- Publicitate -

Cum justifică un profesor de limba română din CN I.L. Caragiale Ploiești, care este și inspector școlar, notele sub așteptări ale elevilor săi de la simulare: ”Au corectat în vacanță, neretribuiți, mai puțin motivați” UPDATE

Data:

Distribuie articolul:

Notele mici înregistrate la simularea Evaluării Naționale, chiar și la liceele importante din Ploiești, i-au alertat pe părinți. Este și cazul unei clase de la colegiul Național I.L. Caragiale din Ploiești, unde profesoară de limba română este Cristina Marian Ionescu, care ocupă și postul de inspector școlar pentru această disciplină. Aceasta a transmis pe un grup de whatsapp al părinților un mesaj prin care încearcă să justifice notele mici obținute de elevii săi de clasa a opta astfel: ”Profesorii din țară au corectat și în vacanță, neretribuiți, prin urmare, mai puțin motivați”. Ce nu spune profesoara respectivă este că sistemul de corectare folosit la simularea Evaluării Naționale a fost același de la examen, cu evaluatori desemnați aleatoriu, iar atunci când au apărut diferențe de notare au fost recorectate de alți profesori.

- Publicitate -

UPDATE Reacția profesoarei Cristina Marian- Ionescu:

”Rezultatele la simularea Evaluării Naționale la limba și literatura română din data de 5 februarie au fost făcute publice la sfârșitul săptămânii trecute, iar elevii și părinții au putut afla care sunt procentajele promovării acestei simulări. Fiind plecată din țară, am înștiințat părinții că voi discuta cu elevii rezultatele, având lucrările în față.

Copiii clasei a VIII-a B din Colegiul Național ,,I.L. Caragiale” sunt foarte buni și își doresc rezultate foarte bune. Iar eu, în calitate de profesor, am lucrat cât se poate de serios cu ei, fără a absenta de la ore pe parcursul celor aproape patru ani și făcând împreună cu ei numeroase ore de pregătire suplimentară. Este firesc ca părinții și elevii să își dorească note care să le permită accesul în clasa a IX-a la un anumit profil la care este nevoie de o medie mare și pentru care orice sutime contează.

- Publicitate -

Este adevărat că la evaluarea acestor simulări s-a lucrat cu destulă dificultate pentru că s-a încercat o manieră nouă de evaluare, foarte bună de altfel, cea digitalizată.

Colegii profesori de limba română au primit în mod succesiv lucrări, fiind nevoiți în această perioadă să acceseze frecvent platforma, pentru a găsi alte și alte teze de evaluat, chiar dacă erau în vacanță cei mai mulți dintre ei. De asemenea și borderourile de evaluare trebuiau trimise la sfârșitul aceastei perioade, repet, pentru unii de vacanță.

În februarie s-au derulat etape locale și județene le olimpiadelor de specialitate în care au fost, de asemenea, implicați mulți dintre ei. Și da, este adevărat că întotdeauna și la olimpiade și la simulări este o muncă neretribuită, dar asumată, întrucât nu au fost obligați să evalueze.

- Publicitate -

A fost, însă, nevoie de un număr impresionant de mare de evaluatori, nu toți cu suficientă experiență, astfel încât da, cu siguranță, au existat deficiențe în evaluare.

Acest lucru este evidențiat și de cele peste 17.000 de teze care la prima evaluare au avut diferențe mai mari de un punct între cei doi evaluatori și au trebuit reevaluate, și de faptul că borderourile care au ajuns în școli arată că între notele acordate există diferențe de până la 90 de sutimi, e adevărat acceptate prin metodologie, dar mari și importante în contextul admiterii în liceu.

Revenind la clasa mea, este firesc ca părinții să își dorească să înțeleagă unele note care nu se potrivesc cu autoevaluarea elevilor, deși rezultatele copiilor, în întreaga clasă, raportate la nivel național, sunt foarte bune.

- Publicitate -

Astfel, dacă la nivel național promovarea a fost de 73,98%, iar note peste 9 au fost 7,35%, la nivelul clasei a VIII-a B promovarea este de 100%, toți elevii sunt cu note peste 8, iar 62% au note peste 9.

