Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au demarat, joi, o campanie de informare a ploieștenilor privind obligațiile ce le revin proprietarilor/deținătorilor de animale de companie. Acțiunile de informare au fost desfășurate în șapte parcuri din municipiul Ploiești.
Polițiștii, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, au atras atenția proprietarilor de animale să fie responsabili față de acestea, pentru a nu crea evenimente sau pagube și a se bucura de beneficiile deținerii animalelor.
Polițiștii Biroului pentru Siguranța Animalelor Prahova au recomandat tuturor posesorilor de câini să se preocupe de bunăstarea animalelor, de hrană, adăpost, starea de sănătate, precum și de supravegherea animalelor, astfel încât să prevină neplăcerile față de alte persoane.
„Din punct de vedere al răspunderii legale, proprietarii sau deținătorii temporari sunt obligați să ia toate măsurile pentru prevenirea atacului canin, nerespectarea acestui aspect putând fi sancționată contravențional sau putând chiar întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni. De asemenea, deținerea unui câine, și a oricărui animal, dealtfel, implică deopotrivă ca omul să fie responsabil, iar actele de cruzime, rănirea, schinguirea, omorârea fără drept, dar chiar și lipsirea de supraveghere și lipsa de îngrijire față de animalul deținut poate, de asemenea, să întrunească elemente constitutive ale unei infracțiuni”, a anunțat Inspectoratul de Poliție Județean Prahova.
Polițiștii prahoveni vor continua activitățile de informare privind protecția animalelor, precum și regimul de deținere al câinilor.
Sancțiuni contravenționale
- Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune și a metișilor acestora este obligatorie. Nerespectarea acestei obligații poate atrage sanțiuni cu amenzi cuprinse între 5000 și 10.000 de lei.
- Proprietarii sau deținătorii temporari ai unor câini trebuie să îi înregistreze în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân și să-i microcipeze la veterinar. În caz contrar amenzile variază între 2.000 și 5.000 de lei.
Pedepse cu închisoarea pentru uciderea animalelor
Proprietarii de animale riscă pedepse cu închisoarea în cazul comiterii unor fapte considerate infracțiuni.
- folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.
- rănirea cu intenţie a animalelor
- uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;
- schingiuirea animalelor;
- organizarea de lupte între animale sau cu animale
Citește și: Criza maidanezilor ucigași a împărțit iar România în două tabere: ”să-i omorâm!” vs ”să fiți blestemați!”
Cum ți se pare subiectul?