Oameni care reclamă faptul că la aragaz apare flacără portocalie în locul celei clasice, de culoare albastră. O prahoveancă ne-a semnalat o astfel de situație, punând totul pe seama calității scăzute a gazelor naturale. „Este normal să arate flacăra așa?” e și dilema unei prahovence, Manuela Olbojan, cea care, de altfel, a și făcut publică fotografia cu flacăra de la aragaz, de culoare portocalie.
„Calitatea are de suferit din cauza diluării cu mai multe substanțe, pentru ca noi, consumatorii, să plătim mai mult pentru aceleași servicii.”
„Presiune mică la gaze și umflate cu aer. După ce că prețurile la gaze naturale au explodat, își mai și bat joc de noi prin servicii de o calitate îndoielnică. Plus că există riscul să ne intoxicăm”, sunt doar câteva dintre reacțiile oamenilor la vederea fotografiei.
Flacăra normală la aragaz trebuie să aibă culoarea albastră și să ardă în cerc uniform, spun specialiștii. Dacă apare culoarea portocalie, roșie sau galbenă, atunci înseamnă că există probleme de funcționare. Una dintre cauze poate fi aceea că furnizorul nu livrează gaz de bună calitate.
Gazul este diluat cu diverse substanțe și, din această cauză, consumatorul se vede pus în situația de a plăti mai mult pentru aceleași servicii. Culoarea indică, de fapt, cât de corect este procesul de ardere a gazului.
O culoare galbenă indică faptul că amestecul aer-combustibil devine de neutilizat. Dacă problema persistă și se agravează, atunci culoarea se schimbă în portocaliu. Flacăra roșie poate apărea atunci când există exces de monoxid de carbon. Creșterea concentrației de monoxid de carbon poate duce la dureri de cap, amețeli și greață.
Problema cu monoxidul de carbon este că e inodor și incolor. Prin urmare, culoarea flăcării este singura modalitate de a recunoaște o creștere a concentrației sale. Atunci, este obligatoriu să recurgem la persoane autorizate să controleze emisia de gaze.