Aceste rezultate dovedesc seriozitate atât din partea copiilor, cât și, bineînțeles, a mea ca profesor.”

Știrea inițială

- Publicitate -

Note foarte slabe la Simularea Evaluării Naționale

Vinerea trecută, Ministerul Educației a publicat rezultatele probelor de la Simularea Evaluării Naționale, acestea fiind considerate cele mai slabe din ultimii ani. De exemplu, peste jumătate din elevi (57,63%) nu au luat nici măcar nota 5 la matematică. Chiar dacă la limba română rezultatele au fost mai bune, 26% dintre elevi au primit note cuprinse între 1 și 4,99 și doar 7,35% din elevi au luat note mai mari sau egale cu 9.

Ce scuză a invocat o profesoară de limbă română și inspector școlar pentru notele sub așteptările părinților

- Publicitate -

Surprize neplăcute au fost și la liceele considerate de elită din Ploiești, printre acestea numărându-se și Colegiul Național I.L.Caragiale din Ploiești, unde profesoară de limba română este inspectorul școlar Cristina Marian Ionescu. După ce mai mulți părinți s-au arătat nemulțumiți de notele copiilor, aceasta a postat pe grupul de whatsapp un mesaj prin care a încercat să ofere o explicație independentă de activitatea sa didactică.

”Joi voi discuta cu ei (n.r. elevii) despre simulări. Voi lua și lucrările lor pentru a le reevalua, întrucât, cu siguranță, au existat deficiențe în evaluare. Profesorii din țară au corectat și în vacanță, neretribuiți, prin urmare, mai puțin motivați. Mă voi strădui să identific nivelul real de pregătire al copiilor” a transmis profesoara de limba română Cristina Marian Ionescu în mesajul redirecționat de un părinte redacției noastre.

Inspectorul școlar a declarat venituri din pregătirile elevilor pentru examene

Potrivit ultimei declarații de avere postată pe site-ul Inspectoratului Școlar Prahova, completată în iunie 2022 pentru veniturile încasate în 2021, Cristina Marian Ionescu a câștigat 82.431 de lei pentru activitatea de inspectgor școlar, 1.992 lei pentru activitatea didactică de la Colegiul Național I.L. Caragiale din Ploiești, 14.800 de lei din pregătiri examene (PFA), 887 lei pentru activitatea de președinte comisie examen bacalaureat.

- Publicitate -

De ce argumentul profesoarei nu este unul solid: lucrările au fost corectate în format digitalizat, de evaluatori din întreaga țară

Potrivit edupedu.ro, a fost pentru prima dată când simularea s-a derulat în condiții similare cu cele de examen, digitalizat, iar lucrările nu au mai fost corectate de către profesorii din unitatea de învățământ, fiind distribuite aleatoriu evaluatorilor din toată țara.

Astfel, la o diferență mai mare de un punct între notele acordate de cei doi evaluatori, lucrările sunt recorectate de alți doi evaluatori, nota finală fiind obținută ca medie aritmetică a celor două note cu valori centrale, după eliminarea notelor extreme (cea mai mare și cea mai mică).

Sursa citată a precizat că numărul lucrărilor de la limba română, care au necesitat recorectare la nivel național, a fost de 18.744 din 164.593, adică de 11,39%.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

27 COMENTARII

 1. Buna seara! Numele meu este Daniel Vasilescu, sunt parintele unuia dintre copii din clasa a VIII a de la Colegiul Caragiale. Este total nedrept sa stropiti cu noroi in unul din dascalii valorosi pe care ii are Prahova. Ati preluat un mesaj de la un parinte, fara a intreba, fara a analiza . Este doar opinia lui. Curg mesajele de sustinere pentru DOAMNA Marian-Ionescu, pe acelasi grup de pe care va facut screenshot. Mesaje pe care sunt convins ca le veti vedea si pe facebook.

