spot_img
- Publicitate -

Licitații de zeci de milioane de euro pentru noile uniforme ale Poliției. Sindicatul EUROPOL suspectează că sunt în neregulă

Data:

Sistemul Informatic Centralizat de Achiziții Publice (SICAP) a publicat trei anunțuri de participare (licitații) din care astăzi sindicaliștii de la EUROPOL îl detaliază pe cel referitor la noile modele de încălțăminte în valoare de 147.395.840 de lei, adică aproximativ 29,8 milioane de EURO fără TVA.

- Publicitate -

Sindicaliștii din poliție au analizat caracteristicile pentru încălțăminte și suspectează că este imposibil care încălțările să fie conforme cu standardele impuse de specificul activității lor.

Chiar dacă perechea va fi achiziționată cu 350-450 de lei, una care să corespundă ar fi peste 600. Asta ar putea să însemne că livrarea va fi făcută de producători obscuri, încălțămintea nu va rezista, iar banii plătiți vor fi practic… bani aruncați.

Într-un material publicat pe siteul EUROPOL, sindicaliștii își argumentează suspiciunile.

Cum să nu iei țeapă când îți planifici vacanța online?

Președinta Comisiei pentru Apărare din Senat, senatoarea Nicoleta Pauliuc (PNL), a demarat, în luna ianuarie, o campanie de informare despre pericolele din mediul online...
- Publicitate -

Sindicatul EUROPOL: ”Cu surle și trâmbițe s-a anunțat în cursul anului 2020 schimbarea uniformelor pentru personalul Poliției Române. Cu toții am așteptat plini de speranță și optimism ca acest proces să fie unul de anvergură, cu multe discuții, teste în teren, solicitări de opinii din partea polițiștilor care chiar FOLOSESC uniforma, dezbateri etc. Din păcate, realitatea ne demonstrează că nu s-a întâmplat aproape nimic din toate acestea.

După ce s-a mimat în câteva rânduri partea cu dialogul social, zilele de 19 și 20 martie 2022 ne-au conferit o mare surpriză! Neștiute de nimeni, decât de cei care trebuiau, neanunțat pe nicăieri, decât acolo unde trebuie, nepublicate anterior oricât de mult ne-am străduit să le aflăm și chiar ne-am chinuit, dar nimeni nimic.

Într-un secret total demn de filmele cu James Bond, Sistemul Informatic Centralizat de Achiziții Publice (SICAP) a publicat trei anunțuri de participare (licitații) din care astăzi îl vom detalia pe cel referitor la noile modele de încălțăminte în valoare de 147.395.840 de lei, adică aproximativ 29,8 milioane de EURO fără TVA.

- Publicitate -

Loturile componente ale acestei licitații pentru elementele din componența noii uniforme a polițiștilor sunt următoarele:

Pantofi intervenție iarnă bărbați/femei – maxim 60.000 de perechi care se ridică la un preț total de 24.000.000 de lei.

Asta se traduce printr-un preț maximal de 400 de lei/ pereche, iar dacă ne aplecăm asupra specificațiilor tehnice, observăm cerințe mari, tehnologii noi, pornind de la sistemul de prindere al tălpii IJ (injectată) și finalizat cu branțul anatomic OrthoLite, complet detașabil, iar ca bonus – un branț de rezervă.

- Publicitate -

Bărbat dat dispărut la Ploiești. L-ați văzut?

Un bărbat în vârstă de 51 de ani, Bontea Constantin Cristian, din Ploiești, este dat dispărut. Fratele acestuia a sesizat Poliția. Polițiștii din cadrul Secției...

Pantofi intervenție vară bărbați/femei – maxim 60.000 de perechi la un preț total de 21.933.000 de lei.

Astfel, vorbim de un preț unitar de 365,55 lei/pereche. Care ar fi diferența? Dacă fețele pantofilor de iarnă sunt confecționate din piele impermeabilizată, aici găsim o țesătură tip Cordură pe aproximativ 50% din suprafața pantofului în combinație cu piele. Tot impermeabilizată. Un început bun am spune, schițele și fotografiile reprezentative din specificații ilustrând un pantof tactic tip HAIX (care fie vorba între noi, este una dintre cele mai mari și profesioniste firme producătoare de acest tip de încălțăminte).

