un loc frumos, modern, fresh, în inima pădurii din Câmpina, dar aici tinerii pacienți cu adicții vor avea parte, pe lângă tratament medical în sistem rezidențial pe termen lung, de intervenții de psihoterapie, de reconectare cu familiile lor, ergoterapie, sport și art-terapie. Un program terapeutic bazat pe experiența personalului medical și pe expertiza specialiștilor în adicții. Va fi un loc pentru toți părinții care au oau obosit de cât au căutat soluții și n-au găsit”, precizau, în iarnă, reprezentanții Asociației „Zi de Bine”, fondată de Melania Medeleanu, ințiatoarea proiectului de la Câmpina.
Potrivit informațiilor transmise de către Centrul Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, în Prahova, spre exemplu, cel mai mic consumator are 13 ani, iar cel mai consumat drog este cannabis-ul. La nivel național, potrivit Agenției Antidrog, aproape 17 procente dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani au consumat cel puțin un tip de drog, iar 8,7% dintre adolescenții de 16 ani sunt familiarizați cu consumul de cannabis. Pe mâna medicilor au ajuns inclusiv copii de 11,12 ani, dependenți de stupefiante.
Perioada minimă de internare la centrul din Câmpina, care este și condiție de acces în program, este de patru săptămâni. În tot acest timp, tinerii dependenți de stupefiante au parte, pe lângă tratament medicamentos și consilere psihologică și de terapii complementare – art terapie, ergoterapie, activitate fizică – dar și de activități menite să producă o reconectare cu familia.