 2. Doamna profesoara Cristina Marian- Ionescu este unul dintre profesorii cei mai implicati, devotați și capabili din punct de vedere profesional, pe care ii cunosc. Este păcat ca un astfel de profesor este discreditat în presă. Eu, personal, ca mamă, consider ca fiul meu a fost norocos sa fie pregătit de această doamna profesoară la limba română.

 3. Doamna profesor inspector este un dascal foarte devotat profesiei si pune suflet in tot ceea ce face ,dovada ca acesti copii ai clasei 8 B au luat note peste 8 la simulare la limba romana.

 4. Cum puteți să scrieți un articol tendențios fără să vă informați? Jurnalism este asta? Sunt un părinte din clasa a 8 a B. Doamna profesoară face parte din minoritatea profesorilor care sunt dăruiți meseriei pe care o au, care și a luat din timpul dumneaei liber, benevol, ca să lucreze cu toți copiii pe care îi are la clasă.Faptul ca dumneaei a afirmat un adevăr legat de modalitatea de corectare a lucrărilor probabil a deranjat pe cineva foarte tare. Deci în țara asta dacă spui adevărul ești pus la zid . Nu mai încercați să i distrugeți și pe ultimii adevărați dascali pe care i mai avem.Daca mai vreti o sansa pentru proprii copii.

   • Nu doar ati publicat un mesaj, ati scris un intreg articol tendentios prin care ati denigrat un om responsabil, implicat in profesia dansei, care iubeste ceea ce face zilnic. Nu este vorba de accepta un mesaj sau nu ati criticat o situatie care nu este adevarata, nu exista . Nu a dat acel mesaj ca sa se justifice, despre ce vorbim. A fost extras dintr un context.

 5. Doamna profesor Marian-Ionescu este cel mai implicat și dedicat dascăl pe care îl au copiii la clasă!
  Este păcat că un astfel de profesor ajunge să fie discreditat în presă! Rezultatele copiilor la simulare sunt bune și foarte bune și reprezintă munca profesorului de la clasă! Din partea mea și a fiului meu, elevul doamnei, tot respectul pentru implicarea și munca depusă!
  Păcat, domnilor jurnalisti, de faptul că ați uitat să vă verificați subiectul din trei surse, iar în goana după senzațional pătați numele unui adevărat dascăl!

 6. Buna seara! V-ati documentat corespunzator inainte de publicarea acestui articol? Cu cati parinti ati stat de vorba astfel incat sa afirmati „mai mulți părinți s-au arătat nemulțumiți de notele copiilor”? Va intreb deoarece, pe grupul clasei, toti suntem consternati de cele publicate de catre Observatorul Prahovean.

 7. Buna seara,
  Numele meu este Ioana Săndulescu, sunt părintele unuia dintre copiii din clasa a VIII-a B a Colegiului Național I.l. Caragiale. Apreciez că acest articol este total nedrept având în vedere seriozitatea, rigurozitatea și dedicarea doamnei Marian-Ionescu, în calitate de profesor de limba română. Mesajul menționat în articolului dvs. este interpretat cu rea-credință, atât de către redacție, cât și de către cel care a formulat reclamația. Este regretabil că profesorii de o asemenea calitate umană și profesională sunt denigrați în presă. E ușor să faci rău unui om, mai greu este să repari. Poate ar fi un gest de onoare din partea redacției și în vederea restabilirii adevărului, să publicați și reacțiile părinților care și-au prezentat susținerea pentru doamna profesor. Vă mulțumesc.

   • Bună seara!
    Consider că, dincolo de replica formulată, se impune o observație. Titlul articolului este deja o condamnare în absența unor probe care să-l susțină. Demersul jurnalistic este superficial, nedrept și tendențios. Pare scris la comandă, cu intenția evidentă de a mă denigra. Interogația indirectă din titlul acuzator – despre cum justifică o profesoară (și nu oarecare) notele mici obținute de elevii ei la simulare – este contrazisă categoric de realitate. Sunt note mici când 100% dintre elevi au obținut peste 8, iar 62% au notele peste 9.00 ( față de nici 8% la nivel național)? Un ziar care se consideră ,,sursă de încredere” ar fi rezolvat ,,anonima” cu profesionalism, făcând o minimă cercetare înainte de a da satisfacție unei voci ( sintagma ,,mai mulți părinți” pare a nu se justifica).
    Profesor Cristina Marian-Ionescu

 8. Buna seara! In calitate de parinte al unuia dintre copiii de la clasa Doamnei profesoare Cristina Marian-Ionescu, nu pot sa nu reactionez la un asemenea „articol”. Despre ce „note mici” este vorba? Unde sunt acei „multi parinti nemultumiti”? Doamna profesoara este dintotdeauna foarte implicata si dedicata, iar efortul depus anul acesta este apreciat atat de parinti, cat si de copii. Dovada stau notele de la simulare, care au fost in procent de 100% peste 8.

 9. „Notele mici înregistrate la simularea Evaluării Naționale, chiar și la liceele importante din Ploiești, i-au alertat pe părinți.”
  Cum isi permit redactorii “profesionisti” de la Observatorul Prahovean sa afirme aceste lucuri, avand in vedere ca informatiile pe care le prezinta sunt nefondate? Daca ne uitam rapid atat pe statisticile din toata tara, cat si pe cele din clasa a VIII-a B, vom observa ca in clasa notele au fost in procent de 100% peste 8, iar 62% peste 9. Statistica nationala arata ca doar 7.35% din elevi au reusit sa ia peste nota 9. Astfel, cum putem vorbi despre note mici in clasa? Notele sunt cel putin bune, acest lucru fiind firesc din moment ce vorbim despre un colegiu de top…
  Ceea ce a incercat doamna inspector sa faca a fost sa ii ajute pe elevi, ba chiar, uneori, facand ore suplimentare cu intreaga clasa, in vederea pregatirii examenului. Mi se pare nedrept ceea ce i se intampla doamnei profesor, acest articol doar incercand sa ii strice reputatia…
  In concluzie, notele nu au fost nicidecum mici (dar asta poate constata doar un redactor care se informeaza despre subiect, inainte sa publice un articol), motiv pentru care parintii nu au fost alertati. Probabil ca au existat cativa parinti nemultumiti de notele copiilor, avand in vedere autoevaluarea acestora, ei asteptandu-se la o nota mai mare. Dar haideti sa nu uitam ca la aceasta disciplina corectarea poate fi deseori subiectiva, iar copiii, lipsiti de experienta, au tendinta de a considera ca fiind greseli doar greselile obiective, uitand ca se pot scadea puncte, deseori, si pe anumite reguli foarte fine.
  Cat despre parintele care i-a contactat pe cei de la Observator initial, tot ce pot spune, este ca, si-a demonstrat “valoarea”…
  Semnat: parintele unui elev din clasa dnei Marian-Ionescu

 10. Sa va fie rușine, Observatorul Prahovean!
  Pentru ce ați scris și mai ales pentru neprofesionalismul redactorilor Dumneavoastră.
  Mai corect era sa cereți părerea mai multor părinți, nu sa luați de bună opinia unuia singur ,frustrat, care se ascunde cu lașitate in spatele Dumneavoastra.
  Suntem 32 de părinți… ați fi avut suficienta informație sa faceți un articol demn și responsabil.
  Notele copiilor (asa sunt considerați și tratati de Dansa, nu elevilor, e o diferenta…pe care din pacate s-ar putea sa nu o sesizati…necesita un anumit grad de inteligenta) Dnei Profesoare au fost foarte bune, și asta se datorează în cea mai mare măsură implicării și devotamentului Dânsei.
  Dacă măcar un sfert din cadrele didactice ar fi la fel de implicate ca dansa, altele ar fi rezultatele la aceste examene.
  În goana după „marea” stire, ați reușit să demonstrati doar cât de lipsiți de profesionalism și cat de „mici” în gândire sunteți.
  Semnat: un părinte extrem de recunoscător pentru tot ce face Dna.Profesoara Marian Ionescu.

 11. Bună seara! Numele meu este Mariana Balos ,sunt părintele unuia dintre elevii clasei a 8.a de la CNILC.Dna profesoara Cristina Marian- Ionescu este un dascăl de excepție,dedicat trup și suflet meseriei,un om de valoare al județului Prahova!Rezultatele copiilor de la simulare sunt bune și foarte bune,ele reprezinta măiestria didactica a d.nei profesoare!

 12. Bună seara! Sunt părintele unei eleve din clasa a 8-a de la Colegiul ILCaragiale.Inainte să publicați acel articol rușinos ar fi trebuit să vă informați pentru că de aceea sunteți ziariști. D na profesoară C. Marian-Ionescu este implicată și devotată profesiei.Elevii o respectă și adoră, iar noi,ceilalți treizeci și unu de părinți suntem alături de dânsa și mândri că ai noștri copii au norocul de a o avea ca profesoară. Rușine să vă fie pentru răul deja făcut!

 13. Buna seara!
  Acest articol este scris cu rea-credinta. Doamna profesor este un profesor in adevaratul sens al cuvantului, un om extraordinar, mereu implicat , iar rezultatele copiilor pe care i- a avut ca elevi au fost excelente . Copilul meu i-a fost elev, obtinand o nota de peste 9.50 la evaluarea nationala sustinuta in primul an de pandemie. Pacat ca denigrati oamenii de valoare, care chiar isi fac treaba.

 14. Bună seara!
  Sunt părintele unui elev din clasa la care predă doamna profesor Marian Ionescu.
  Activitatea dumneaei în sala de curs a fost întotdeauna impecabilă și a reușit să îi atragă pe elevi spre a învăța cât mai bine la această materie.
  Se pare că în țara noastră, a denigra activitatea unui cadru didactic, a face comentarii personale pe marginea unui mesaj ( trimis pe un grup privat de mesagerie ) este ceva ce ne caracterizează.
  Cât despre profesionalismul jurnalistic, pot face doar aprecieri personale, neavând nici o legătură cu acest domeniu.
  O seară frumoasă!

 15. Nu vedem oamenii așa cum sunt ei,ci așa cum suntem noi!
  Sunt copii între copii,așa cum sunt părinți între părinți! Să fim mai asumați,zic!
  O radiografie a rezultatelor la nivel national spune că acestea sunt considerabil mai slabe decât în anii anteriori!!! De ce? Pt că subiectele au avut un grad de dificultate mult mai mare față de anii precedenți,atât la matematică cât și la lb.romănă!!! În plus,copiii care.si petrec f. mult timp în fața ecranelor,nu mai au răbdare nici enunțul unei probleme să. l citească,dar să mai și înțeleagă un text căruia ar trebui să.i facă rezumat!!! Simplu!

 16. Ați găsit problema in învățământul românesc… O știre de 2 lei vechi , tendențioasă și bazată pe opinia unui zevzec și un mesaj care spune clar că Dna profesoară va oferi feedback pe baza lucrărilor. Majoritatea părinților nu sunt de acord cu opinia zevzecului care va dat mesajul. Știrea vrea sa insinueze că un profesor dedicat, care este și inspector, este neprofesionist. D-na a spus clar că va munci suplimentar să corecteze, identifice și completeze greșeli care au depunctat elevii de la nota maximă 10 la 8…cea mai mică notă obținută fiind 8..…OPT. Sunteți duși cu bidonul.

