Județul Prahova nu are un centru de permanență, menit să degreveze din activitatea medicilor de la UPU. Asta în condițiile în care, cel puțin la momentul de față, dată fiind starea de alertă epidemică, spitalele din județ sunt supraaglomerate.
Centrele de permanență sunt cabinete ale medicilor de familie, cu program de funcționare extins. Acestea au scopul de a determina oamenii să nu mai meargă la spitalele de urgență pentru probleme medicale care pot fi tratate în cabinete.
Deși managerii de spitale susțin nevoia înființării unor astfel de centre în județ, potrivit datelor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, în Prahova nu funcționează centre de permanență.
„La Spitalul Municipal Campina funcționa Centrul de evaluare pentru copiii cu COVID-19 iar in luna decembrie 2022 Ministerul Sanătății a decis transformarea acestui tip de centre in centre care asigura evaluarea pediatrica pentru viroze respiratorii (nu doar COVID-19). Centrele de permanenta se înființează (conform Ord. M.S. 697/2011) „ prin voința liber exprimată a minimum 2 medici de familie, titulari de cabinete de medicină de familie, indiferent de forma de organizare, care pot coopta alți medici de familie pentru a se constitui un grup de 7 medici”. În județul Prahova nu funcționează centre de permanență.
Centrul de evaluare pediatrica din cadrul Spitalului Municipal Campina nu este centru de permanenta (in sensul Ord. M.S. 697/2011 ) și activitatea lui este asigurată de personalul Spitalului Municipal Campina (nu de medici de familie)”.