Violența în familie este rareori reclamată la poliție. Chiar și atunci când este sesizată, măsurile sunt prea blânde și nu de puține ori victimele au sfârșit tragic de mâna agresorilor. Contează mai puțin dacă părțile implicate au fost căsătorite legal, dacă mai au sau nu o viață în comun. Important este că unul dintre parteneri devine vulnerabil, iar sistemul judiciar nu pare capabil să îi asigure protecția reală.
Un caz petrecut în Vălenii de Munte, în weekendul care tocmai s-a încheiat, readuce în atenție subiectul protejării reale a persoanelor care ajung victime ale agresiunii conjugale.
Conform IPJ Prahova, la data de 11 martie, în jurul orei 17.30, polițiștii din cadrul Poliției orașului Vălenii de Munte au fost sesizați de către o femeie din oraș cu privire la faptul că fostul concubin i-ar fi adresat injurii și amenințări.
În baza sesizării polițiștii deplasați la fața locului au constatat faptul că bărbatul în vârstă de 44 de ani, ar fi încălcat ordinul de protecție emis împotriva sa, față de concubina acestuia, prin care îi este interzis să se apropie la o distanță mai mică de 50 de metri.
În fapt, bărbatul ar fi mers la domiciliul femeii și i-ar fi adresat amenințări cu acte de violență.
Polițiștii și-au făcut datoria, în baza probatoriului administrat față de acesta fiind luată măsura reținerii pentru 24 de ore, ulterior fiind înlocuită măsura preventivă cu cea a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Cercetările sunt continuate de polițiști în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea ordinului de protecție și amenințare.
Din nefericire, sunt numeroase cazuri concrete în care s-a dovedit că măsura controlului judiciar este complet ineficientă. Agresorii și-au urmărit nestingheriți țintele, în unele cazuri acestea fiind ucise. Dacă agresorul a încălcat fără nicio reținere ordinul de protecție pe care îl avea concubina sa, ce l-ar putea împiedica să încalce și măsura controlului judiciar?