- Publicitate -

Pentru că povestea epigramei se scrie și anul acesta în Prahova: Au început înscrierile pentru Festivalul „Romeo și Julieta la Mizil”

Data:

Astăzi s-a dat startul înscrierilor pentru Festivalul Internațional de Poezie, Epigramă și Umor, „Romeo și Julieta la Mizil” care își va premia câștigătorii pe data de 27 ianuarie 2024.

- Publicitate -

Festivalul „Romeo și Julieta la Mizil” a ajuns deja la ediția a XVII-a și se bucură de un succes răsunător în rândul epigramiștilor, până dincolo de hotarele țării. Și anul acesta, coordonatorii proiectului sunt Laurențiu Bădicioiu, Victor Minea, Maria Bădicioiu și Claudiu Minea.

Numele festivalului vine de la opera „Romeo și Julieta la Mizil”, operă scrisă de George Ranetti, care este o comedie, o parodie la celebra piesă a lui William Shakespeare, „Romeo și Julieta”.

În luna iunie 2023, invitat de Observatorul Prahovean la emisiunea dedicată antreprenorilor prahoveni, ca reprezentant al antreprenoriatului cultural, Laurențiu Bădicioiu spunea: „Epigrama face parte din literatură, dar din literatura umoristică. Gândul a apărut, în mod natural, când mă întorceam de la bacalaureat. Pentru că era foarte cald, coroborat cu faptul că apăruse deja volumul „Romeo și Julieta la Mizil” de George Ranetti, în mintea mea s-a născut întrebarea: „Dar de ce să nu se întâmple ceva la Mizil cu acest titlu extraordinar?”. Și așa a luat naștere Festivalul Internațional de Poezie, Epigramă și Umor, „Romeo și Julieta la Mizil”.

- Publicitate -

În ceea ce privește originile Festivalului Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, Laurențiu Bădicioiu nu a pus în practică imediat ideea. În același an însă, 2007, împreună cu partenerul său de Festival, Victor Minea, au organizat primul „Concurs Național de Calambururi și Epigrame – Ediția I, 2007”, la 100 de ani de la publicarea cărții lui George Ranetti.

Apoi, încet-încet, festivalul a căpătat forma pe care o are în prezent și care se bucură de atâta succes în rândul oamenilor talentați de pretutindeni. La ediția precedentă a festivalului, au fost 250 de participanți copii și aproximativ 400 de adulți.

Citește și: Laurențiu Bădicioiu, coordonatorul Festivalului „Romeo și Julieta la Mizil”: „Profesorii de română trebuie să deschidă orizontul, să gireze anumite posibilități pe care copiii nu le știu…”

„Mizilul străluceşte în mijlocul tutulor, până acuma ca reşedinţă de subprefectură şi ca una din cele mai importante centre politice ale ţării. El datoreşte însă în mare parte importanţa sa activităţii, energiei şi devotamentului lui Leonida Condeescu. Se poate oare zice Termopile fără a zice Leonida? Nu, desigur. Ei! tot astfel, cine zice Leonida, zice Mizil. Mizilul nu se poate concepe altfel; dar nici Leonida.” (I.L. Caragiale, O zi solemnă)

- Publicitate -

Au început înscrierile la Festivalul internațional de poezie, epigramă și umor „Romeo și Julieta la Mizil”, ediția a XVII-a. Formularul de înscriere se găsește pe site-ul www.romeojulietalamizil.ro, iar intervalul este 25.09.2023-20.12.2023. Prin poștă, se pot trimite materialele pe adresa: Bădicioiu Laurențiu, L.T. „Grigore Tocilescu”, N. Bălcescu, 111-113, Mizil, Prahova, cu mențiunea Pentru Festivalul internațional „Romeo și Julieta la Mizil”, ediția a XVII-a. Materialele trebuie să aibă motto pe plic. În plicul mare va fi altul închis, având scris pe el acelaşi motto. Se menționează numele, vârsta, secțiunea, titlurile textelor, e-mailul, adresa, numărul de telefon, ocupaţia.

Secțiunile festivalului sunt două, una destinată adulților, care are două subsecțiuni:

1) Epigramă, la care se trimit patru epigrame, dintre care una are ca temă impusă „O zi solemnă” * (de I.L. Caragiale) și 2) Poezie, la care se trimit trei poezii, dintre care una trebuie să aibă elemente de prozodie. Cealaltă secțiune este destinată elevilor, având aceleași subsecțiuni și reguli. Pot participa tinerii români… de orice vârstă de pretutindeni (peste 14 ani). Regulile detaliate sunt pe www.romeojulietalamizil.ro

Premiile sunt de 4000 de lei pentru ambele secțiuni și au numele unor personalități născute în Mizil: George Ranetti, Grigore Tocilescu și Agatha Bacovia.

- Publicitate -

Festivalul e susținut de Fundația Culturală „Romeo și Julieta la Mizil” în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Consiliul Județean Prahova, Primăria Mizil și Consiliul Local.

Invitați sunt dl. prof.univ.dr. Ion Bogdan Lefter și cunoscutul cântăreț Ducu Bertzi.

De-a lungul anilor, la festival au fost prezenți: Solomon Marcus, Adrian Cioroianu, Varujan Vosganian, Ștefan Cazimir, Dan C. Mihăilescu, Daniel Cristea-Enache, Teodor Baconschi, Mihai Cimpoi, Valeriu Matei, Arcadie Suceveanu, Nicolae Dabija, Mircea Ionescu Quintus, Corneliu Leu, Mihai Stănescu, Marian Preda, Sorin Preda, Lucia Olaru Nenati, Mircea Dinescu, Daniela Vlădescu, George Corbu, Alexandru Mironov, Dan C. Lupescu, George Stanca.

- Publicitate -

*Epigramiștii se vor inspira din cunoscuta schiță caragialiană, care are ca temă orașul Mizil”, au transmis printr-un comunicat de presă organizatorii evenimentului.

afis romeo si julieta la mizil

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Accident în Comarnic. Este al doilea eveniment rutier produs pe DN1, joi seara

Cel de al doilea accident s-a în Comarnic, primul...

Oradea a avut, doar în 2023, investiții din fonduri europene de 918 milioane lei. Ploieștiul…?

Numai în anul 2023 Municipiul Oradea a finalizat investiții...

Accident pe DN1, în zona Azuga. Șoferii autoturismelor implicate sunt asistați medical

Evenimentul rutier s-a produs joi, după ora 17, la...
- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Campioană a Ploieștiului, umilită de șeful CSM, consilier personal al primarului Volosevici

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Mihai Nicolae au...

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -