- Publicitate -

Exercițiu de intervenție în caz de dezastru la Rafinăria OMV Petrom (Brazi). Alarmarea publică nu va presupune și evacuarea populației

Data:

Distribuie articolul:

Conform ISU Prahova, joi, 28.03.2024, începând cu ora 10:00, pe amplasamentul unui operator economic de pe raza localității Brazi (n.r. – Rafinăria OMV Petrom – Brazi), care are ca profil de activitate producerea de carburanți, pompierii militari prahoveni vor desfășura un exercițiu de nivel tactic, tip JOINT (prin combinarea exercițiilor de conducere CPX și cu forțe în teren/reale LIVEX), cu punerea în aplicare a prevederilor Planurilor de Urgență Internă și Externă ale obiectivului, pentru antrenarea factorilor de conducere, precum și a structurilor operative.

- Publicitate -

Trebuie precizat că vor avea loc și exerciții de alarmare publică prin introducerea semnalului acustic *ALARMĂ LA DEZASTRE, fără a se trece la evacuarea populației în localitățile Brazi și Bărcănești.

ISU Prahova: ”Dorim să vă asigurăm că aceste activități sunt parte a unui exercițiu planificat și nu reprezintă un pericol real. Nu este necesar ca populația să se alarmeze sau să intre în panică. Scopul acestor exerciții este de a pregăti și antrena echipajele de intervenție în situații de urgență specifice.

Vă rugăm să urmăriți informațiile oficiale și să fiți liniștiți în ceea ce privește desfășurarea acestor activități.”

- Publicitate -

Scenariul exercițiului presupune intervenția în cazul producerii unui incendiu violent, cu posibilități de extindere la instalațiile vecine, izbucnit pe fondul executării unor lucrări de întreținere la una din instalațiile operatorului. Suflul degajat de instalația sub presiune afectată surprinde 5 persoane aflate în proximitate, producându-le diferite leziuni.

De asemenea, în scurt timp, se produce și o explozie ce are ca efect eliberarea în atmosferă de etan și hidrogen sulfurat. Norul toxic format în urma exploziei se deplasează pe direcția NE, către colonia Brazi și satul Tătărani din comuna Bărcănești.

În urma celor întâmplate, conducerea obiectivului convoacă ”celula de urgență” în punctul de comandă, fiind dispuse măsuri de evacuare a personalului care nu are atribuții specifice de primă intervenție și a contractorilor din zonele afectate, respectiv punerea în aplicare a planului de urgență internă.

- Publicitate -

În cel mai scurt timp, angajații societății pun în aplicare planul de urgență internă, procedând la evacuarea zonelor din vecinătatea celei afectate, alarmarea serviciului privat pentru situații de urgență și anunțarea evenimentului către dispeceratul de apel unic în situații de urgență 112. De asemenea, s-a procedat la punerea în aplicare a procedurilor interne de intervenție, echipele de lucrători specializați luând primele măsuri de limitare a efectelor negative.

În urma apelului la 112, inspectorul șef al ISUJ Prahova este informat cu privire la evenimentul produs și, de îndată, acesta dispune creșterea capacității operaționale a inspectoratului și informează prefectul județului cu privire la situația cu care se confruntă.

Din acest moment, va avea loc o complexă desfășurare de forțe și mijloace, în care fiecare participant la exercițiu trebuie să cunoască ce atribuții îi revin, astfel ca, într-un scenariu real, să existe o coordonare optimă și o cooperare eficientă între autoritățile implicate în gestionarea situației de urgență.

- Publicitate -

Cu un scenariu dinamic și în continuă schimbare, așa cum se întâmplă în situațiile reale, exercițiul urmărește verificarea modului de lucru integrat al salvatorilor, dar și verificarea procedurilor de intervenție în situațiile simulate, precum și identificarea aspectelor care trebuie perfecționate, atât pe latură procedurală, cât și la nivel individual, pentru fiecare dintre forțele angrenate în exercițiu.

Scopurile principale ale acestui exercițiu vizează verificarea practică a Planurilor de Urgență Internă și Externă ale operatorului, antrenarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și a Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției în monitorizarea și gestionarea situațiilor de urgență în cazul producerii unui accident major la obiective petrochimice, verificarea fluxului informațional – decizional și implicit, testarea mijloacelor de comunicații, precum și dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul forțelor de conducere, coordonare și răspuns.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Cine este responsabil de incendiul din Ploiești pentru care a fost emis un mesaj RO ALERT

Vinerea trecută, un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată...

Nași, fini, afini și prieteni ai lui Andrei Volosevici, plătiți regește din banii ploieștenilor. Primărie de cumetrie

Peste un milion de lei, din banii ploieștenilor. Atât a plătit primăria Ploiești și instituțiile subordonate pentru neamurile și apropiații primarului Andrei Volosevici, în anul fiscal 2022, sub formă de salarii, prime, sporuri și idemnizații.

S-a redeschis circulația rutieră pe Bulevardul Independenței din Ploiești [FOTO-VIDEO]

În această dimineață s-a redeschis circulația rutieră pe Bulevardul...

Curse ilegale de mașini și drifturi la Sala Sporturilor Olimpia din Ploiești [VIDEO]

De ani buni, locuitorii din zona Sălii Sporturilor din...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Cei doi bărbați din Târgșoru, care și-ar fi tâlhărit prietenul, au fost arestați preventiv

Cei doi suspecți care și-ar fi tâlhărit prietenul în...

Air Retro 2024 & FlyIn are loc sâmbătă, pe Aerodromul de la Șirna

Retromobil Club România și Zborcadou.ro organizează sâmbătă, 18 mai,...

A dispărut o bandă de circulație de pe Bulevardul Indepnendenței din Ploiești după noile marcaje rutiere [VIDEO]

Marcajele rutiere efectuate pe tronsul recent reabilitat al Bulevardului...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Air Retro 2024 & FlyIn are loc sâmbătă, pe Aerodromul de la Șirna

Retromobil Club România și Zborcadou.ro organizează sâmbătă, 18 mai,...
- Publicitate -