Procurorii au efectuat ieri peste 50 de percheziții la dezvoltatori imobiliari din Prahova, București și Dâmbovița, care au păcălit autoritățile locale în privința locurilor de parcare create. Prejudiciul este estimat la peste două milioane de euro. Primarul Sectorului 1 a explicat metoda prin care constructorii au eludat legea.
Potrivit anchetatorilor, în această afacere sunt implicați 23 de firme de construcții care au indus în eroare Primăria Sectorului 1 din București în legătură cu locurile de parcare realizate la imobilele construite.
”În perioada 2019 – 2021, mai mulţi dezvoltatori imobiliari de pe raza Sectorului 1 Bucureşti au indus în eroare reprezentanţii autorităţilor locale cu ocazia efectuării recepţiei blocurilor edificate.
Citește și Trei mari dezvoltatori din Ploiești nu sunt implicați în ancheta poliției privind locurile de parcare. Imagini de la percheziții
Aceștia au prezentat că au realizat un număr mai mare de locuri de parcare, în conformitate cu autorizaţia de construire, cu toate că în realitate realizaseră mai puţine locuri de parcare decât cele menţionate în autorizaţia de construire”, au transmis procurorii.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a explicat cum s-a ajuns la prejudiciul de două milioane de euro și ce metodă au folosit dezvoltatorii imobiliari:
”Au fost eludate taxele de 10.000 euro (prevăzute în HCGMB 66/2006) pentru fiecare loc de parcare lipsă în procesul de elaborare si acoperite prin procesele verbale de recepție întocmite cu complicitatea funcționarilor publici.
Citește și Percheziții în Prahova la dezvoltatori imobiliari. Afaceri ilegale cu locuri de parcare
Una din metodele prin care erau evitată ilegal plata acestei taxe: în autorizațiile de construire apăreau sisteme de parcare automate supraetajate, dar care nu au fost instalate niciodată sau care au fost desființate imediat după recepție”.
Practic, dezvoltatorii imobiliari montau acele sisteme de parcări automate supraetajate la semnarea procesului verbal de recepție de către reprezentanții primăriei, apoi le demontau și le mutau la alte blocuri.
În felul acesta nu au mai plătit câte 10.000 de euro pentru fiecare loc de parcare ”lipsă” din autorizațiile emise de primărie.