Totuși, nu avem cum să nu ne întrebăm CINE și CUM va realiza acești pantofi în România, întrucât tehnologiile și modul de asamblare solicitat este patentat internațional. Asta rămâne de văzut! De asemenea, un astfel de pantof, achiziționat singular de la HAIX, are un preț de aproximativ 650 de lei. Până și ”rudele” inferioare, produse de către firme internaționale mai mici, nu le poți achiziționa sub 450 de lei. Și încă ceva! Toată încălțămintea are garanție minim 2 ani. HAIX, oferă pentru un anume tip chiar și 5 ani! Dacă se rup șireturile după două luni, ne vor schimba pantofii?

- Publicitate -

Ghetele de intervenție iarnă bărbați/femei — maxim 60.000 pentru un preț de 26.672.400 de lei.

Așadar, avem un preț unitar de 444,54 de lei/pereche. Înălțimea acestora pentru măsura 38 va fi de aproximativ 12,5 cm, ceea ce înseamnă că vor acoperi glezna și vor conferi, în teorie, protecție mărită oaselor și tendoanelor din acea zonă. Nu avem niciun pic de inserție cu Cordură ceea ce înseamnă că partea de imper-respirabilitate a încălțămintei nu va exista, piciorul va transpira și va îngheța pe timpul iernii, pentru că umezeala nu va putea fi transmisă către exteriorul ghetei.

Ghetele de intervenție vară bărbați/femei – maxim 60.000 perechi la un preț maximal de 24.302.400 lei.

- Publicitate -

Vorbim astfel de un preț unitar de 405,04 lei/pereche. Aici, apare Cordura pe aproximativ 40% din suprafața încălțămintei, fiind un lucru excepțional dacă va fi integrat în sistemul cu căptușeală GoreTex care va conferi piciorului suficientă capacitate de respirație. Dacă, în schimb, căptușeala GoreTex va fi înlocuită cu ALTCEVA mai ieftin care imită GoreTex-ul, atunci s-ar putea să purtăm niște sobe cu talpă de cauciuc, perfect izolate.

Ca să vă faceți o idee, dacă optăm vara pentru a purta ghete, la o temperatură medie a asfaltului de minim 35 de grade, chiar dacă vom purta șosete de compresie, în interiorul ghetei transpirația se va depune pe căptușeală care, fiind de proastă calitate, nu îi va permite evaporarea. Astfel, se va crea un efect de saună continuu, ciorapul se va umezi, gheata se va umezi, iar după aproximativ 5 purtări va trebui să le aruncăm. Suntem pățiți cu actualele ghete și pantofi din dotarea M.A.I. Sperăm să nu fie cazul deși NU am văzut în teste acest nou tip de încălțăminte.

Loturile 5 – 8 reprezintă încălțămintea standard din piele, pentru uniformele de reprezentare și ceremonialuri, atât pentru bărbați cât și pentru femei.

- Publicitate -

Nu o să ne aplecăm în dezbatere asupra lor întrucât mare lucru față de ceea ce avem acum în dotare nu s-a schimbat. Orientativ, ca prețuri maximale de achiziție pentru aceste produse, putem oferi următoarele informații:

  • o pereche de pantofi iarnă/vară pentru bărbați vor costa maxim 263,03 lei;
  • o pereche de pantofi iarnă/vară pentru femei vor costa maxim 228,57 lei;
  • o pereche de ghete din piele pentru bărbați vor costa maxim 289,08 lei;
  • o pereche de cizme de piele pentru femei va costa maxim 353,78 lei.

Așadar, pe partea de încălțăminte, în acte, stăm bine, modelele sunt moderne, materialele ce doresc a fi folosite în confecționarea lor sunt excepționale, dar nu mai avem bocanci, pentru că în caz de zăpadă, noroi, inundații etc ne vom încălța în pantofi sau ghete. Dar ardem de nerăbdare să reîmprospătăm stocul de pantofi din piele pentru uniforma de reprezentare.

Curiozitatea noastră rămâne – oare cu fondurile irosite pe sute de mii de perechi (din care multe se află deja în dotarea polițiștilor, nepurtate) care vor fi distribuite tuturor și purtate de câteva sute de ofițeri, în mare parte, cu funcții de conducere, nu ar fi fost mai bine să achiziționăm și niște bocanci?

- Publicitate -

Nu de alta, dar știți… unii dintre noi mai intrăm prin canale, prin noroaie, prin funingine și resturi fumegânde, prin epave de autovehicule descarcerate, nu stăm prin birouri la căldură să dăm doar ordine și dispoziții pentru a ne fi confecționate uniforme personalizate cu care să ne afișăm la diverse activități neoperative, iar ghetele până la gleznă nu prea ne ajută în astfel de situații… Decât dacă ne dotați cu Teasere pe care să le ținem la gleznă… dar Teaser-ele sunt din alt film, ne scuzați…

În zilele ce urmează vom reveni cu o analiză asupra noilor articole de îmbrăcăminte, pentru că și acolo sunt surprize…”, au precizat sindicaliști din EUROPOL.