 17. Bună ziua! Copilul meu este unul dintre elevii Dnei Prof. Marian – Ionescu. Aș vrea să menționez de la început că el NU face pregătire cu Dna Prof., nici cu vreun alt profesor, la materia Limba Română. Nu am niciun interes personal să iau apărarea Dnei. Prof., altul decât faptul că ceea ce ați publicat este o mare prostie și o nedreptate la adresa dumneaei. Dna Marian – Ionescu este un model de seriozitate – ține orele de limba română chiar și în ultima zi înainte de vacanțe, ba mai face și ore suplimentare, de câte ori poate (în mod dezinteresat). Copilul meu înțelege foarte bine de la clasă ce se predă, ba chiar am păstrat toate caietele încă din clasa a 5a tocmai pt că materia predată de Dna prof. este mai bine structurată decât în multe manuale. Ca idee, în condițiile în care el nu face pregătire la această materie, a luat note sesizabil peste 9 atât la această simulare națională cât și la cea județeană. Dau această informație (deși o consider personală) ca să înțelegeți ce fel de profesor are la clasă. Mai mult, tot într-o notă personală, părerea copilului despre Dna Prof. este următoarea : ”Dna de română îmi place cel mai mult, pentru că este severă dar corectă și înțeleg ce explică”; venind de la un elev, cred că acest gen de apreciere este cel mai elocvent.
  Dați-mi voie acum să ridic un pic din noroiul pe care l-ați aruncat într-un om și dascăl care nu merita asta, și să-l arunc înapoi în direcția Dvs. (dacă înțelegeți ce vreau să spun….). Citind comentariile la articol, am văzut că v-ați justificat lipsa de etică spunând că ați publicat pur și simplu o părere la care fiecare dintre noi are dreptul…Nu este așa! Ce ați făcut Dvs. se numește jurnalism ieftin de senzație; nu doar că ați publicat o opinie fără să verificați în ce condiții a fost exprimată – ci ați pus un titlu care vă aparține și ați dat o interpretare. O singură opinie a unui singur părinte nu înseamnă ”mai mulți părinți” așa cum am citit în articolul Dvs.; ați extins un singur caz ca fiind un curent de opinie la nivel de școală. Cred că reacțiile la articolul Dvs. demonstrează foarte clar că nu este cazul. Mai mult, ați dat o interpretare mesajului inițial al Dnei Prof., așa cum a fost el postat pe grupul clasei – ați spus că justifică notele mici luate de elevi. Din punctul meu de vedere ați dat dovadă de ceea ce se numește analfabetism funcțional…ați citit un text și ați înțeles ce ați vrut, nu ce se transmitea în text. Eu, una, ca părinte, când am văzut mesajul Dnei Prof., am înțeles exact asta – că dorește să reevalueze lucrările pt a se asigura că au fost evaluate corect și pt ca noi, ca părinți, să cunoaștem nivelul real de pregătire al copilului. Nu am interpretat nicio scuză, nicio justificare; am apreciat faptul că Dna Prof. își rupe din timp pt a ne ajuta….iar cuvintele mele cred că sunt dovedite de cifrele puse la dispoziție care arată ca nivelul clasei nu este unul dezastruos, așa cum lăsați Dvs. să se înțeleagă, ci este peste media națională. Din dorința de senzațional, ați interpretat cum ați vrut nemulțumirea și frustrarea unei persoane, fără măcar să verificați dacă este întemeiată sau nu . Rușine! Ați ridicat răutatea la rang de adevăr, sub justificarea că ”oricine are dreptul la opinie”. Aș putea să continui în această notă, dar nu mai am timp….Ca cititor, vă dau un singur sfat – luați câteva lecții de etică (și limba română) de la Dna. Prof Marian – Ionescu…aveți nevoie.
  PS – sunt chiar curioasă dacă veți avea integritatea să publicați opinia mea, sau dacă va apărea la ”comentariul nu respectă condițiile moderatorului”

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

UPDATE-Lista primarilor aleși în localitățile din Prahova. Rezultate alegeri locale 2024

Observatorul Prahovean a publicat în timp real rezultatele numărătorii...

Observatorul Prahovean, lider de audiență în ziua votului la alegerile locale 2024

Observatorul Prahovean a fost lider de audiență în Prahova...

Andrei Volosevici a pierdut Primăria Ploiești (surse)

Andrei Volosevici, actual primar al Ploieștiului, a pierdut alegerile...

Sinteza „realizărilor” primarului Andrei Volosevici, la final de mandat 2020-2024

La final de campanie electorală ne-am propus să prezentăm...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Ce are de gând cu Ploieștiul. Invitat Mihai Polițeanu, primarul ales [LIVE]

Mihai Polițeanu, primul primar independent care a fost ales...

Cum ar fi putut arăta Ploieștiul dacă primar era Cristian Stan de la Târgoviște [VIDEO]

În timp ce primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, invocă tot...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -