Un profesor debutant are cu 300 de lei mai mult la salariu decât portarul sau mecanicul dintr-o școală. Numărul tinerilor dornici să intre în învățământ este, de la an la an, din ce în ce mai mic. Iar numărul persoanelor ieșite la pensie, dar care au cerut să rămână la catedră, (plata cu ora), este din ce în ce mai mare. Este și motivul pentru care, sindicaliștii din educație se pregătesc de grevă generală, dacă guvernanții nu iau măsuri pentru a asigura un nivel de salarizare motivant și în concordanță cu importanța activității profesionale desfășurată.
„Motivarea resursei umane din învățământ este condiția primordială pentru a avea un sistem de educație performant în România. Pentru guvernanți, trebuie să fie un semnal de alarmă serios faptul că numărul profesorilor necalificați sau pensionari este din ce în ce mai mare. În Prahova avem 87 de foste cadre didactice, care au cerut să rămână la catedră peste vârsta de pensionare, adică peste 65 de ani. În ritmul acesta, educația nu are un viitor așa cum merită acești copii”, a precizat Ion Duță, vicepreședinte FSLI.
Sindicaliștii din educație cer, pe lângă reglarea situației financiare a profesorilor și identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar, aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri, dar și plata orelor suplimentare.
În cazul în care doleanțele nu vor fi rezolvate, angajații din învățământ amenință cu declanșarea grevei generale, în luna mai a acestui an.