Cum ți se pare subiectul?

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

„Datorită medicului Oana Ignatov am ales Maternitatea Ploiești”

Ioana Arion este o ploieșteancă ce a născut un...

Interviu cu stomatologul Claudiu Petriu, omul care redă frumusețea zâmbetului

În lumea stomatologiei, există oameni specializați, care nu doar...

Experiența unei ploieștence cu UPU Județean: „Ireproșabil!”

Există și relatări pozitive de la Spitalul Județean de...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Chic Fleuriste, arta bijuteriilor din flori naturale la Ploiești

În centrul Ploieștiului, în apropierea Sinagogii, pe strada Traian...

Un antreprenor produce sucuri naturale la Urleta. Fără e-uri!

Urleta, satul din Prahova care îmbină istoria cu modernitatea,...

Băcănia la Gustări, afacerea a două surori din Câmpina

Într-o lume în care viața parcă fuge, trăim într-un...
- Publicitate -

Exclusiv

Cum se vede Ploieștiul de sus. Zbor deasupra orașului

Aproape de Ploiești, în Strejnic, se află Aeroclubul Teritorial...

Imagini cu un șofer ”sinucigaș” care umblă liber prin Ploiești

Poate că mulți dintre voi consideră titlul acestui articol...

Maestrul Titi Tudor, în lacrimi în Joia Mare. ”Mă las, renunț la tot!”

Într-o zi în care liniștea ar trebui să domnească,...

Cât mai durează coșmarul șoferilor de pe DN 1A, la podul din Blejoi

A trecut un an de când au început reparațiile...

Primarul absolvent de Teologie care deszăpezește singur comuna

De la Teologie la șantier: Primarul din Tătaru face...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Cum se vede Ploieștiul de sus. Zbor deasupra orașului

Aproape de Ploiești, în Strejnic, se află Aeroclubul Teritorial...

Cutremur de 4,1 grade Richter în România

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământul...

Seară magică. Olimpicii informaticii, fascinați de cerul Ploieștiului

Într-un moment de pauză dintre algoritmi și coduri, participanții...

Bărbat dat dispărut la Ploiești. L-ați văzut?

Un bărbat în vârstă de 51 de ani, Bontea...

Cum să nu iei țeapă când îți planifici vacanța online?

Președinta Comisiei pentru Apărare din Senat, senatoarea Nicoleta Pauliuc...
- Publicitate -

Emisiuni

Cum poți avea factură de curent pe ”minus”? Secretul fotovoltaicelor

De la 1 iulie, guvernul nu va mai subvenționa...

Tăieri de sporuri și salarii în Primăria Ploiești

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...

Cauți un job mai bun? Cum te pot ajuta AJOFM și UPG Ploiești

La finele acestei săptămâni, la Palatul Culturii se va...
- Publicitate -

Vox Publica

Cum, se poate și la Ploiești?

Primăria Ploiești anunță începerea unei acțiuni importante pentru siguranța...

Mârlănia unor oameni în costum

Cum exprimarea pe rețelele de socializare este (încă) liberă,...

Dr. Vâjeu: Sistemul de sănătate din Franța versus România

Doctorul Ciprian Vâjeu, medic ortoped specializat în chirurgia coloanei...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Bărbat dat dispărut la Ploiești. L-ați văzut?

Un bărbat în vârstă de 51 de ani, Bontea...

Un șef de tren a fost uitat pe peron la Bușteni

Un incident comic s-a produs miercuri, 16 aprilie, în...

Juriu internațional la showul auto de pe Hipodromul Ploiești

Ajuns la a treia ediție, showul auto ”De la...
- Publicitate -

Accident pe DN1 la ieșire din Sinaia

Accidentul rutier s-a produs, joi seara, pe DN1, la...

Incendiu în Baba Ana. Un bărbat a murit

Joi, 17 aprilie 2025, un incendiu a izbucnit într-o...

Accident pe DN1, în zona Cornu de Jos

Un accident a avut loc pe DN1, cu puțin...

Reacția Primăriei în cazul bolnavului târât pe scări la Cina

Primăria Ploiești reaclionează în cazul pacientului de la Policlinica...